StoryEditorOCM
DubrovnikU PONEDJELJAK |

DUBROVAČKE ŠKOLE OTVARAJU SVOJA VRATA Morat ćemo se privikavati na neka nova pravila, ali potpunu zaštitu i zaposlenika i učenika ne može se osigurati

Piše Bruno Lucić
6. svibnja 2020. - 14:08
Sukladno trećoj fazi popuštanja mjera, učenici od 1. do 4. razreda od ponedjeljka mogu se vratiti u školske klupe. Naglasak je na 'mogu' jer roditelji su ti koji će na koncu odlučiti hoće li djecu poslati u školu ili ne. Također, od ponedjeljka je dopušten rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Ravnateljica Osnovne škole Marina Držića Dubrovnik Zrinka Capor otkrila je koliko su spremni za povratak učenika.

- Nisu nam još došla dezinfekcijska sredstva koja smo naručili, ali imamo ih još otprije tako da nećemo biti nespremni. Nadam se da ćemo isto tako dobiti dezinfekcijske barijere odnosno dezinficijense, ali već smo se pripremili prije tako da imamo sve. Nemamo puno djece, u produženom boravku nećemo imati nikoga, imat ćemo nekoliko učenika u vrtiću i nekoliko u školi za djecu s posebne potrebe, samo na nivou kronološke dobi razredne nastave i 12 učenika u razrednoj nastavi.

image
Zirnka Capor
Branka Mumalo


- To ćemo organizirati u četiri učionice, učenici će biti s istom učiteljicom, a nastava stranog jezika, drugog stranog jezika i vjeronauka nastavit će se online odnosno na daljinu. Napravila sam preko Zoom-a sastanak s kolegicama razredne nastave tako da smo i to odradili, dala sam detaljne upute i možemo krenuti. Djeca najvećim dijelom ostaju kod kuće, navikli su se na ovaj vid nastave, imaju još pet-šest tjedana, a oni koji ne mogu ostati doma odnosno, oni čiji roditelji rade i koji nemaju skrb doma, oni će doći u školu. Roditelji su dobili upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje smo im poslali te su potpisali izjavu. Riješit će se kao što se sve u životu riješilo pa i ovo, imamo dobar kolektiv koji je shvatio upute i dobre roditelje, sve je pod kontrolom,ističe Capor.

Ravnateljica Osnovne škola Ivana Gundulića Dubrovnik Vedrana Elez ispričala je kakvo je stanje u gruškoj školi:

- Sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestili smo roditelje naših učenika o uvjetima pohađanja nastave od 11. svibnja. Sljedeća dva tjedna u školu će dolaziti 5 učenika raspoređenih u 3 razredna odjela i dva u produženom boravku.Škola će, prema uputama, nastojati zadovoljiti sve higijenske mjere koje se od nas traže. Dio propisanog standarda, kao što je broj wc-ova, izlazi na dvorište, garderobe u ovome trenutku zaista nije moguće zadovoljiti. Prema uputi našeg Upravnog odjela osigurat će se i produženi boravak, objašnjava Elez te nastavlja:

- Učitelji će se organizirati i prilagodit novom načinu rada jer učiteljica sada ima i učenike u razredu i učenike kod kuće. Upute su u tom slučaju da učenici prate samo 'Školu na Trećem'. To će biti izuzetno teško, jer gradivo nije usklađeno, učenici su se već navikli na jednu vrstu rada. Nastojat ćemo i u ovom periodu iznaći najbolja rješenja za učenike. Online nastava i dalje ide za sve učenike koji ostaju kod kuće, a učenici koji dolaze u školu sve izborne predmete i dalje će pratiti online, naglašava Elez.

Ključna komponenta u svemu tome su roditelji.

- Razumijemo roditelje i ujedno im zahvaljujemo jer su u proteklom periodu preuzeli jedan dio našeg posla. Ima roditelja koji su svo ovo vrijeme radili i snalazili se na sve moguće načine. U stalnom smo kontaktu: i razrednici i stručno razvojna služba i ja sa roditeljima i pokušavamo zajednički naći rješenja. Ne može se baš sve propisati, poručuje Elez te dodaje:

image
Vedrana Elez
Tonći Plazibat/HANZA Media


- Učenici će biti u svojim razredima, neće se miješati sa drugim grupama. S obzirom na mali broj učenika koji će doći u školu, moći ćemo zadovoljit uvjete koji se od nas traže. Međutim, potpunu zaštitu i zaposlenika i učenika se ne može osigurati. Svi nakon škole odlaze u svoje obitelji i mislim da apsolutno sigurni ne možemo biti. Manji dio roditelja je izrazio nezadovoljstvo jer smatraju da bi se djeci trebalo omogućit dolazak u školu bez obzira rade li roditelji ili ne. To nije odluka Škole, napominje ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.
Iskoristila je priliku za uputiti još jednu važnu poruku.

- Morat ćemo se privikavat na neka nova pravila. Ovom prilikom pozdravljam sve naše učenike koji su zaista vrijedni, koji su se vrlo brzo privikli na nove načine poučavanja. Poručujem im da budu još malo strpljivi, da pomažu jedni drugima i da se redovito čuju sa svojim prijateljima iz razreda. Jedva čekamo da svi budemo ponovo na okupu, u školi,a roditelji na poslu, veli Elez na kraju.
19. travanj 2024 08:46