StoryEditorOCM

PUNI SE BURZA RADA U osam dana posao u Hrvatskoj izgubilo 6319 osoba

Piše Diana Barbarić/SD
25. ožujka 2020. - 23:24
Slijedi li nam Bankrot 20 nakon Covida 19? Ne želimo širiti pesimizam, ali ni taj scenarij nije nemoguć ako je suditi prema informacijama koje svakodnevno čujemo od čitatelja koji su već ostali bez posla. Prvi su, očekivano, radne knjižice već dobili brojni radnici po hotelima i fensi restoranima, zaposlenici u turističkim agencijama, natječaja za sezonsku radnu snagu više i nema...

Država, čini se, rade što može da poslodavcima olakša cijelu ovu situaciju, u relativno kratkom roku su donijeli i Mjere za očuvanje radnih mjesta uzrokovanih posebnim okolnostima uvjetovanih koronavirusom, ali neki poslodavci su ipak, brže - bolje, odlučili poslati radnike na burzu rada. A tamo ih, ovih dana, na žalost, malo tko traži, piše Slobodna Dalmacija.

Ništa čudno, svi obrti, hoteli, restorani, kafići, tržnice... sve je to zatvoreno i tko zna kada će se opet otvoriti i odjednom su sretnici, barem kad je egzistencija u pitanju, oni koji rade u trgovinama, kad se već nisu uspjeli gdje u državnu firmi ili službu zaposliti.

Da ne bismo ostali samo na dojmu, zatražili smo od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da nam kažu koliko je radnih mjesta do sada izgubljeno od kada u RH imamo ovu situaciju s koronavirusom. Podaci koje smo dobili su prilično zabrinjavajući.

U samo osam dana, od 16. do 24. ožujka ove godine, u evidenciju nezaposlenih je ušlo 6.319 nezaposlenih osoba, a od toga 5.708 osoba izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije je, u istom periodu, izašlo 3.307 osoba, a od toga je 2.454 zaposleno. Hrvatska sada ima 137.716 osoba, ali čini se da će ta brojka, na žalost, nastaviti rasti iako se u normalnim okolnosti u ovom periodu godine redovito smanjivala.

Iz HZZ-a kažu da im najviše sada već bivših radnika na evidenciju nezaposlenih dolazi iz Zagreba (1.055), Splita (746), Rijeke (630), Osijeka (511), Pule (425), a najmanje iz Vukovara (65) i Gospića (83).

Većina tih novoprijavljenih idolazi iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića (1.995), trgovine (775), prerađivačke industrije (627), obrazovanja (405), te ostalih uslužnih djelatnosti (368).

Negativni trendovi i manja potražnja za radnicima vidljivi su već i u prva dva mjeseca ove godine; za razliku od 2019. kada su poslodavci oglasili preko 48.000 slobodnih radnih mjesta, u prva dva mjeseca 2020. godine oglašeno je manje od 43.000.

- U proteklih tjedan dana poslodavci značajnije manje objavljuju svoja slobodna radna mjesta iz razumljivih razloga budući da većina poslodavaca ima problema s poslovanjem svojih poduzeća. Neki poslodavci ipak potražuju radnike pa je tako od 16. do 23. ožujka u Zavodu zabilježeno 1.586 slobodnih radnih mjesta- kažu nam u HZZ-u, te dodaju da poslodavci traže radnike najviše u prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćno uslužnim djelatnostima, trgovini, građevinarstvu, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Zanimalo nas je i koliko je poduzetnika do sada apliciralo na dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta pogođene koronavirusom, te kad će im se te potpore početi isplaćivati, piše Slobodna Dalmacija.

- U ovom trenutku imamo zaprimljeno 13.401 online zahtjeva s ukupno te 5.573 zahtjeva u područnim službama i uredima Zavoda. Potpore će se početi isplaćivati tijekom ovog tjedna - odgovorili su nam u HZZ-u te dodali:

- Kako bismo ograničili širenje infekcije koronavirusom COVID-19  molimo korisnike da naše službe i urede posjećuju samo u slučaju nužde. Zahtjev se predaje online, elektroničkom poštom (e-mail) na pisarnicu područne službe/ureda ili u nadležnu službu Zavoda prema sjedištu poslodavaca te upućujemo korisnike da predaju zahtjeve na neki od navedenih načina.

S obzirom na veliki broj korisnika koji pokušavaju pristupiti stranici može doći do tehničkih poteškoća s prijavom korisnika. Prema našim analizama, drugi pokušaj slanja zahtjeva protječe u redu.

Napominjemo kako se zahtjevi zaprimaju od 23.03.2020. do prestanka izvanrednih okolnosti, odnosno vrijeme zaprimanja zahtjeva ne utječe na dodjelu potpore ukoliko su uvjeti zadovoljeni- poručili su u Zavodu, te unaprijed zahvalili na razumijevanju i strpljenju pod ovim izvanrednim okolnostima na koje nije moguće utjecati.
19. travanj 2024 00:09