StoryEditorOCM
DubrovnikBROJKE U PORASTU

Oko 30 posto zaraženih koronom su djeca. Evo koja su žarišta epidemije u županiji

Piše Silvia Rudinović
26. listopada 2021. - 07:22

Svaki četvrti testirani u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krajem prošlog tjedna bio je pozitivan na COVID-19. Kao i inače, dan nakon nedjelje broj prijavljenih slučajeva je nizak, no, brojke zaraženih proteklih dana realna su slika stanja i dvostruko su veće nego tjedan dana ranije. Ponovno je u porastu broj osoba s težom kliničkom slikom, šestero pacijenata dubrovačke bolnice je danas na respiratoru. U tjedan dana umrle su dvije osobe zaražene koronavirusom.

image
Mljet ima najveći postotak cijepljenog stanovništva: 47,59 posto
Zeljko Puhovski/Cropix

- U posljednja dva tjedna imamo porast novozaraženih za oko 40 posto. Imamo više manjih žarišta, poput nekih svadbi, pogreba, kafića i privatnih druženja. Također, oko 30 posto svih novozaraženih su djeca školske i vrtićke dobi, što vezujemo uz početak školske godine. Trenutačne mjere su vrlo liberalne, a niti njih se mnogi ne pridržavaju. Delta varijanta praktički je jedina u našoj županiji, a znamo da se ona dvostruko brže širi od alfa varijante, odnosno tri, četiri puta brže od originalnog Wuhanskog virusa – kažu u Stožeru civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Navode kako je u ovoj županiji mnogo razreda i vrtićkih skupina koje su bile u samoizolaciji, pa je tako čitava Osnovna škola iz Ploča neko vrijeme bila u online nastavi.

Prema podacima službene Vladine stranice koronavirus.hr, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su 732 aktivna slučaja, najviše u Dubrovniku (357), a potom u Metkoviću (104). Dosad je 13.567 osoba preboljelo COVID-19, a umrle su 173 osobe.

Otkako su uvedena testiranja na koronavirus, službeni podatak je da su u županiji sa 122 tisuće stanovnika, dosad analizirana 150.192 uzorka. Nema grada ni općine u kojem je potpuno cijepljeno, dakle dvjema dozama ili jedanput cjepivom Johnson&Johnson, više od polovice ukupnog stanovništva. Najbliže tome su Mljet (47,59 posto cijepljenog stanovništva), Trpanj (47,05 posto), grad Korčula (46,45 posto) i otok Lastovo (46,44 posto). Najmanja je potpuna procijepljenost u maloj općini Pojezerje (29,51 posto). Pri dnu liste su Lumbarda i Metković, a ni sam grad Dubrovnik ne stoji dobro. Niti 38 posto stanovnika je primilo dvije doze cjepiva, posljednji su dostupni podaci interaktivne karte Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje, kad se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenulo s davanjem booster doze te koliko je građana dosad primilo treću dozu cjepiva protiv COVID-a, dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo odgovara: „Još ne dobivamo te podatke. Na punktu u Dubrovniku je u četvrtak booster dozu primilo 50 osoba, u Općoj bolnici Dubrovnik se cijepilo 117 radnika, a u našem Zavodu 15“.

image
Dr. Lakić: "Na punktu u Dubrovniku je u četvrtak booster dozu primilo 50 osoba"
Bozo Radic/Cropix
19. travanj 2024 22:08