Prve asocijacije na američku kuhinju najčešće su hamburgeri, pite od jabuka i makaroni sa sirom – jela koja su postala simboli modernog američkog života. Međutim, iza tih poznatih okusa krije se mnogo dublja i bogatija kulinarska tradicija koja seže godina unazad.
Prije nego što su ta jela postala uobičajeni dio američkog stola, autohtoni narodi razvijali su svoju jedinstvenu kuhinju, a mnogi od tih tradicionalnih sastojaka i tehnika pripreme hrane i dalj su važan dio moderne američke kuhinje.
Domovina kukuruza
Neke od namirnica koje danas gotovo svakodnevno koristimo poput batata, graška, borovnica i avokada potiču upravo iz Sjeverne Amerike, a ovaj kontinent ujedno je i domovina kukuruza.
Kuhinja Sjeverne Amerike izuzetno je raznolika, s jelima i namirnicama specifičnim za svaku regiju, koja odražavaju povijest, klimu i kulturne utjecaje tog područja. Na jugu prevladavaju bogata jela poput pržene piletine, gumboa i cornbreada, dok Sjeveroistok nudi specijalitete poput clam chowdera i lobster rolla.
Midwest je poznat po zasitnim jelima kao što je Chicago deep dish pizza, dok su na Zapadu popularni svježi lokalni sastojci te jela poput fish tacos i guacamolea. Kanada je prepoznatljiva po uporabi javorova sirupa i kuhanju divljači, dok je Meksiko poznat po začinjenim jelima kao što su tacosi, enchilada i guacamole.
Tajna okusa
Jedno od ključnih obilježja koja jela čine posebnima su začini, uz njihov dodatak od istih osnovnih namirnica mogu se kreirati potpuno različita jela.
Jedan od najpoznatijih začina koji potiče iz Sjeverne Amerike i proširio se diljem svijeta je čili. Naime, prije kolonizacije Amerike, paprika nije postojala izvan ovog kontinenta. Biljka paprike porijeklom je iz Meksika, a čili papričice bili su osnovni začini u autohtonoj kuhinji jugozapada Sjeverne Amerike. Njihova dimljena aroma i intenzivan okus zaslužni su za jedinstveni karakter jela.
Uz ljuti čili prah, Sjeverna Amerika ima i svoj prirodni zaslađivač – javorov sirup. Ovaj prirodni sirup dobiva se iz soka stabala šećernog javora, a Kanada je njegov najveći proizvođač. Proces uključuje bušenje stabala u proljeće, prikupljanje soka i njegovo kuhanje dok ne postane gusti sirup.
Sirup dolazi u tri osnovne vrste: zlatni (blagi okus), amber (bogatiji okus) i tamni (intenzivan okus). Osim što je neizostavan uz palačinke i vafle, koristi se u pečenju, marinadama i desertima. Bogat je mineralima poput mangana, cinka i kalcija, što ga čini zdravijom alternativom industrijskim zaslađivačima.
Sporo kuhanje
Iako današnji ubrzani način života ostavlja malo vremena za kuhanje, tradicionalni recepti zahtijevali su puno više strpljenja i truda. Jedna od najstarijih metoda je pit cooking, koja je uključivala pripremu hrane u velikim zemljanim jamama. U ovoj tehnici, meso, riba ili povrće omotani u lišće banana ili kukuruzno lišće bili su zakopani u jamu prepunu užarenih kamenčića. Hrana se kuhala satima, često cijeli dan i na niskim temperaturama zbog čega je bila izuzetno sočna.
Ova metoda pripreme jela bila je osobito važna za zajednička okupljanja i ceremonije jer je omogućavala pripremu velike količine hrane za mnogo ljudi.
Iako bi bilo zanimljivo okušati se u starinskim metodama kuhanja, ipak smo vam odlučili ponuditi nešto jednostavnije i brže. Pripremili smo tri recepta koja donose okuse SAD-a, Meksika i Kanade. Svaki od njih jednostavan je za pripremu i oduševit će vas bogatstvom okusa.
Buffalo Wings
Recept za Buffalo Wings nastao je potpuno slučajno 1964. godine u restoranu Anchor Bar u Buffalu, New York. Prema jednoj verziji, vlasnica Teressa Bellissimo pripremila je pileća krilca, koja su u to vrijeme bila jeftin i nepoželjan dio piletine te su se obično bacala ili čuvala za temeljac ili juhu, i prelila ih ljutim umakom.
Jelo je u rekordnom roku postalo hit i proširilo se diljem SAD-a. Danas je nezaobilazni dio američke kuhinje, posebno popularno za društvene prilike poput Super Bowla. U mnogim dijelovima SAD-a održavaju se festivali pilećih krilaca, uključujući Philadelphia’s Wing Bowl i National Buffalo Wing Festival. Također, restorani često organiziraju natjecanja u jedenju krilaca, s izazovima koji uključuju ekstra ljute umake.
Sastojci:
500 g pilećih krilaca Međimursko pile
1 prašak za pecivo
30 ml ljutog umaka
30 g maslaca
15 ml bijelog octa
½ žličice češnjaka u prahu
sol
papar
Bijeli umak:
30 g majoneze
180 ml kiselog vrhnja
½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice vlasca
soli
2 žlice limunova soka
Priprema:
Za pripremu Buffalo Wings prvo operite pileća krilca i posušite ih papirnatim ručnicima. Zatim ih posolite i popaprite po želji te ih pospite praškom za pecivo i dobro izmiješajte. Prašak za pecivo privlači vlagu na površinu kože i pomaže da postane hrskava.
Za prženje, u dubokoj tavi zagrijte ulje na 180°C. Stavite pileća krilca u vruće ulje i pržite oko 10 minuta, dok ne postanu hrskava i zlatno smeđa. Ako koristite pećnicu, stavite krilca na rešetku za pečenje prekrivenu papirom za pečenje i pecite na 200°C 25-30 minuta i preokrenite ih na polovici pečenja kako bi se ravnomjerno ispekli.
Dok se krilca peku ili prže, pripremite umak. U maloj tavi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri dok se ne otopi. Dodajte ljuti umak, bijeli ocat, češnjaka u prahu, sol i papar. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i umak postane gladak i vruć.
Kad su krilca gotova, stavite ih u veliku zdjelu i prelijte vrućim umakom. Dobro promiješajte kako bi se krilca ravnomjerno prekrila umakom. Poslužite uz bijeli umak koji ćete pripremiti miješanjem svih navedenih sastojaka. Za još intenzivniji okus, umak možete pripremiti unaprijed i ostaviti ga u hladnjaku do upotrebe.
Enchiladas de Pollo
Enchiladas de Pollo je tradicionalno meksičko jelo koje potječe iz vremena kada su Maje i Azteci pripremali slična jela s kukuruznim tortiljama. Tijekom vremena, jelo je postalo popularno diljem Meksika, a različite varijante nastale su s dodacima mesa, povrća i začina. Enchiladas de Pollo s piletinom su među najpoznatijima, a njihov prepoznatljiv okus dolazi od začinjenog umaka i bogatog nadjeva, što ih čini omiljenim jelom na meksičkim stolovima.
Sastojci:
600 g pilećih prsa Međimursko pile (kuhanih i nasjeckanih na komade)
10-12 kukuruznih tortilja
1 srednja crvena paprika
1 srednji crveni luk
2 češnja češnjaka
1 konzerva crnog graha
240 ml umaka od rajčice
1 žličica origana
1 žličica čilija u prahu (po želji)
150 g naribanog sira (cheddar ili mozzarella)
100 g vrhnja za kuhanje
svježi korijander
sol
papar
ulje
Priprema:
Za pripremu Enchiladas de Pollo prvo skuhajte pileća prsa i nasjeckajte ih na komadiće. Zatim u tavi zagrijte malo ulja i dodajte nasjeckani crveni luk, papriku i češnjak. Pržite povrće dok ne omekša, oko 5 minuta. Nakon toga dodajte origano i čili u prahu te sve dobro promiješajte. U tavu dodajte umak od rajčice i crni grah pa pustite da se sve kuha još 5-10 minuta dok se umak lagano zgusne. Posolite i popaprite po ukusu.
U međuvremenu, u drugoj tavi zagrijte malo ulja i podgrijte kukuruzne tortilje, jednu po jednu, oko 30 sekundi sa svake strane, dok ne omekšaju i postanu savitljive. Stavite ih na papirnate ručnike da upiju višak ulja. Kada su tortilje spremne, u svaku stavite malo nasjeckane piletine i graha, a zatim prelijte s malo pripremljenog umaka. Tortilje pažljivo zamotajte i stavite ih u unaprijed nauljenu vatrostalnu posudu, jednu do druge.
Preko zamotanih tortilja prelijte preostali umak i pospite naribanim sirom. Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20 minuta, dok se sir ne otopi i postane zlatno-smeđi. Kada su enchilade gotove, poslužite ih uz malo kiselog vrhnja i ukrasite svježim korijanderom.
Enchilade možete poslužiti uz prilog od riže, graha ili uz svježu salatu.
Chicken Pot Pie
Chicken Pot Pie jedno je od omiljenih jela u Kanadi, osobito u hladnijim mjesecima. Ovo kremasto jelo, koje se sastoji od piletine, povrća i bogatog umaka, prekriveno je hrskavom koricom tijesta i savršen je izbor za obiteljske obroke i zimske dane.
Iako je poteklo iz britanske kuhinje, gdje su "pot pie" pite pripremane s ostatcima mesa i povrća, u Kanadi je postalo sinonim za comfort food. Ovo jelo je idealno za hladne kanadske zime, pružajući toplinu i užitak u svakom zalogaju.
Sastojci:
Tijesto:
350 g brašna
1 žličica soli
120 g maslaca
120 ml vode
Nadjev:
450 g pilećih prsa Međimursko pile
2 mrkve
40 g celera
70 g maslaca
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
40 g brašna
sol
papar
1 žličica suhih listova timijana
420 ml pilećeg temeljca
125 g smrznutoga graška
1 veliko jaje
Priprema:
Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga da odmori dok pripremate nadjev. U velikom loncu pomiješajte piletinu, mrkvu i celer, prelijte vodom i zakuhajte. Kuhajte 10 minuta, ocijedite i ostavite sa strane.
U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju. Umiješajte brašno, začine i pileću juhu. Kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu polovicu tijesta u krug promjera 30 cm i stavite u posudu za pitu. Na tijesto rasporedite piletinu, povrće i umak te dodajte smrznuti grašak.
Razvaljajte drugi disk tijesta i pokrijte njime pitu. Zatvorite rubove i zarežite nekoliko proreza na gornjoj kori. Premažite koru jajem i pecite oko 40 minuta dok kora ne porumeni. Nakon 20 minuta pečenja, rubove prekrijte aluminijskom folijom. Ohladite 10 minuta prije posluživanja. Ostatke čuvajte u hladnjaku do 5 dana.