StoryEditor
KulturaIN MEMORIAM

Dobro more, Kapetane: preminuo Zlatan Dumanić, pomorac i svestrani umjetnik

Piše Eda Vujević
30. siječnja 2017. - 11:50

Sretan život je nemoguć, pa je najviše što preostaje ljudskom biću junački život u umjetnosti, znanosti, filozofiji i politici. Podrazumijeva se isprepletenost struna mašte, strasti, jake volje, koje porađaju slobodu. Kazao je to nekoć Zlatan Dumanić, čiji je život, i sretan i nesretan, dogorio u 66. godini. Ovaj osebujni čovjek, kapetan i dojmljiv umjetnik preminuo je u nedjelju, a njegovi kolege iz HULU-a i Galerije umjetnina u srijedu su se komemoracijom oprostili od njega u Galeriji umjetnina.

- Zlatan Dumanić, kao kapetan koji u potpunosti živi kulturu, ili kao umjetnik koji neustrašivo plovi unutarnjim svjetovima, prošao je obje strane umjetnosti, rekla nam je o Dumaniću njegova prijateljica i kolegica dr. sc. Ana Peraica.

- Štoviše, Zlatan je bio vrhunski proizvod same umjetnosti; publika koja spoznajući umjetnost u jednom trenutku postane snažnija od autora. Stoga će možda on zauvijek ostati najvećim radom Gorgone; vizualno blizak Ivanu Kožariću, biografski Dimitriju Bašičeviću Mangelosu, a po dosljednosti Juliju Kniferu, Zlatan pripada generaciji temeljitih autora koji se obračunavaju sa svakim umjetničkim radom pojedinačno uvijek i kao umjetnik i kao publika. Stoga će nam nedostajati dvostruko - dodala je Peraica.

Plodan autor

'Ja sam stvarno tužan što je Zlatan već otišao, posljednjih godina mu nije bilo lako, bio mi je prijatelj i puno puta mi je velikodušno pomogao. Jednostavno ne znam što reći', dodaje Vice Tomasović, predsjednik HULU-a. 'Zaokupljeni svojim problemima zaboravili smo na Kapetana i pustili ga da otplovi. Volio sam Zlatana jako i teško mi je što je otišao ovako. Bio je veliki gospodin i divan umjetnik posebnog uma, rijedak i dobar čovjek', kaže Slaven Tolj.

Zlatan Dumanić rođen je 1951. u Splitu. Bivši je zapovjednik broda, s najvećim pomorskim kvalifikacijama. Član HULU-a bio je trideset godina, imao je 40-ak samostalnih i bio dio mnogih skupnih izložaba. Održao je niz multimedijalnih akcija, performancea i programa, te izdao velik broj knjiga, pjesničkih zbirki i libreta, a autor je jednog murala u Žrnovnici. Godine 2005. bio je jedan od hrvatskih predstavnika na 51. po redu Biennalu u Veneciji.

Pučina kao sudbina

- Dumanić je bio rođeni performer - kazao je Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina. - On je suvremena verzija osobenog spoja više notornih splitskih karaktera. Počevši od kavalira i udvarača prijapske upornosti, preko bonvivana i kicoša pa sve do anarhista, egzibicionista i redikula, Dumanić dubinski utjelotvoruje milenijsku memoriju svog grada u realizaciji tipičnog oblika nezavisne i samomisleće individue. I to nikad kroz ekstreme ili ekscese, uvijek u uljuđenim gabaritima urbanog koda, jer – podsjetimo se njegovih riječi - performans i nije do umjetnost ponašanja - kaže Franceschi.

U mnoštvu Dumanićevih rukopisa nastalih tijekom dugotrajnih plovidbi može se naići i na ove riječi: “Kad sam na pučini, opseg mojeg prostora proteže se sve do horizonta, ali obitavajući uvijek na drugoj slikarskoj podlozi, moram se organizirati i biti odgovoran e da bi mogao postaviti jedina prava pitanja... u galeriji/luci moći ću sagledati koliko sam bio u skladu sa zakonima pučine: odgovoran, organiziran, brižan, nježan, energičan, hrabar."

 

#ZLATAN DUMANIĆ

Izdvojeno

06. lipanj 2020 00:44