StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Bijesna Becky‘: Tinejdžerica protiv ekstremne desnice

Piše Marko Njegić
14. svibnja 2024. - 23:26

"Becky" iz 2020. prometnula se u instant-kult u žanrovskim krugovima kao akcijski film na hororski način o titularnoj, sve samo ne običnoj tinejdžerici (Lulu Wilson) koja se pretvara u stroj za ubijanje i osvećuje grupi neonacista (predvodio ih je komičar Kevin James) nakon što su joj upali u kuću i ubili oca (Joel McHale).

Nastavci takvih kultnih filmova ne događaju se često, zato je iznenađenje da smo par godina kasnije dobili "Bijesnu Becky" ("The Wrath Of Becky"). Iznenađenje je i vidjeti "normalnu" Becky na početku filma, kad redatelji Matt Angel i Suzanne Coote, koji su naslijedili režiju od dua Jonathan Milott-Cary Murnion, orkestriraju njezino "meta" obraćanje gledateljima.

FILM: The Wrath Of Becky; akcijski horor; SAD, 2023. REŽIJA: Matt Angel i Suzanne Coote ULOGE: Lulu Wilson, Seann William Scott OCJENA: *** 

"Znam što se pitate, tko je ta cura? To nije Becky koje se sjećam", kaže Becky i doda "Morala sam glumiti pred novim udomiteljima". Iako se čini da je Becky pronašla mir, kad se skrasi kod nove-nove udomiteljice Elene (Denise Burse), jedine za koju se vezuje, te počne raditi kao konobarica, njezin spokoj remeti pojava trojice tipova, Seana (Matt Angel), Anthonyja (Michael Sirow) i DJ-a (Aaron Dalla Villa).

Nakon što na njihove mizoginične provokacije odgovori prolijevanjem kave po međunožju jednog provokatora, Sean i ekipa napravit će kobnu grešku kad se pojave na pragu njezine kuće, ubiju Elenu i pretuku joj psa, misleći da je tinejdžerica bezopasna konobarica.

Naravno, ispostavlja se da su oni pripadnici ekstremističke fašističke, desničarske grupe "Plemeniti ljudi"/"Noble Men", na čelu s Darrylom (opet komičar kao negativac, ovaj put Seann William Scott, legendarni Stifler iz "Američke pite"), jer Becky ne može bez takvih likova u životu, kao ni akcijski heroj John McClane bez terorista (serijal "Umri muški").

"Plemeniti ljudi" stigli su u grad kako bi izveli omanji državni udar (protiv lokalnog senatora), tako da je, izgleda, svaka sličnost s QAnonovim napadom na Kapitol namjerna, kao i s američkom neofašističkom militantnom organizacijom "Proud Boys". "U štaglju je dovoljno oružja za ustanak", govori Darryl u politički provokativnom filmu, nesvjestan da će osvetnički nastrojena Becky iskoristiti to oružje protiv njega i "Plemenitih ljudi".

"Ubit ću jebeke koji su ubili Elenu", svodi Becky cijeli jednostavno postavljen i kratak (84 minute) žanrovski film, spremna srediti "Plemenite ljude" na sve samo ne plemenite načine, koristeći granate, medvjeđe zamke, mačete... zamalo i kombajn. Duo Angel-Coote režira "Bijesnu Becky" u stilu akcijskog filma hororske "grindhouse" estetike, miješajući crni i crveni (krv, nasilje) humor dok povremeno prekoračuju granicu dobrog ukusa s eksplodirajućim glavama i vratovima uhvaćenim u medvjeđe zamke.

Mlada, 19-godišnja glumica Wilson kalila se na hororima ("Prizivanje zla: Porijeklo duhova", "Annabelle: Početak", "Prokletstvo kuće Hill"...) tako da se osjeća kao doma u filmu koji postavlja temelje za franšizu (Becky kao najmlađa agentica središnje obavještajne službe), a ona ga je producirala i dobro se zabavljala. "Are you having fun?", Darryl pita Becky. "Wicked fun", odgovara ona. "The Wrath Of Becky" je opaka zabavica. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 08:03