StoryEditorOCM
Film & TVRETRO(PER)SPEKTIVA

‘Vrsta‘: Žena, majka, izvanzemaljka

Piše Marko Njegić
20. kolovoza 2024. - 20:21

Sil možda ne kotira tako visoko na listi filmskih izvanzemaljaca kao Alien ili Predator, ali posrijedi je dojmljiva i pamtljiva aliensko-biomehanička kreacija H. R. Gigera. Slavni švicarski umjetnik, tvorac Aliena, kreirao je vrlo imaginativno stvorenje, inspiriran pričom o hibridnoj vrsti, mješavini izvanzemaljke i žene.

Priča je izložena u intrigantnom uvodu filma koji je godinama nakon kinopremijere upao na Amazonovu "top ten" listu gledanosti, baš u periodu izlaska "Romulusa". "Vrsta" ("Species", 1995.) započinje informacijom kako posljednjih 30 godina najmoćniji radioteleskopi na svijetu skeniraju nebo tražeći signale izvanzemaljskih civilizacija i da se taj projekt zove S.E.T.I. ili "Search for extraterrestrial intelligence" (spomenut kasnije i u "Danu nezavisnosti" i "Kontaktu").

FILM: Species; SF horor; SAD, 1995. REŽIJA: Roger Donaldson ULOGE: Natasha Henstridge, Michael Madsen OCJENA: *** ½

U potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom, 1971. je poslana poruka u svemir i američki su znanstvenici nakon dvadesetak godina, 1993., primili odgovor s detaljima izvanzemaljske DNK strukture i uputama kako je spojiti s ljudskom.

Pomoću te formule iz svemira stvorena je senzualna i smrtonosna Sil, humanoidna alienka. Shvativši da Sil raste munjevitom brzinom i u rekordnom roku poprima fizionomiju tinejdžerice (glumi je sjajna Michelle Williams), vođa znanstvenog eksperimenta (Ben Kingsley) teška srca odobrava da je se usmrti plinom, ali ona bježi i u potragu za njom kreću šaroliki likovi, vladin plaćeni ubojica (Michael Madsen), antropolog (Alfred Molina), molekularna biologinja (Marg Helgenberger) i empat (Forest Whitaker).

Žanrovski svestrani redatelj Roger Donaldson, poznat po filmovima "Bounty", "Bez izlaza", "Koktel", "Bijeli pijesak", "Bijeg", "Danteov vrh"..., pronalazi metafore za pubertet i spolno sazrijevanje u scenariju Dennisa Feldmana ("Zlatno dijete"). Tinejdžerska Sil u vlaku sanja košmare o bijegu od alienski nazubljene lokomotive i doživljava tjelesnu promjenu: na licu joj niču neprirodni prištevi, a iz tijela zatim i pipci koji je gutaju i stvaraju mjehurastu čahuru, odakle ona izlazi kao odrasla, seksepilna i seksualno zrela plavuša.

Ulogu samouvjereno preuzima primamljiva Natasha Henstridge, ostvarujući impresivan debi i izgledajući kao manekenska, plavokosa Julia Roberts iz muške mašte. Henstridge je žanru SF horora podarila rijetko viđenu erotičnost u filmu punom freudovskih psihoseksualnih scena.

Isprva je Sil djevojka nevina pogleda kao Madison u "Morskoj sireni u New Yorku", ali u njoj čuči i ubojita alienska predatorica, pa i terminatorica povećane snage i regenerativnih sposobnosti koja ubija ("kad se osjeti ugroženom") i "ne osjeća kajanje", preteča T-X iz "Terminatora 3" i nasljednica "Eve Of Destruction", onako kao što film nasljeđuje "Stvora", "Skrivenog", "Predatora 2" i "Aliena 3". 

Ona reagira instinktivno i uči o seksu, svijetu i muško-ženskim odnosima gledajući TV u motelskoj sobi ili promatrajući ljude oko sebe. Uči usput o sebi otkrivajući "tko je" i "zašto je ovdje" kad u njoj počnu bujati majčinski porivi za parenje s adekvatnim muškarcem i razmnožavanje, rađanje djece koja bi mogla presuditi ljudskoj rasi s obzirom na to da njezina skrivena alienska strana polako preuzima primat, što oslikavaju računalni i prostetički efekti Siline postupne metamorfoze iz zgodne žene u monstruoznu izvanzemaljku.

Dvostruka priroda Sil, alienke u ljudskom obliku koji je "samo kamuflaža", davala je povoda za kompleksniji SF i taj će film biti snimljen 2013. – "Ispod kože" Jonathana Glazera sa Scarlett Johansson kao umjetničko-festivalska verzija "Vrste". "Species" je prije svega komercijalni "monster" film devedesetih poput "Djelića sekunde" i "Muzeja straha", ali krije zanimljive transžanrovske i vizionarske (#MeToo) slojeve.

Donaldson nadilazi matični žanr/SF-ovski "slasher" s podrazumijevanim klišejima (smrt kondukterke vlaka, završna scena) i danas datiranim računalnim efektima koketirajući s erotskim trilerima epohe. Zavodeći muškarce u klubovima i bazenima, Sil se doima kao svojevrsna alienska Catherine Tramell i prva asocijacija su "Sirove strasti", pa i "Showgirls", posebice kad ubojitim francuskim poljupcem kazni muškarca koji je probudio silovatelja u sebi nakon što se ona predomislila i odbila ga ("Rekla sam ‘ne‘...").

Nesretna Sil nema sreće s frajerima i često biva prekinuta prilikom pokušaja parenja, toliko da Whitakerov lik kaže "Ona je frustrirana", a i nekim se tipovima ne sviđa kad usred seksa budu zatečeni izjavom "Želim bebu!", nakon čega ih sredi kao bogomoljka. Donaldson ubacuje mrvicu ironičnog humora kad Kingsleyjev znanstvenik otkrije da je Sil načinio ženskom kako bi bila "poslušnija i kontroliranija", a Madsenov "tough guy" uzvrati: "Rekao bih da vi ne izlazite puno." No, šalu na stranu. Ispod kože "Vrste" krije se štošta ozbiljnoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 04:59