StoryEditorOCM
DubrovnikFINANCIRANJE STRANAKA |

CAPOR Neosjetljiva gradska uprava ‘reže‘ u kulturi, stranke ne dira RAGUŽ Novac od Grada nam je jedini izvor prihoda, s njim plaćamo prostor i režije

Piše Kristina Filičić
25. listopada 2021. - 17:50

Na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja će se održati u srijedu, pred vijećnicima će se naći i izmjena Odluke o raspoređivanju sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću. Odlukom je predviđeno političkim strankama u 2021. godini isplatiti 765 tisuća kuna proračunskom novca, umjesto prvotno planiranih 440 tisuća kuna.

Svakoj političkoj stranci pripadaju sredstva razmjerno broju njezinih članova u Gradskom vijeću, za muškog člana 3500 kuna, a za ženskog 3850 kuna mjesečno. Primjerice, za treće tromjesečje Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici kao najviše zastupljenoj stranci u Vijeću sa sedam vijećnika pripada malo više od 88 tisuća kuna, dok će Srđ je Grad i Dubrovački Demokratski Sabor koji imaju po tri gradska vijećnika iz gradskog proračuna dobiti po 38 tisuća kuna.

U vremenu pandemije i gospodarskog pada je li realnije bilo očekivati smanjenje izdataka za političke stranke, pitali smo gradske vijećnike.

Đuro Capor, gradski vijećnik stranke SJG tu odluku ne drži opravdanom. Podsjeća kako su srđevci, kad se raspravljalo o visini vijećničkih naknada, tražili da se one umanje za 30 posto, koliko je iznosio i pad proračunskih prihoda kako bi se pokazalo da 'ni vijećnici ni politika nisu svete krave nego podjednako kao svi ostali podnose teškoće u ekonomiji'.

image
Đuro Capor, Srđ je Grad 
Tonci Plazibat/Cropix

- Imamo neosjetljivost gradske uprave koja s jedne strane potrebe u kulturi reže na jednu osminu, sredstva za Ljetne igre na jednu četvrtinu, a nedirnuta stoje izdvajanja za političke stranke i naknade vijećnicima koje su, podsjećam, na maksimumu. Po Odluci koja je na dnevnom redu u srijedu one bi ustvari trebale biti na istoj razini kao 2019.. To smatram neprimjerenim – kaže Capor pa još jednom naglašava kako je iznos od tri i pol tisuće kuna po vijećniku 'isti kakav je bio i dosad, dakle nepogođen ekonomskom stvarnošću'. Vijećnici SJG će, ističe Capor, prilikom rasprave o naknadama za političko djelovanje tražiti da se one smanje za postotak pada gradskih prihoda.

Jasmin Deraković iz DDS-a ističe kako je to legalan i legitiman način financiranja političkih stranaka.

- Na ovaj način će se dodatno zaštititi transparentnost financiranja i rad političkih stranaka. Očekujem da će s oporavkom financijske situacije Grada ta sredstva biti još i veća upravo radi navedenih razloga – kratak je Deraković.

Željko Raguž, vijećnik DUSTRA-e, koja u GV ima dva mandata ističe pak kako su strankama ta sredstva nužna pa napominje 'to su duboko namjenska sredstva'.

image
Željko Raguž, Dustra
Bozo Radic/Cropix

- Mogu govoriti za našu lokalnu stranku koja nema nikakvih drugih prihoda osim onih iz gradskog proračuna. Ljudi trebaju znati da su to novci koji se moraju pravdati. Za taj novac mi plaćamo najam gradskog prostora i režije. Kada su ta sredstva bila ukinuta, bili smo u situaciji da moramo davati vlastite novce. Kad kolege iz SJG o tome govore ispada kao da se ide na ručkove i večere sa novcima koje dobivamo što građanima, vjerujem, može ružno zvučati. Međutim, ovdje se samo vratilo na stare iznose i smatram to opravdanim jer bilo bi nemoguće funkcionirati, imati prostor – ističe Raguž pa dodaje kako stranka mora imati prostor za rad kako bi uopće funkcionirala.

- Zadržavanje iznosa kojim se financira rad političkih stranaka odnosno poistovjećujući ga s onim iznosom koji je bio u vremenu predpandemije po meni apsolutno nije opravdano – smatra vijećnik Mosta Maro Kristić pa nastavlja:

image
Maro Kristić, Most
Tonci Plazibat/Cropix

- Svima je na određeni način nešto uskraćeno pa mislim kako bi političke stranke trebale biti prve koje će se odreći dijela sredstava za svoje sufinanciranje tako da to ne držim opravdanim i kroz raspravu na samoj sjednici komentirat ću u tom smjeru.

Vijećničke naknade, dakle ono što ide isključivo vijećnicima, već su smanjene sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi. No stranačke naknade, ako je suditi po odluci, neće lako. Proračunski novac za 19 vijećnika dijeli se na sedam u vijeću zastupljenih političkih stranaka (HDZ, SJG, DDS, DUSTRA, MOST, SDP, HNS) te dva vijećnika sa Kandidacijske liste grupe birača. U trećem tromjesečju isplatit će se za ovu namjenu 264.600 a u četvrtom 226.800 kuna.

S obzirom da su izbori za članove Gradskog vijeća održani u svibnju, a konstituirajuća sjednica GV u novom sazivu 15. lipnja u tom periodu nije bilo sjednica pa ni naknada. U prvom tromjesečju isplaćeno je 273.600 kuna, a tu valja spomenuti kako je tada broj gradskih vijećnika bio veći, 25 u odnosu na sadašnjih 21.

Bit će zanimljivo na predstojećoj sjednici GV-a budući da će se pred vijećnicima naći i rebalans proračuna. Planira se smanjenje ukupnog plana proračuna za 36 i pol milijuna kuna, odnosno sa planiranih 579.335.780 na 542.865.920 kuna. U ovoj godini za otplatu glavnice kredita i zajmova planirani su izdaci od 25 i pol milijuna kuna, a spomenimo još kako postotak zaduženja Grada Dubrovnika iznosi 23,1 posto.

19. travanj 2024 16:08