StoryEditorOCM
DubrovnikSTROGA ‘KORONA‘ PRAVILA|

U novom studentskom domu obavezna je maska u zajedničkim prostorima za sve, zabranjene su posjete, zabranjeno je druženje.....

Piše Kristina Filičić
25. rujna 2020. - 07:23
U novoizgrađeni i suvremeno opremljeni Studentski dom u Dubrovniku useljava prva generacija studenata. Dosad je uselilo deset korisnika doma, a ostali će za nekoliko dana, od 1. listopada. Među prvim stanovnicima Doma, njih 187 studenata sa dubrovačkog sveučilišta i Američkog koledža je i 44 iz međunarodne razmjene u sklopu EU projekta Erasmus. Iako još nisu svi stigli, zbog pandemije s kojom se nosi cijeli svijet, u Domu su studenti iz Španjolske i Crne Gore.

image
Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra i voditelj projekta izgradnje Doma
Anton Hauswitschka


Natječaj za subvencionirani smještaj u domu je završen, a voditelj projekta izgradnje prvog dubrovačkog Studentskog doma i ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica najavljuje:
- Sada ćemo objaviti javni poziv da bi one koji su odlučili studirati u Dubrovniku mogli smjestiti u Studentski dom po nesubvencioniranoj cijeni.

image
Studentski dom Dubrovnik


Naime, cijena smještaja uz subvenciju je 850 kuna mjesečno, a za nesubvencionirane 1050 kuna. Razlika od 200 kuna u cijeni je ustvari iznos državne subvencije.  U Studentskom domu kapaciteta 503 kreveta nema lista čekanja i još uvijek ima mjesta za nove studente. Potrebica veli kako se mogu pohvaliti da su među rijetkim studentskim gradovima koji imaju slobodnog smještajnog kapaciteta. A prije dvije godine situacija je bila bitno drugačija. Studentima je studiranje u Dubrovniku bilo u rangu 'nemoguće misije' jer naći adekvatan smještaj po pristojnoj cijeni u turističkom gradu gdje je sve po zlato nije im polazilo za rukom. Baš zbog toga, Dubrovnik koji je uvijek sebe volio nazivati sveučilišnim gradom, iako nije imao ni studentski restoran, gubio je pomalo ali sigurno zainteresirane za studiranje na hrvatskom jugu.  

image
Dom pruža mogućnost smještaja za 503 studenta
Studentski dom Dubrovnik


- Sa studentskim domom u roku pet godina koliko nam traje ugovorna obveza očekujemo da ćemo taj trend preokrenuti – vjeruje Potrebica. Naime, u spomenutom roku trebao bi se u potpunosti popuniti kapacitet doma što je ugovorna obveza prema EU.
Jesu li djelatnici doma kompletirani, Potrebica kaže:
- S obzirom na covid situaciju broj djelatnika koji je dogovoren prije kovid krize je nešto reduciran ali na svim pozicijama djelatnici su primljeni i spremni smo raditi od recepcije preko službe za smještaj do kuhinje. Možemo početi raditi u punom kapacitetu.

U tijeku je završna faza opremanja doma koje bi, prema ugovoru, trebalo završiti do kraja rujna. Oprema se kuhinja i u zadnji toranj unose kreveti u sobe. U Domu vjeruju kako će sve biti u potpunosti spremno 1. listopada, kada će se otvoriti studentski restoran i ostali sadržaji doma.

image
U Domu još ima slobodnog mjesta
Studentski dom Dubrovnik


Novi dom studente prima i po novim pravilima koja nameće koronavirus.
- Zajedničke prostore koje koriste studenti nećemo u ovom trenutku moći staviti na raspolaganje ,pri tom mislim na fitness prostor, prostore za zajedničko druženje. U svim objektima ugostiteljskog sadržaja će vrijediti mjere propisane za restorane, a u studentskom domu, u tornju gdje su smješteni studenti, mjere su izrazito rigorozne. Obavezno je nositi zaštitnu masku u svim zajedničkim prostorima doma kako djelatnicima tako i studentima, zabranjene su posjete, zabranjeno je druženje većeg broja studenata  po domu. Jedna od prednosti života u domu je ta interakcija i druženje što je sada de facto zabranjeno. Ali moramo provoditi mjere koje su nam date. Naravno tu je i redovno mjerenje temperature na ulazu u dom – pojašnjava ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica.

image
Dubrovački studentski dom je komforan i moderno opremljen
Studentski dom Dubrovnik


Spomenimo još, dubrovački dom za studente koji pruža mogućnost smještaja za 503 studenta ima multifunkcionalni prostor za zajednički rad i za druženje studenata, knjižnicu, učionice, fitness centar te ambulante dentalne i opće medicine, restoran sa 627 sjedećih mjesta i moderno opremljenu kuhinju kapaciteta dvije tisuće obroka dnevno. Tu je i podzemna garaža sa 179 mjesta. Zbog strogih pravila pri dodjeljivanju europskih sredstava, prvih pet godina koristit će se isključivo za potrebe Doma, a po isteku tog vremena biti će dostupna i građanima po komercijalnim uvjetima. Vrijednost projekta je 201 milijun kuna, od čega 151 milijun kuna bespovratnih sredstava. Investicija je 85 posto financirana EU sredstvima kroz operativni program 'Konkurentnost i kohezija'.
24. travanj 2024 01:49