StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANI ZAČUĐENI |

MJERE GRADONAČELNIKA FABRISA Nešto će se prihvatiti, nešto otpisati, ali kazne za parking ostaju

Piše Dora Lozica
30. ožujka 2020. - 16:50
Tri je mjere krajem prošlog tjedna Korčulanima predstavio gradonačelnik Fabris putem Odluke o mjerama pomoći zbog posljedica epidemije koronavirusa. Te su mjere izazvale burne reakcije većinom nezadovoljnih Korčulana putem društvenih mreža zbog čega ih je gradonačelnik odlučio obrazložiti u eteru Radija Korčule.

Prva mjera odnosi se na zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Korčule i to samo na zakupce koji imaju registriranu cjelogodišnju djelatnost. Za mjesec ožujak platit će samo 50 posto zakupa, a od travnja pa sve do ukidanja Odluke neće plaćati najam. Kako ističe Fabris, ovo je jedina mjera koju gradonačelnik može donijeti samostalno, bez suglasnosti Gradskog vijeća.

Druga mjera odnosi se na komunalnu naknadu za stambeni i poslovni prostor. Kako doznajemo od gradonačelnika Fabrisa, radi se o komunalnoj naknadi koja se naplaćuje kvartalno, a prva je rata predviđena za kraj ožujka. S obzirom na situaciju, plaćanje komunalne naknade se odgađa. Odgoda plaćanja ne znači i oprost, tako da će ti računi vjerojatno dostići građane u narednim mjesecima. Radi se o naknadi koja se izračunava prema kvadraturi stambenog prostora, iznosi otprilike oko 100 kuna te građanima predlažemo da je radije plate redovno, nego da svi neplaćeni mjeseci dođu odjedanput na naplatu nakon što epidemija završi.

Treća mjera odnosi se na usluge Dječjeg vrtića Korčula, ne i Dječjeg vrtića Anđeli čuvari. Roditelji će biti oslobođeni plaćanja naknade za dane kad nisu koristili usluge vrtića.
Gradonačelnik je još spomenuo i usluge KTD-a Hober koje su trenutno besplatne, a to je besplatni parking i besplatan odvoz smeća.

Korčulani su, upoznati s mjerama susjednih gradova, posebice Dubrovnika, očekivali konkretne mjere i pomoć Grada Korčule, no o tim mjerama za sad nema riječi. Nema financijske pomoći za kućanstva bez prihoda, za kućanstva koja plaćaju najam, nema mjera pomoći za obrtnike, poduzetnike i ugostitelje, nema obustave ovrha, paušalnih davanja itd...
Potaknuti siromašnim mjerama pomoći i situacijom koja je prilično izazovna i stresna za grad koji živi isključivo od turzima, Korčulanima su se putem društvenih mreža obratili članovi MOST-a Korčula, a paket prijedloga konkretnih mjera službeno su uputili u Gradu Korčuli.

„Smatram da su mjere iz gradonačelnikove Odluke nedovoljne. Mjere suzbijanja bolesti COVID-19 će teško pogoditi gospodarstvo i građanstvo Grada Korčule, svako odlaganje rješavanja problema produbit će neizvjesnost i krizu. Naša je osnovna uloga da u najkraćem vremenu građanima i poduzetnicima pružimo podršku, stoga predlažem da se održi međustranački kolegij predsjednika Klubova i vijećnika svih političkih opcija Gradskog vijeća zajedno s gradonačelnikom“, poručio je vijećnik MOST-a Antun Borovina.

Mostovci predlažu konketne mjere, ali i stavke proračuna iz kojih bi se te mjere mogle financirati.
Za građane predlažu ukidanje plaćanja najma za stanove u vlasništvu Grada, oslobađanje komunalne naknade do srpnja, besplatan parking, financijaska pomoć u iznosu od 2000 kn za kućanstva bez prihoda, 700 kn za samce, za podstanare finacijsku pomoć u iznosu od 1000 kn do srpnja, oprost duga za vodu i smeće, osloboditi sve roditelje naknade za dječje vrtiće, zaustaviti ovrhe i prisilne naplate.

Za poduzetnike i obrtnike predlažu ukidanje plaćanja prireza do srpnja, oslobađanje komunalne naknade, ukidanje plaćanja javne površine, ukidanje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništva Grada do srpnja, financijska pomoć od 1500 kn zatvorenim obrtima pogođenim krizom, za obrtnike koji nisu podmirili neku obavezu, omogućiti obrtnicima obročne otplate nepodmirenih obaveza na 18 obroka bez kamata, obustaviti ovrhe i prisilne naplate, ukidanje Spomeničke rente, financijska pomoć za obrtnike čiji je poslovni prostor u najmu kod privatne osobe u iznosu od 2500 kn, oslobađanje plaćanje reklama i koncesija kao i paušala za privatne iznajmljivače.

Kako poručuju iz MOST-a, sredstva za finaciranje ovih mjera već postoje u proračunu. Vijećnik Borovina prije nekoliko mjeseci podržao je proračun gradonačelnika Fabrisa uz uvjet da se prihvate, i do 1. travnja ispune, dva amandmana, jedan se odnosio na povećanje potpore za obrtnike na 300 tisuća kuna, a drugi na povećanje potpore za branitelje na 300 tisuća kuna. Te dvije stavke, predlažu Mostovci, mogu se hitnim rebalansom prebaciti za pomoć Korčulanima.
Gradonačelnik Fabris je najavio početkom ovog tjedna sastanak vijećnika, najvjerojatnije telefonskim putem, kako bi proširili paket mjera pomoći. Kako ističe, rebalans proračuna je u pripremi, proračun će se temeljito pregledati, prenamijenit će se neka sredstva koja nisu nisu prioritet kao npr. financijranje nekih udruga, ili događanja koja se neće održati, a tu je i proračunska zaliha.

Međutim, na pitanje hoće li smanjiti plaće djelatnicima gradske uprave i gradskih institucija, pogotovo onima koji trenutno ne rade, gradonačelnik je odgovorio da za sad neće.
„Gradska uprava redovito obavlja svoju djelatnost, a djelatnici onih institucija koje ne rade koriste godišnje odmore i slobodne dane. Ako dođe do situacije da se zbog pandemije financijski ne možemo održati, smanjit ćemo plaće zaposlenika gradske uprave i ustanova Grada Korčule“, najavio je Fabris.

Iako je gradonačelnik spomenuo kako ukidanjem komunalne naknade želi poštedjeti i poštare tako da ne moraju raznositi račune po kućanstvima, kad su u pitanju kazne za parking nije imao razumijevanja. Iako je u tijeku svjetska pandemija i trenutno nema uopće govora o turističkoj sezoni, razmatraju se mjere pomoći za potencijalno katastrofalni ostatak 2020. godine, novčane kazne za nedozvoljeno parkiranje u iznosu od 150 do 250 kuna uredno su uručene Korčulanima i to po nekoliko primjeraka odjedanput, a moraju ih, kako je potvrdio gradonačelnik, platiti odmah.

Dora Lozica
 
 
23. travanj 2024 16:32