StoryEditorOCM
Izbori 2021HSLS-OV KANDIDAT

Zdeslav Benzon predstavio izborni program: Pretekli su nas Šibenik i Zadar. Imamo plan za Split koji će biti glavni grad na Mediteranu, a ne Afrika sa strujom

Piše Merien Ilić
26. travnja 2021. - 13:08

Gradonačelnički kandidat HSLS-a dr. Zdeslav Benzon predstavio je na Prokurativama svoj izborni program. Dan prije objavio je kako je prikupio dovoljno potpisa, a na predstavljanju programa naglasio kako ne želi 'vladati, nego upravljati gradom na korist svih građana'.

- Split je nazadovao zadnja tri mandata. Pretekli su ga gradovi u okruženju, poput Šibenika i Zadra. Mi želimo Split koji će biti glavni grad i na Jadranu ali i na Mediteranu, a ne Afrika sa strujom. Obećat ćemo građanima samo ono što je i moguće realizirati u četiri godine - kazao je.

Njegov prvi potez će biti uvođenje potpune transparentnosti, od rada gradske uprave, gradskih financija, ali i gradskih tvrtki, pa sve do javnih natječaja i upisa djece u vrtiće.

- Nema više muteži, dogovaranja ispod stola, kumova, rođaka. Želim vratiti povjerenje građana, pokazati da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas - poručio je Benzon koji je rekao da neće biti novih zapošljavanja u gradskoj upravi dok je on gradonačelnik a do kraja mandata smanjio bi broj zaposlenih za 10 do 15 posto, u gradskoj upravi.

image
Dr. Zdeslav Benzon
Vojko Bašić/Cropix

Program dr. Benzona uključuje i razvoj grada prema istoku, nastavak Bračke i Vukovarske ulice kao preduvjet razvoja, rješavanje problema parkinga, povećanje sredstava gradskim kotarevima, a posebice mjesnim odborima koji primaju sramotno mala sredstva.

Lada Terzić, Benzonova zamjenica, kaže da žele od Splita napraviti 'tax free' grad, grad koji će biti prijatelj realnog sektora i biti na usluzi onima koji pune gradski proračun:

- Danas u vrijeme pandemije prioritet je sačuvati radna mjesta u realnom sektoru. Ne možemo više egzistirati samo na turizmu, treba pokrenuti i druge djelatnosti. Obrtnike, poduzetnike i IT sektor. Mišljenja smo da će takav Split postati i poželjan za digitalne nomade, investitore i sve koji one koji žele pokrenuti posao u Splitu. Stoga nam je plan do kraja mandata postupno ukinuti prirez, koji je drugi najveći u Hrvatskoj, zatim ukinuti PNP, smanjiti ostale komunalne namete te prazne gradske prostore staviti na raspolaganje mladima koji ulaze u svijet poduzetništva, simbolično za jednu kunu - kazala je Terzić.

image
Lada Terzić
Vojko Basic/Cropix

Druga zamjenica Marija Štambuk Šunjić iznijela je plan za zeleniji Split.

- Grad nam je previše betoniran. U fokusu su nam Marjan, Turska kula za što imamo projekt, Žnjan koji treba dovršit i rijeka Žrnovnica. Spojili bismo šetnicu od Žnjana, Duilova, Stobreča do Žrnovnice.

Prioritet su nam i socijala i kultura kao i briga za naše mlade snage. Ne smije se dogoditi, primjerice, da kulturno umjetnička društva poput Jedinstva i Sanctus Domnia nemaju gdje vježbati pored toliko praznih gradskih prostora.

Želja nam je povećati sredstva u proračunu koja bi išla za darovitu djecu od vrtićke dobi pa nadalje. Svaka kuna uložena u djecu će se vratiti gradu Splitu za nekoliko godina. Nećemo zaboraviti ni naše umirovljenike gradnjom staračkih domova - poručila je.

image
Marija Štambuk Šunjić
Vojko Basic/Cropix

Dr. Benzon naglasio je kako želi moderan, u potpunosti transparentan grad 21. stoljeća, okrenut mladima i novim tehnologijama, okrenut održivom turizmu, poželjan za investitore i ugodan za život svakog građanina.

- Treba promijeniti način razmišljanja i rada gradske uprave ne samo u Banovini nego u svim gradskim tvrtkama.Tražit ćemo transparentnost sredstava, prostora, stanova kako bi to bilo dostupno svim građanima. Nema vladanja nego upravljanja gradom na korist građanima - poručio je Benzon.

image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:47