StoryEditorOCM
KonavlePotkolo, čičak, namiguša i poskočica dobivaju ‘pojačanje‘

Konavljani će zabalati tango, poručuju da im je ples u krvi: ‘Nikako ne treba slušati one koji govore da je netko prestar za tango, da ima dvije lijeve noge i višak kila‘

Piše Gabrijela Bijelić
28. srpnja 2022. - 21:36

Potkolo, čičak, namiguša, poskočica i...tango. Niz plesova koje vole Konavljani uskoro će se produljiti za još jedan, i to argentinski. Najesen će zaplesati tango! Teku posljednje pripreme pred tečaj na kojem će od početka nove školske godine izučavati osnove ovog zavodljivog latinoameričkog plesa.

Nitko nije prestar za ples

Prva škola tanga u konavoskoj povijesti kreće na inicijativu Elene Drašković, svestrane gospođe s Grude, shiatsu praktičarke i ljubiteljice baštine koju njeguje kroz ručnu izradu tradicionalnih odjevnih i uporabnih predmeta:

- Za tečaj plesa dogovoren je prostor u sportskoj dvorani na Grudi s ogledalima i pristojnim podovima gdje se možete rasplesati. Interesa itekako ima, bilo ga je i prije dvije godine, prije nego nas je sve poremetila korona, pa ćemo sad nastaviti tamo gdje smo stali. I nikako ne treba slušati one koji govore da je netko prestar za tango, da ima dvije lijeve noge i višak kila. To nikog ne bi trebalo odvratiti jer ni kilaža ni dob nisu prepreka. Jedino što je važno jest ljubav prema plesu, treba zaboraviti strah od novih iskustava i samo se prepustiti ritmu – savjetuje 'bojažljivim' plesačima Elena koja je i sama proplesala tango u relativno ozbiljnijoj dobi, nakon pedesete:

- Bilo je to slučajno, plesala sam salsu a jedan me prijatelj nagovorio na tango. I tako plešem već pet godina, u Gradu imamo Udrugu Tango Dubrovnik, ovaj tjedan smo nastupili na velikom koncertu tanga na Stradunu i nastavljamo u istom tempu – kaže ova neumorna plesačica koja ima dvije odrasle kćeri i malog unučića.

image

Elena Drašković s Grude osim tanga izvrsno pleše i salsu

Privatni Arhiv/

Spoj uma, tijela i emocije

Za nju tango nije samo argentinski ples već i stav prema sebi, vlastitom tijelu i osobnosti:

- Drugačiji je od svih plesova jer zahtjeva više discipline i poznavanje fizičkih mogućnosti, uspostavu prisnog kontakta s plesnim partnerom...tango te jednostavno očara i obuzme, želiš postati bolja osoba, potiče samopouzdanje. Otkrila sam da se ovaj ples odlično poklapa s shiatsuom kao vezom uma, tijela i emocije. Pomaže plesačima sačuvati uravnoteženost i održava fizičku formu – ističe Elena Drašković koja, unatoč nagovaranjima prijatelja, nije pogledala nijednu epizodu popularnog showa Nove TV 'Ples sa zvijezdama' u kojem je upravo tango uvijek na posebnoj cijeni kao ekspresivan i silno zahtjevan:

- Posljednjih mjeseci uopće nisam upalila televizor i ne fali mi. Ne stižem gledati tuđe živote jer je moj dovoljno ispunjen – zaključuje ova zaljubljenica u tango s Grude. Veliku potporu ima u članovima obitelji koji se nisu okušali na plesnom podiju, ali Elenu bodre u životnom izazovu. Za razliku od kolebljivih polaznika tečaja koji na početku dođu entuzijastično, a onda odustanu kad vide da nije lako, Elena je izdržala i nije požalila. Sumještane poziva da se i oni okušaju. Tko zna gdje će ih odvesti egzotična plesna pustolovina...

Molonguera, milonguera

- Namjeravam onima koji žele iskušati nešto novo prenijeti bar djelić svojeg oduševljenja ovim plesom koji je kategorija za sebe medju svim ostalim plesovima.

Tango, kad ga jednom zavoliš, predstavlja nepresušan izvor poticaja za produbljivanjem vještine, poboljšanjem pokretljivosti, ravnoteže i drugih osobina potrebnih za kvalitetan ples. Tango potiče uspostavljanje kontakta prvo sa vlastitim tijelom. Tek iz takve osviještenosti možemo ostvariti dobar kontakt sa plesnim partnerom. Iz dobrog kontakta i uskladjenosti sa partnerom proizlazi to duboko zadovoljstvo za kojom svaki milonguero/milonguera teži.

Moja ljubav prema plesu korijene vuče iz djetinjstva kad sam, odrastajući na Grudi, gledala sve generacije kako plešu po lokalnim zabavama. Svako naselje je nastojalo za neke značajne datume prirediti zabavu. Danima smo se radovali i pripremali za nju. Bilo je nezamislivo propustiti takav događaj. Konavljanima je ples u krvi. Nadam se da će se takvi običaji vratiti, poručuje Elena

19. travanj 2024 11:44