StoryEditorOCM
GlazbaKARLOVAC

Splitski studenti vratili se doma s dva zlata, Grand prixom i 500 eura nagrade; potukli konkurenciju od 26 zborova

15. svibnja 2023. - 15:39

Umjetnička akademija u Splitu, njen Glazbeni odjel, ima razloga za ponos! Njihov studentski mješoviti pjevački zbor vratio se sa međunarodnog natjecanja u Karlovcu s dvije zlatne plakete osvojene u dvije različite kategorije s dirigentima Ivanom Šutić i Vladom Sunkom, s kojim su u završnom pripetavanju između najboljih zborova konačno osvojili i najviše priznanje natjecanja – Grand prix.

Nadalje, između 26 zborova iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i BiH, dirigentici Ivani Šutić uručena je Plaketa Davida Meisela za najbolji umjetnički dojam, a kao šlag na ovoj pobjedničkoj torti "upao" je novčani dio Grand prix nagrade – doma su donijeli ček na 500 eura!

image

Splitski studenti UMAS-a sa dirigenticom Ivanom Šutić

Foto Ana Mlačić UMAS

- Ovo postignuće u Karlovcu zaista je kruna našeg rada s prof. Sunkom, koji s nama godinama radi, i iz nas izvlači ono najbolje – kaže nam studentica i članica zbora UMAS-a Ana Mlačić.

- Prošli smo tjedan profesoru poklonili koncert u Foyeru HNK za rođendan, jer nas profesor ove godine napušta i ide u zasluženu mirovinu. Njegovu viziju dodatno je iskristalizirala, i na kraju zaista s nama dovela do savršenstva prof. Ivana Šutić, koja nam je ove godine došla kao profesorov vanjski suradnik.

Svaki "zboraš" zna kolika je sreća raditi s dobrim dirigentom, a mi smo ovu godinu radili s dva odlična! Ovo je prvi put da smo kao studenti imali priliku otići van svog grada na nastup, jer već godinama nismo sa zborom putovali.

image

Najprestižnija nagrada natjecanja stigla je u Split

Foto Ana Mlačić UMAS

Atmosfera je, od početka puta, bila toliko pozitivna da već sad znamo da ćemo ovo natjecanje pamtiti do kraja života. Jer stvarno, bolje od ovih raznih postignuća za koja smo mukotrpno radili jedino je ljubav koju svaki od nas osjeća za sve svoje kolege, profesore, i iznad svega glazbu koja nas je svih spojila. Veselimo se budućem radu s profesoricom i vjerujemo da ovo neće biti zadnje naše postignuće u studentskim danima! - sretna je ova studentica.

image

Nagrada ima i novčani iznos

Foto Ana Mlačić UMAS
image

Plaketa Grand prix

Branko Starc/

Proteklog vikenda međunarodna zborska manifestacija "Aurora cantat" u karlovačkom kazalištu Zorin dom održala se po četvrti put, a prvi put ove godine "Festival zborova 100 plus".

image

Radost pobjednika u Karlovcu

Foto Ana Mlačić UMAS

Dok je prvi dio natjecanja okupio najbolje u zborskom pjevanju u čitavoj Hrvatskoj – a procjenjuje se da je nastupilo oko 650 pjevača – U drugom dijelu nastupilo je još sedam zborova koji djeluju duže od stoljeća. Domaćin, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca obilježava 165 godina osnutka.

Zborovi su se mogli natjecati u četiri kategorije - klasičnoj, duhovnoj, folklornoj i popularnoj glazbi, kao mješoviti, muški, ženski, folklorni, crkveni ili klape, s tim da se jedan zbor mogao natjecati u najviše dvije kategorije. Zbor splitske Umjetničke akademije natjecao se u "mješovitom" i "klasičnom" programu i u obje kategorije dobio najviše ocjene žirija.

image

Iz Karlovca sa naramkom plaketa i prestižnim pokalom

Foto Ana Mlačić UMAS

Zborove je ocjenjivao žiri u kojemu je predsjednik Hrvatske udruge zborovođa Branko Starc, Bojan Pogrmilović iz Hrvatske udruge vokalnih pedagoga, te dirigenti Tomislav Čekolj, Branka Horvat i Tatjana Merkl.

Prva mjesta u preostale dvije kategorije zaslužili su klapa Neverin i klapa Zvizdan iz BiH.

Splitski studenti UMAS-a za natjecanje su pripremili "Ave Maria" A. Brucknera, "O salutaris hostia" E. Ešenvaldsa, "Zahvalu" V. Sunka, kao i "Speme amorosa" G. Gastoldija, "Lađa u noći" J. Hatzea, "Zdravo Marijo" B. Juračića i tradicionalnu "Didn‘t My Lord Deliver Daniel ?"

image

Najbolji! - radost dirigentice Ivane Šutić

Foto Ana Mlačić UMAS

Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu nasljednik je Zbora studenata Studija glazbene kulture. Od 1992. zborom ravna skladatelj Vlado Sunko, redoviti profesor UMAS. Pod njegovim vodstvom zbor je osvojio niz nagrada na Festivalu duhovne glazbe Cro Patria, Međunarodnom festivalu zborova Zlatna vila u Prijedoru i Adria Cantat u Šibeniku.

image

Posebno priznanje za maestra Sunka

Foto Ana Mlačić UMAS

Prestižnu Diplomu Milka Trnina za 2013. godinu dobili su zajedno sa Operom HNK-a Split, za zajedničku izvedbu Devete simfonije L. van Beethovena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:46