StoryEditorOCM
DubrovnikTURSKI SCENARIJ

Može li se štedljivi investitor u Dubrovniku kockati s potresom? Evo što kažu građevinski stručnjaci

Piše Gabrijela Bijelić
23. ožujka 2023. - 07:33
Na arheološkom lokalitetu na Andriji nalaze se ostaci grada prije velikog potresa 1667. godine.Tonci Plazibat /Cropix

Da s potresima treba naučiti živjeti, reći će vam svaki seizmolog, ali i građevinar ako ga upitate kako podizati kuće i zgrade na seizmički hiperaktivnom području poput dubrovačkog. Kad već ne možemo promijeniti stvari, treba im se prilagoditi konstrukcijom objekata koji mogu izdržati jake potrese, odnosno ostati otporni na količinu energije koju oslobađa podrhtavanje tla.

Treba zapravo postići da se kod ‘trešnje’ građevina giba u smjeru suprotnom od širenja potresne energije, kažu upućeni. Na turskom primjeru urušavanja višekatnica čija prizemlja, ‘razlomljena’ na nizove trgovina za najam nisu odoljela potresu, vidi se kolika je važnost kvalitetnog temeljenja.

Jesu li se i u Dubrovniku u posljednje vrijeme postrožili kriteriji gradnje zbog rizika od razornih potresa, te je li protupotresno učvršćivanje zgrada postalo standard, ili ono, pučki rečeno, ovisi o tome ima li investitor dovoljno novca za dodatno ojačanje konstrukcije, pitali smo građevinskog inženjera Tomislava Bačića.

image

Građevinski inženjer Tomislav Bačić

 

Božo Radić/Cropix

Aktualni predsjednik Strukovne grupe graditeljstva Županijske komore Dubrovnik ističe kako ne postoje kriteriji koji bi se zbog pojedinog investitora, ma tko taj bio, postrožili ili ublažavali. Drugim riječjima, nitko ne može štedjeti na investiciji tako da od izvoditelja zatražiti da mu izgradi zgradu bez ‘osigurača’ protiv potresa.

- Postoje jasni propisi koji definiraju potresne zone na osnovu kojih se i projekti konstrukcije proračunavaju na potres. Za dubrovačko područje vrijedi vrlo visoka potresna opasnost i toj se činjenici podređuju svi projekti – otkriva Bačić koji, međutim, primjećuje kako protupotresno učvršćivanje konstrukcije zgrada ipak kod nas još nije postalo standard:

- Slobodno mogu reći da je protupotresno učvršćivanje starih zgrada na području grada Dubrovnika još u povojima. Radi se na tome, ali nedovoljno brzo. Mislim da nije niti riječ o novcima, već o nedovoljnoj upućenosti samih vlasnika objekata koji nemaju točne podatke o mogućnosti urušavanja tih objekata uslijed eventualnih jačih podrhtavanja – zaključuje Bačić.

O čemu govore Eurokodovi?

Građevinska struka se kod aktivnosti u područjima pojačane seizmičke aktivnosti inače ravna prema Eurokodovima, posebnim smjernicama koje obuhvaćaju sve segmente gradnje, od sastava tla i njegova lokalnog utjecaja s obzirom na moguće postojanje rasjeda, pukotina, kaverni isl, do seizmičkih hazarda poput pojave klizišta i slijeganja terena. Aktualni Eurokod 8 izdvaja dva različita zahtjeva vezana uz razinu zaštite građevine, a to su “near collapse” (blizu/do kolapsa) i “damage limitation” (ograničenje štete). Prvi zahtjev odnosi se na izdržljivost objekta kod seizmičkog opterećenja do granice urušavanja (koje se ne smije dogoditi), s obzirom na najjači mogući potres na lokalnome terenu. ‘Damage limitation’ pak predviđa da konstrukcija kao sustav ‘prebacuje’ eventualna oštećenja u neopasna (nenosiva) područja i time umanjuje štete od podrhtavanja tla.

image

Prof. dr. Mladen Uličević, stručnjak za potresno inženjerstvo Dejan Kalezić

Dejan Kalezić FOTO UZ OKVIR!

Željezne zatege su zakon!

I materijal od kojeg je građen objekt igra važnu ulogu kod ublažavanja posljedica izvjesnih mogućih potresa. Prof.dr. Mladen Ulićević, redoviti profesor Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici podsjeća kako u građevini nema loših i dobrih materijala, najvažnije je da on osigurava konstrukciji najbolja moguća svojstva.

- Danas je pri izgradnji i rekonstrukciji objekata najviše u primjeni armirani beton, posebno za zgrade visoke katnosti. A mnogo je i manjih objekata za individualno stanovanje, najčešće izgrađenih od zidanih zidova. Primjena zidarije koja je po obodu i u uglovima uokvirena serklažima od armiranog betona i, uz to, postoji dovoljan broj zidova u oba ortogonalna pravca bez prevelikih otvora, sigurno može dati dobro i pouzdano rješenje za seizmičku otpornost. Ne zaboravimo ni stare tehnike seizmičkog ojačanja starih kamenih objekata s drvenim tavanicama kod kojih su zidovi utezani zategama od kovanog željeza. Sidrišta tih zatega i danas krase fasade nekih objekata u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika – zaključio je crnogorski ekspert.

23. travanj 2024 02:24