StoryEditorOCM
EU izbori 2024stasao izazivač

U Mađarskoj se dogodio politički potres kakav se ne pamti 20 godina!: ‘ Počeo je Orbanov Waterloo, početak kraja...‘

Piše Đino Kolega /JL
10. lipnja 2024. - 08:04

Vladajuća mađarska stranka Fidesz na putu je da ostvari najgori rezultat ikada na izborima za Europski parlament, nakon što su rani rezultati pokazali da je prvi Orbanov protukandidat osvojio više od 30 posto glasova u nedjelju.

Péter Magyar - bivši član vladajuće stranke koji se, u međuvremenu odmetnuo od Orbana i postao ljuti politički rival - i njegova stranka Tisza osvojili su 30,1 posto, s 84 posto prebrojanih glasačkih listića u ovom trenutku. Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána osvojio je 44,2 posto, znatno niže nego što su predviđale ankete.

Vrijedi spomenuti da je Fidesz samo jednom osvojio manje od 50 posto glasova u posljednja dva desetljeća, osvojivši 47,4 posto glasova na izborima 2004. godine. Ostanu li preliminarni rezultati ovakvi, Orbánu će u Europski parlament dati 11 zastupnika, a Magyar sedam.

Nedjeljni rezultat je "velika pobjeda za Pétera Magyara i veliki neuspjeh za Fidesz", izjavio je za POLITICO Péter Krekó, izvršni direktor nezavisnog think tanka Political Capital. 

image

Peter Magyar

Attila Kisbenedek/Afp

Bivši dužnosnik stranke Fidesz, a inače i bivši suprug bivše mađarske ministrice pravosuđa Judit Varga, Magyar je, izgleda, potaknuo glasače vrlo vokalnim nastupima o korupciji Orbánova režima. Obećao je povući i milijarde iz EU fondova namijenjenih Mađarskoj koje je Bruxelles u međuvremenu zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Orbanovoj Mađarskoj prenosi Jutarnji list.

"Ovo je Orbanov Waterloo, početak kraja", rekao je Magyar nakon prvih rezultata.

“Danas su održana dva izbora i na oba smo pobijedili”, uzvratio je Orbán na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana. "Osvojili smo važne pobjede u teškoj borbi."

Glasovanje je također obilježio visok odaziv, s 58,7 posto birača koji su izašli glasačkim kutijama u nedjelju, u usporedbi s 43,4 posto na izborima za EU 2019.

image
Attila Kisbenedek/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 11:10