StoryEditorOCM
KorčulaU ŽRNOVU NA KORČULI|

Obnavlja se postranska pijaca, zasjat će novim sjajem za buduće makarunade i moštru!

Piše Dora Lozica
9. ožujka 2021. - 19:43

Stoljećima stara postranska pijaca do ljeta će biti potpuno obnovljena, suradnjom Grada Korčule i razvojne agencije KORA od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurana su sredstva za projekt obnove vrijedan više od 570 tisuća kuna.

Razvoj otoka u 2021.

Radi se o Programu razvoja otoka u 2021. godini kroz koji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financira 55 projekata na otocima u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna. Grad Korčula je, uz pomoć razvojne agencije KORA, prijavio projekt Uređenje trga Postrana-Žrnovo ukupne vrijednosti s PDV-om nešto veće od 570 tisuća kuna, a nedavno je odobreno 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Inicijativu za realizaciju projekta pokrenuo je zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale, inače rođeni Žrnovac. - Cilj ovog projekta je unaprijediti kvalitetu života, ali i turističke ponude i programa u Žrnovu. Trg, odnosno pijaca uz crkvicu Sv. Roka ima veliki povijesni, kulturni i društveni značaj za Žrnovo, a obnovom ćemo potaknuti daljnji razvoj specifičnosti malog naselja kroz razvoj manifestacija i programa karakterističnih za Žrnovce. Nakon obnove, prostor će se integrirati u postojeće turističke rute i manifestacije te će omogućiti neke nove turističke projekte usmjerene na razvoj turizma ruralnog područja. Ciljane skupine projekta su stanovnici, posjetitelji i turisti kako Žrnova, tako i cijelog otoka, a poglavito članovi lokalnih društava i udruga - objasnio je zamjenik Šale.

image
Zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale, inače rođeni Žrnovac
Dora Lozica

Pijaca Sv. Roka

Koliko je trg, odnosno pijaca, važno središte svakog dalmatinskog naselja nije potrebno posebno isticati. Živopisna postranska pijaca, ili pijaca Sv. Roka, stoljećima je središte kulturnog i društvenog života zaselka Postrana u Žrnovu. Od folklornih nastupa, crkvenih svečanosti do plesa i zabave, sve se to stotinama godina organizira upravo na pijaci ispod prastarog koštila. Crkva datira iz 1874. godine, a vjeruje se da je nagrađena na temeljima crkve iz 16. stoljeća. Poznato je da su mještani Postrane dva puta renovirali pijacu, prvi put davne 1648. godine, potom tri stoljeća kasnije 1978. godine, a uskoro će uslijediti i treća obnova. Pijaca se nalazi na nešto manje od 700 kvadratnih metara, okružuje je kameni zid i klupa za sjedenje te oštećeno gledalište, a veći dio je popločan kamenom ornamentalnog uzorka. Projektom se predviđa uređenje partera sanacijom i čišćenjem kao i sanacija postojećeg betona. Dio podne površine oko crkve će se popločati novim kamenom, a postojeći kameni zidić će se sanirati i očistiti. Predviđa se uklanjanje postojećeg gledališta te formiranje novog. Kako doznajemo od zamjenika, uskoro kreće javna nabava, a radovi će biti gotovi do ljeta. Sredstva koja nisu ostvarena natječajem, osigurat će Grad Korčula.

image
Ljetom je postranska pijaca dupkom puna
Mjesni Odbor Žrnovo-postrana

Potencijal folklornih večeri

Na taj će način postranska pijaca pratiti uzlet lokalnih društava i udruga koje su u posljednjih nekoliko godina doživjele renesansu. Jedno od najstarijih otočnih društava Kulturno prosvjetno društvo Bratska sloga iz Postrane i udruga Žrnovski makaruni prije nekoliko su godina udružili snage osmislivši gastro-kulturni program kojeg tijekom ljetnih mjeseci, svake godine, posjećuje sve više ljudi. Male makarunade, kako ih lokalno nazivaju, posjetiteljima na pijaci nude starinski viteški ples moštru u izvedbi KPB-a Bratska sloga, tradicionalni folklor u izvedbi KUD-a Mišnjice iz Žrnova uz pijat glasovitog lokalnog specijaliteta, žrnovskih makaruna, koje uživo na pijaci pripremaju članovi udruge Žrnovski makaruni. Surovost života na dalmatinskim otocima oduvijek je spajala ljude u razna kulturna, humanitarna ili sportska društva čiji bi se članovi kroz razne aktivnosti družili i skupa veselili uživajući pritom u volonterskom radu, a gastronomski i kulturni potencijal folklornih večeri u romantičnom okruženju postranske pijace prepoznali su brojni lokalni stanovnici, ali i turisti. Zbog već poznatih epidemioloških razloga, male makarunade, kao i mnoga druga događanja na pijaci, prošlog su ljeta izostala, no sljedeće će dočekati, nadamo se, bez straha od zaraze te u novom, obnovljenom okruženju. Postranska će pijaca biti spremna za nove naraštaje.

22. travanj 2024 19:42