StoryEditorOCM
Izbori 2021A TKO ĆE RADITI?!

Ni cijepljenje ne može proći bez politike, Mostovi i HDZ-ovi kadrovi ‘zaratili‘ oko organizacije punkta u Trogiru, sve je ipak počelo u dvorani

15. travnja 2021. - 16:38

Započelo se napokon i s masovnim cijepljenjem građana u Trogiru.

U sportskoj dvorani od danas je organiziran punkt za primanje cjepiva u borbi protiv pandemije koronavirusa. Kako to uvijek biva, građani su poprilično morali čekati da im odgovorni omoguće cijepljenje u njihovu gradu, budući da su i čelnici i liječnici prebacivali organizaciju punkta – jedan na drugoga.

Najprije je dr. Milija Baldić-Lukšić, dojučerašnja Mostova regionalna vijećnica, na Županijskoj skupštini splitsko-dalmatinskoj pitala dr. Marka Rađu, ravnatelja županijskog Doma zdravlja, zašto građani Trogira, Segeta i Okruga nemaju mogućnost cijepljenja kod svojih obiteljskih liječnika.

Žalili su se pacijenti, poglavito oni starije dobi, kako iz Trogira, ali i okolnih mjesta, da moraju po cjepivo u Split, u Spaladium Arenu, jer njihovi liječnici ne žele u svojim ordinacijama preuzeti spasonosne doze. Ravnatelj dr. Rađa pojasnio je kako cijepljenje na području Okruga i Segeta nije problem budući imaju po jednog doktora i oni to obavljaju u svojim ambulantama.

– Međutim, u Trogiru je 10 liječnika i pola od njih ne želi obavljati cijepljenja u svojim ordinacijama, dok druga polovica cijepi! Inače, od njih 10 samo je dvoje zaposlenika naše ustanove i njih oboje cijepe u svojim ordinacijama, a ostali su privatnici.

Ovi koji ne cijepe, naručuju i šalju pacijente u Spaladium Arenu – ustvrdio je čelnik regionalne zdravstvene ustanove, te je dodao:

– Problem organizacije punkta za cijepljenje je taj da je potrebna jedna osoba koja će se pozabaviti koordinacijom rada: određivanje datuma, termina, popis cjepitelja…

Nažalost, unutar Doma zdravlja nema zaposlenika koji uz svoj redovan posao mogu i ovo obavljati. Taj posao u Kaštelima i Sinju rade dvije doktorice privatnice, a u Splitu dvije doktorice koje su zaposlenice Doma zdravlja, naravno uz svoj redovan posao.

Gradu Trogiru, koji je također istaknuo ovu problematiku, odgovorio sam kako za koordinatoricu predlažem doktoricu Jagodu Ključević, epidemiologinju u Trogiru i zaposlenicu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ili doktoricu dentalne medicine Miliju Baldić-Lukšić.

Koordinator ne mora biti doktor koji cijepi, ali mora imati organizacijske sposobnosti da uskladi broj dostupnih doza s terminima i doktorima koji će cijepiti, te odredi raspored rada cjepitelja, pa s nabavom u Domu zdravlja osigurati dovoljno potrošnog materijala, od igala, šprica, alkohola, vate,…

Stomatologinja Milija Baldić-Lukšić, koja je i potaknula ovo pitanje, spremno je odgovorila HDZ-ovu kadru dr. Rađi:

– Ako treba pomoći, i doktorica Ključević koja je također članica Mosta, kao i ja, smo na raspolaganju.

No, stvarno me čudi da Dom zdravlja ne može organizirati cijepljenje svojih pacijenata kod obiteljskih liječnika kojima pacijent mora biti na prvom mjestu. Liječnik je tu zbog pacijenata, a ne obrnuto.

Veliki je problem starijim osobama organizirati prijevoz do Splita, do dvorane za cijepljenje. Srećom, inzistiranje na cijepljenju u Trogiru, na kraju je urodilo plodom.

Očito se shvatilo i u ovom novom političkom prepucavanju, kako je zdravlje i zaštita pacijenata ipak najvažnija, pa je promptno, organiziran punkt za cijepljenje. Sve pod koordinacijom dr. Rađe, a uz suradnju Ante Bilića (SDP), dojučerašnjeg trogirskoga gradonačelnika i kandidata za novi mandat.

Pacijenti koje žele primiti cjepivo samo se trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima, koji će im osigurati termin za primanje doze u trogirskoj dvorani, a cijepljenje je organizirano dvaput tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:05