StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO KAŽU EPIDEMIOLOZI?

Kreće cijepljenje protiv gripe. Struka odgovara smije li se istodobno cijepiti i protiv korone

Piše Silvia Rudinović
26. listopada 2021. - 11:04

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj započinje 28 listopada u ambulantama izabranih liječnika obiteljske medicine i liječnika male i predškolske djece, no u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbog specifičnosti teritorija, prije svega na otocima, dio cjepitelja će započeti će sa cijepljenjem nekoliko dana kasnije. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je kako će zaprimiti 15.000 doza cjepiva protiv gripe u ovoj sezoni.

U prvoj distribuciji, 20. listopada dobili su 6.720 doza, a u slijedećoj planiranoj, u studenom, stići će još 7.280 doza. Odjel za epidemiologiju Dubrovnik dodbio je 2.720, Metković 1.600, Korčula 1.440, a Ploče 960 doza U prošloj sezoni 2020./2021., u županiji je utrošeno 11.929 doza.

Zbog COVID 19 epidemije svakako se o načinu provedbe  cijepljenja protiv gripe prethodno treba obratiti svome izabranom liječniku, poručuju dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

"Iako je poželjno cijepiti se čim prije, naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada i početkom studenog kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva", poruka je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno.

image
Ilustracija
Niksa Stipanicev/Cropix

Cijepljenje je besplatno za više kategorija, počevši od osoba starijih od 65 godina, korisnika domova, zdravstvenih radnika, trudnica, kroničnih bolesnika, itd.

"Ako je indicirano cijepljenje protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, moguće je istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču COVID-19 cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo (primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, također se smatra istovremenom primjenom)", objavili su iz HZJZ-a.

Ako su osobe kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti COVID-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno niti primijeniti ih s manjim razmakom.

U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u ovom trenutku treba dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19. Razloga za dati prednost cijepljenju protiv bolesti COVID-19 ima više, a jedan od njih je taj što je intenzitet COVID-19 epidemije u ovom trenutku vrlo visok, a početak sezone gripe se ne očekuje prije prosinca, stav je HZJZ-a.

18. travanj 2024 12:12