StoryEditorOCM
DubrovnikŠIRI SE ZABRINUTOST |

BRODARI Ako sezone ne bude, naplatu vezova trebalo bi ukinuti do sljedeće godine! ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA Ništa nije kasno, pratimo situaciju!

Piše PSD.
6. travnja 2020. - 14:31
Među brojnim velikim i malim gospodarstvenicima, ugostiteljima i poduzetnicima koje je pogodila 'koronakriza' svakako su i brodari čiji su brodovi na mirovanju, a jedan od njih je Emil Mladinić.

- Mislim da bi do daljnjega trebalo ukinuti plaćanje vezova, to su vezovi za brodove koji su u poslovanju, koji su obrti, a vezove naplaćuje Lučka uprava koja je neprofitna organizacija. U ovom trenutku su brodari, kao i ugostitelji, apsolutno zakinuti, dapače - i više. Jer, svaki brod se kroz zimu sredio, tu su svi oni pripremni radovi, troškovi od škverova, troškovi održavanja, pituravanja, oprema stroja i sve ostalo što se radi tijekom zime. To je potrošeno, uloženo, a povratak tog novca je vrlo neizvjestan za ovu godinu s obzirom da se radi o sezonskoj djelatnosti, kazuje Mladinić.

image
CROPIX


- Trebalo bi godišnje plaćanje smanjiti na pola, čak i ako po najoptimističnijim razmišljanjima sezona krene 1. srpnja. Ako sezone ne bude uopće, a što je isto tako jedna od mogućnosti, onda bi se plaćanje veza trebalo trajno ukinuti do sljedeće godine. To ni državu ni Lučku upravu ne košta ništa, u smislu investicije. U svim djelatnostima koje su sad ekstremno izložene, brodari su možda najizloženiji upravo zbog toga što troškovi oko pripremanja brodova kreću negdje od početka godine i traju do četvrtog mjeseca. Svi brodari su brodove sredili i uredili, plaćene su sve dadžbine, čak je i Lučkoj upravi uplaćena prva rata veza, pojašnjava Mladinić koji dodaje kako isti problem imaju brodari od Istre do Dubrovnika te kako bi se problem trebao rješavati na državnoj razini.

Također, brojni brodari, posebno u staroj luci, imaju štandove pa tako turistima nude izlete.

image
Božo Radić/HANZA Media


- Naplata tih štandova je bespredmetna isto kao i plaćanje najma za lokale. Plaćanje najmova treba stopirati te se treba prilagoditi tim sadašnjim okvirima. Ako sezone uopće ne bude, to treba stornirati, ne naplatiti ove godine, ugovori za te štandove koji su vezani za Lučku upravu i državu treba promijeniti na godinu dana. Štandovi imaju koncesijske ugovore koji istječu za godinu, bilo bi korektno da se oni promijene s obzirom na okolnosti, poručuje brodar.

Što se tiče zaposlenika, zasad na poslu ostaju samo cjelogodišnji radnici, zapošljavanja sezonaca do daljnjega nema.
Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić odgovorio je na pitanje koje muči brodare - što će biti s naplatom vezova, ali i koncesija za štandove.

image
CROPIX


- Još je preuranjeno o tome razgovarati, oni plaćaju godišnju pristojbu. Ako se ovo nastavi, naravno da ćemo to razmotriti, odluka će biti donesena sukladno svim preporukama. Neće se dogoditi otpis, ali će se dogoditi, pretpostavljam, određeni popust, a tu će odluku donijeti Upravno vijeće. Mi ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati sve do 1. srpnja: hoće li se ovo nastaviti, hoće li biti bolje, hoće li biti nešto od sezone, sukladno tome ćemo donijeti odgovarajuću odluku. Ništa nije kasno, sezona praktički još nije ni počela. Lučka uprava mora funkcionirati, ona nije na proračunu, nego se financira iz vlastitih sredstava pa mora imati nekakve prihode, napominje Dadić na kraju.
25. travanj 2024 02:07