StoryEditorOCM
NeretvaPROSVJED U PLOČAMA

Nezadovoljstvo podstanara u lučkim stanovima: „Dok su jedni branili Domovinu, drugi su sređivali stanarska prava“

Piše Ante Šunjić
26. listopada 2021. - 07:36

„Dragovoljac Domovinskog rata 91.-95., 40 godina rada u Luci Ploče, 35 godina podstanar i nisam lažni branitelj“, „Ista cijena stanova kao kapetan Pavlović i njegovi kadrovi“, „Jedni branili Domovinu, drugi sređivali stanarska prava“, pisalo je na nekim od transparenata koji su tijekom prosvjeda u Pločama nosili nezadovoljni podstanari u lučkim stanovima izgrađenim početkom i sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća i organiziranih u „Udrugu građana kralj Tomislav“, nakon što im je Uprava Luka Ploče d.d. ponudila da plate nešto više od 600 eura po „kvadratu“ stana. Prosvjednici su istaknuli transparente, u kojima također prozivaju gradske vlasti, državu i resorno ministarstvo, ispred Spomenika poginulim braniteljima u Pločama i ispred lučke Upravne zgrade. Na oba mjesta zapalili su svijeće i svojim su vozilima kratko vrijeme zaustavili promet prema Upravnoj zgradi Luke Ploče. Prijepori oko lučkih stanova nastali su još u bivšoj državi kada su se izrađivale rang liste nastajale bodovanjem po raznim kriterijima, pa su stanarsko pravo dobivali oni koji su prvi na listi u skladu s brojem stanova. No, nerijetko nije bilo tako, pa su stanarsko pravo umjesto sedmih na listi, dobivali oni plasirani ispod 60-og mjesta. 

Nakon što su izgrađeni stanovi na Trgu kralja Tomislava sadašnji stanari su samoinicijativno ušli u njih, očekujući povoljno rješenje o dodjeli stanarskog prava. Poslodavac im je uručio ključeve a nakon toga i ugovore o najmu. U tim stanovima žive do današnjih dana očekujući povoljno rješenje, koje im je, kako tvrde, jamčila bivša Uprava Luka Ploče d.d.

Dolaskom nove Uprave, poslani su im i novi ugovori o najmu za 2019. godinu s tri puta većom cijenom najma, umjesto dotadašnjih osam kuna po metru četvornom tražilo se od njih da plaćaju 25 kuna po „kvadratu“, bez priznanja njihovih ulaganja u održavanje stanova, koja su, zbog proteka vremena, bila nužna. Jedan od korisnika tvrdi da ima račune za preko 150 tisuća kuna potrošenih na održavanje stana tijekom proteklog razdoblja od 25 godina. Odbili su potpisati nove ugovore, a Luka Ploče d.d. im je tijekom cijele 2019. godine slala uplatnice po starim cijenama, koje su podmirivali.

Članovi „Udruge građana kralj Tomislav“ vodili su pregovore s Upravom Luka Ploče d.d. oko rješenja njihovog statusa, a, prema zadnjoj ponudi trebali bi platiti preko 600 eura po „kvadratu“. Oni su posebno ogorčeni na bivšu Upravu na čelu s Ivanom Pavlovićem, koja im je, kako tvrde, obećavala da će to pitanje biti za njih povoljno riješeno, a sami su u međuvremenu osigurali stanarsko pravo, po Zakonu o prodaji stanova sa stanarskim pravom, koji im je omogućio otkup stanova po vrlo povoljnim uvjetima. Pojedini članovi udruge,  „sada starci i umirovljenici“, s još uvijek neriješenim stanarskim pitanjem, naglašavaju kako su čuvali Hrvatsku, dok su neki „velikani“ ulazili u stanove u noćnim satima. „Useljavali su se u veće i komfornije stanove bez bodovne liste, a svoje stare davali prijateljima“, istaknuli su.

Neki od njih imaju 40 godina rada u Luci Ploče, pet godina Domovinskoga rata i preko 33 godine podstanarstva, pa poručuju kako bi možda bilo bolje da su u ratu poginuli nego da sada moram prolaziti agoniju u državi za koju su se borili.

17. travanj 2024 23:54