StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Časna II‘: Švora od horora

Piše Marko Njegić
14. rujna 2023. - 20:27

Oličenje demona Valaka, časna sestra u tumačenju Bonnie Aarons, spada među najjezovitije likove iz šireg svemira hororskog serijala “Prizivanja” ili “The Conjuring” redatelja/producenta Jamesa Wana. Zlokobna lutka Annabelle je mala beba prema časnoj, kao i utvarna La Llorona. Kad se 2016. pojavila u “Prizivanjima 2”, časna je u trenu postala ikona žanra i izazivala tihu jezu, izgledajući kao onostrana ženska verzija Marilyna Mansona.

“The Conjuring 2” je iznjedrio jedan od vrhunaca horora 2010-ih nakon što Lorainne Warren zapne u sobi s časnom, tj. njezinom slikom “kad se svjetla ugase”. Samostalni “spin-off” film o časnoj bio je pitanje vremena s obzirom da je u solo vode krenula i Annabelle, predstavljena u prvim “Prizivanjima” (“Annabelle”, “Annabelle: Početak”), a dogodio se 2018. godine.

FILM: The Nun II; horor; SAD, 2023. REŽIJA: Michael Chaves ULOGE: Taisa Farmiga, Jonas Bloquet DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

“Časna” u režiji Corina Hardyja i Wanovoj produkciji pokazala se kao komercijalno uspješan horor, najkomercijalniji u “Conjuring” franšizi, zaradivši na prepad 365 milijuna dolara u svjetskim kinima, neovisno o tome što je film bio osrednji (bolji od razočaravajuće prve “Annabelle”, lošiji od iznenađujuće dobre druge, ni blizu “Prizivanjima”) i nije do kraja ispunio potencijal lika i njezina nedjela.

Golema zarada kinohita “The Nun” sugerirala je da će časna prije ili kasnije izaći iz paklenog groba za barem još jedan nastavak. Ako je Annabelle mogla dogurati do “Annabelle 3”, zašto ne bi i časna imala dva filma. Pet godina kasnije, evo nam i “Časne II” (“The Nun II”).

Režiju je ovaj put preuzeo dežurni filmaš popularne franšize Michael Chaves, redatelj “Prokletstva tugujuće žene” i “Prizivanja 3”, a scenarij je djelo Akele Cooper (za Wana napisala “Zloćudno” i “M3gan”) i dvojca Ian Goldberg-Richard Naing (“Obdukcija Jane Doe”).

Potpisnik ovih redaka nadao se da bi “Časna II” mogla biti kao druga “Annabelle” i ostvariti značajan napredak u odnosu na original. U to ime odlučio je pogledati film tijekom mini godišnjeg odmora u ljetnom kinu u Biogradu, na istom mjestu gdje je 2017. gledao “Annabelle Creation”, umjesto da čeka povratak u Split.

No nastavak nije ispao bolji od izvornika, naprotiv, na trenutke je čak i slabiji, tj. u konačnici više “meh”. “The Nun II” nadovezuje se na prethodni film i odvija 1956., par godina kasnije. Sestra Irene (solidna Taissa Farmiga) doznaje da “demon živi” i dobiva zadatak da ode u Francusku istražiti stradavanje svećenika koje ima veze s časnom, kao i druge smrti diljem Europe.

“Crkvi treba još jedno čudo”, govore u Vatikanu, uz podsjetnik da je “demon izabrao najbogohulnije obličje, biti jedna od njih”, premda je ovdje duh demonske časne zaposjeo Francuza Mauricea (Jonas Bloquet), domara internata kojeg Irene i gledatelj poznaje iz prvog filma, a sada se zbližio s učiteljicom Kate (Anna Popplewell; “Kronike iz Narnije”) i njezinom kćerkom Sophie (Katelyn Rose Downey) u podzapletu zaslužnom za mrvicu emocije.

Irene odlazi na zadatak zajedno s mladom redovnicom Debrom (Storm Reid). “Želim vjerovati u čuda”, kaže Debra. “Nadam se da ćeš pronaći svoju vjeru kada za to dođe vrijeme”, doda Irene. Gledatelj također želi vjerovati u čuda (veću kvalitetu “Časne II”) i pokušava pronaći vjeru u pojedinim scenama filma, imajući na umu i rečenicu “Đavao je uvijek tu, samo ne gledaš pažljivo”.

Chaves povremeno režira dojmljiva ukazanja časne u dnu hodnika ili, kao u daleko najboljoj sceni, na samolistajućim stranicama časopisa na štandu, a i zanimljivo u finalu koristi crveno vino kao nadomjestak za galone krvi. Međutim, časna postaje gotovo pa sporedan lik u vlastitu filmu, lišen inicijalne misterije i tihe jeze, a najveći dio strave i užasa oslonjen je oko tipičnih i prebučnih “bu” scena kakve umjetnim putem pokušavaju izazvati strah i mogu to možda napraviti kod manje iskusnih gledatelja.

“The Nun II” može ući u anale žanra isključivo kao jedan od najbučnijih filmova strave, osobito u kakofoniji topota đavoljeg jarca, vriskova školarki i hororskih orkestracija skladatelja Marca Beltramija ili u finalu kad se Irene trudi poslati časnu natrag u pakao. Na koncu, pozitivka Irene ispada zanimljiviji lik od negativke časne i radije bismo gledali njezine daljnje avanture s nekim drugim demonskim antagonistom. Može i “crossover” s “Papinim egzorcistom”.

30.639 gledatelja u prvih tjedan dana u hrvatskim kinima

"Časna II" je na putu da postane hit na tragu prethodnika. Film je već blizu 100 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima, a vidjelo ga je 30.639 gledatelja u prvih tjedan dana u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:17