StoryEditorOCM
Art & dizajnUSKORO I U PRODAJI

U knjižnici Marka Marulića tražilo se mjesto više na predstavljanju stripa ‘Sveti Jere‘; Nastao je u samo šest mjeseci!

Piše PROMO
28. rujna 2024. - 14:32

U sklopu proslave Dana županije, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održana je promocija strip-albuma "Sveti Jere", autora Milka Peke i Vladimira Davidenka.

Knjižnica Marka Marulića bila je puna, što dokazuje da je, kako mlađa, tako i starija publika željna ovakvih sadržaja, što je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao nekoliko dana uoči promocije.

image
Vojko Basic/Cropix

Zanimljivost je da je strip nastao u samo šest mjeseci.

– Na moja leđa pao je najveći "teret" zbog toga vremenskog roka, ali shvatio sam to kao trening i dodatnu motivaciju. Uživao sam u cijelom procesu iako nije uvijek bilo lagano – kazao je Davidenko i dodao kako strip zasad još nije u prodaji, ali najvjerojatnije će se moći kupiti za nekoliko mjeseci. Dok ne bude u prodaji, moći će ga se pročitati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a najvjerojatnije i u školskim knjižnicama.

image
Vojko Basic/Cropix

– Želja nam je da se ovo, mogu slobodno reći, umjetničko djelo autora Milka Peke i Vladimira Davidenka nađe u svakoj obitelji, ne samo na području Splitsko-dalmatinske županije, nego i cijele Hrvatske – kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

image

Župan Blaženko Boban

Vojko Basic/Cropix

S obzirom na doista veliko zanimanje za ovaj friško izdani strip-album, sigurni smo da će mu se želje i ostvariti.

Podsjetimo, Županija je došla na ideju da kroz još jedan medij približi svetoga Jeronima širem krugu ljudi. Nakon što su realizirali knjigu o životu svetoga Jeronima, zatim organizirali likovnu koloniju s našim renomiranim dalmatinskim umjetnicima, te potom postavili dvije izložbe u Splitu i Zagrebu, dr. sc. Davor Pavić razmišljao je o daljnjem načinu kako da dotakne što veći broj ljudi životom svetog Jeronima.

Tada se rodila ideja o modernom stripu o svetom Jeri, kako ga od milja nazivaju u Dalmaciji. Jer strip je namijenjen onima koji vole razmišljati izvan i iznad granica stereotipa.

image

Glavni urednik izdanja dr. sc. Davor Pavić
 

Vojko Basic/Cropix

– Nakon samo pet minuta razgovora s Davidenkom kazao sam: mi imamo strip o svetom Jeri. Strip je medij za malu i veliku djecu, i on će nadživjeti sve nas, a vjerujem da će se svidjeti publici koja ga bude imala priliku čitati – poručio je glavni urednik strip-albuma Davor Pavić.

image

Uživao sam u cijelom procesu iako nije uvijek bilo lagano – kazao je Davidenko

Vojko Basic/Cropix

Autor Milko Peko otkrio je kako je "Sveti Jere" nastao u dramatičnom razdoblju.

image

Scenarist Milko Peko, župan Blaženko Boban, crtač Vladimir Davidenko i urednik dr. sc. Davor Pavić
 

Vojko Basic/Cropix

– Za ovako složen i slojevit strip-album, s toliko detalja koji su crtani olovkom i tušem i bojom, treba najmanje godinu dana rada, a mi smo ga uspjeli napraviti za šest mjeseci. To je iznimno kratko razdoblje, ali smo uspjeli i napravili strip na koji smo jako ponosni. Sveti Jere može bilo gdje u svijetu parirati bilo kojem izdanju klasičnog realističnog stripa po sadržaju i dizajnu – kazao je autor Milko Peko.

image

Strip je nastao u samo šest mjeseci

Vojko Basic/Cropix

Uz autore Milka Peku i Vladimira Davidenka, glavnog urednika Davora Pavića, te mnogobrojnu publiku, predstavljanju su prisustvovali župan Blaženko Boban, dožupan Stipe Čogelja, te Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet.

image

Župan Blaženko Boban, dožupan Stipe Čogelja, te Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet

Vojko Basic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:37