StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

SASVIM (NE)OBIČNO VJENČANJE Perzijsko pirovanje u grčkom stilu

7. srpnja 2020. - 23:55

Među omiljene romantične komedije novog milenija spada "Moje grčko vjenčanje" iz 2002. godine. Rom-com u produkciji slavnog bračnog para Tom Hans-Rita Wilson bio je senzacionalni kinohit, jedan od najisplativijih filmova u povijesti koji je na budžet od svega pet milijuna dolara natukao vrtoglavih 241 u Americi i još 127 u ostatku svijeta, dakle ukupno gotovo 370.

Publika se zaljubila u film na prvi, drugi i treći pogled, a ni struka nije ostala imuna. "My Big Fat Greek Wedding" je rijetka romantična komedija s nominacijom za Oscara, konkretno u kategoriji najboljeg originalnog scenarija iz pera glavne glumice (Nia Vardalos) koja je bila nominirana i za Zlatni globus za ulogu.

FILM: A Simple Wedding; romantična komedija; SAD, 2018. REŽIJA: Sarah Zandieh ULOGE: Tara Grammy, Christopher O'Shea OCJENA: ** ½

Priča je bila privlačna i nešto drukčija kad je u pitanju američki rom-com jer se dodirivala kulturalnih razlika u društvenim normama itd. Ljubav Grkinje i ne-Grka nailazi na (početno) neodobravanje njezine konzervativne obitelji, posebice nakon što ona objavi da će se s njim vjenčati.

Zašto podsjećamo na "Moje grčko vjenčanje"? Zato što nova romantična komedija u "online" videotekama "Sasvim (ne)obično vjenčanje" veoma podsjeća na taj rom-com, ali i ne skriva njihovu povezanost. "A Simple Wedding" je, kao i "My Big Fat Greek Wedding" producirala gđa Hanks, Rita Wilson, koja se ovdje nalazi u sporednoj ulozi i igra majku glavnog muškog lika.

Film bi se gotovo mogao nazvati "Moje perzijsko vjenčanje" s obzirom da nalikuje na "Moje grčko vjenčanje (2.5)", iako srećom ne stopostotno da bi ga se otpisalo kao neslužbeni remake ili nastavak. Roditelji glavnog ženskog lika, mlade odvjetnice Noushe Husseini (Tara Grammy) iz konzervativne perzijske familije, također očekuju da se ona uda za nekog zemljaka.

Prednjači njezina majka Ziba (vječito dobra veteranka Shohreh Aghdashloo, "Kuća pijeska i magle"), s tim da ni otac Reza (Houshang Touzie) nije daleko od takvog razmišljanja. To se, naravno, ne sviđa "previše amerikaniziranoj" Noushi koja se pokušava predstaviti u lošijem izdanju pred odabranikovim roditeljima kako bi izbjegla dogovoreni brak.

U prvoj sceni naglašene karakterne komike vidimo je kako puši i pije vino na eks. "Sretan rođendan, buduća svekrvo", unosi se Nousha dečkovoj majci u facu. "Nisi baš najbolja partnerica za mog sina", zaključi svekrva i traži natrag prsten. "Tvoja majka prekida sa mnom", Nousha je razočarana samo naizgled.

Nousha se ubrzo, na jednoj demonstraciji, zaljubljuje u slobodnoumnog – i, čini se, biseksualnog – umjetnika, aktivista i DJ-a Alexa Talbota (Christopher O’Shea) koji se, razmišlja ona, "nikad neće uklopiti u moju obitelj". Alex i Nousha u dogledno vrijeme počinju živjeti zajedno, što će frapirati njezine roditelje iz Irana. Em Alex nije Musliman, em – još gore – oni žive zajedno, a nisu oženjeni.

Stoga, Ziba organizira vjenčanje, da doskoči barem potonjem problemu i napokon uda kćer kojoj "vrijeme istječe". Jasno, kulturalne, karakterne i svakojake razlike bit će pomirene, ali do tog trenutka će dolaziti do razmjerno zabavnog komičnog iskrenja i(li) neugodnjaka, naročito kad tradicionalno orijentirani Ziba i Reza upoznaju Alexove razvedene roditelje, singl majku i oca koji je doveo novog supruga.

Nije sve to ni izbliza suptilno inteligentno niti urnebesno smiješno kao u "My Big Fat Greek Wedding", no nešto je bolje od njegovog slabog nastavka i za jedno neobvezno "date night" gledanje u dvoje, u vrijeme kad su vjenčanja (opet) riskantna zbog korone, dovoljno rom-comovski interesantno, pa i društveno-politički obojano za prolaznu ocjenu.

Feministički tonovi su jasno (možda čak i prejasno) oslikani u liku Noushe koja se pita "kako je uopće opstala institucija braka" jer "došlo je do pomaka". Ako vam je promaklo, Nousha se preziva Husseini, "da, kao Saddam Hussein", a njezin ujak Saman (Maz Jobrani) dolazi na pir unatoč Trumpovoj zabrani putovanja za Irance.

Kad Noushin ujak dođe u Ameriku, on će se – malo sapunice – zaljubiti u Alexovu majku Maggie, ali njihov odnos postaje zanimljiviji od centralnog, vjerojatno i zbog glumaca. Sporedan par preotima film glavnom, toliko da bismo radije gledali romantičnu komediju o "sasvim (ne)običnom vjenčanju" Samana i Maggie, nego Noushe i Alexa.

Gospodin i gospođa Hanks

Rita Wilson je producirala još dva filma Vardalosice ("Connie and Carla", "My Life In Ruins"), ali i hitove "Mamma Mia 1&2". Trebala bi producirati američki remake švedskog "Čovjeka zvanog Ove" s Hanksom u glavnoj ulozi.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 08:37