StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Novo desetljeće, stara pamet ?

3. siječnja 2020. - 11:11
Dobrodošli u novo desetljeće! Zaboravite na novogodišnje odluke, vrijeme je za desetogodišnje planove! Posljednji Božić drugog desetljeća je za nama; purica je pojedena i probavljena, pokloni zaboravljeni ili se već (pre)prodaju na e-bayu. Vrijeme je da "ugazimo"u nove 20e, nadajući se da neće biti lude poput onih od prije 100 godina, tzv. Zlatne dvadesete.


Englezi su ih nazvali "Raoring Twenties", dok su za Francuze to bile “Années folles.” Svašta se izdogađalo u proteklih deset godina, ipak je riječ o prilično dugom razdoblju.

Na globalnoj razini imali smo priliku vidjeti ne jedno već dva kraljevska vjenčanja, globalno zatopljenje prouzročilo je mnoge prirodne katastrofe - od vulkana Eyjafjallajokull na Islandu čija je erupcija 2010. godine prouzročila totalnu obustavu zračnog prometa u Europi pa do potresa u Fukushimi u Japanu od čijih je posljedica život izgubilo 15.000 ljudi.


Svjedočili smo puštanju u prodaju prvog iPada, ekploziji globalne al' kratkotrajne pošasti s Youtubea, pjesme Gangam Style 2012. godine, također, bili smo svjedoci raznim viralnim gluparijama poput izazova polijevanja s kantom ledene vode ili uklanjanja čepa s boce nogom.


Godine 2014. nestao je avion Malaysian airlinesa koji do danas nije pronađen, godine 2015. u SAD legaliziran je istospolni brak, gledali smo djecu (i odrasle) kako poput luđaka traže Pokemone po ulici, ali, isto tako, svjedočili smo rastu popularnosti nekadašnjeg sudionika (vlasnika) reality šoua koji je postao predsjednikom jedne od najmoćnijih država na svijetu.

Što se sve može promijeniti za deset godina pokazuje nam i činjenica da je 2010. godine Barack Obama već godinu dana "sjedio" u Bijeloj kući, Instagram nije postojao, a riječ Brexit, a kamoli događanja s njim u vezi nisu bila ni na tiru od puške. Dekada je dugačko razdoblje i ne samo u politici. Za to vrijeme diljem svijeta počelo je 20 ratova, od civilnih ratova pa do invazija.


Po dva rata svake godine dokaz su ljudske gluposti i zablude o čovjekovoj nedodirljivosti koja nas sve skupa vodi u propast. Jednog dana nešto možda i naučimo iz svega toga, ali nažalost, ipak sumnjam u to. Gledajući stvari nešto lokalnije, Hrvatsku, dekadu smo započeli još uvijek izvan Europske unije, bili smo samo godinu dana u članstvu NATOa, a Stjepan Mesić je bio predsjednik.

Jedna od stvari koja se nije puno pomaknula s mrtve točke je naše pravosuđe. Ivo Sanader je 2010. na "putu" prema Austriji bio uhićen zbog korupcije i prošlo je narednih deset godina prije nego li je konačno osuđen.


Prošlo je deset godina od kad se jedna mala država, s 4 milijuna stanovnika, natjecala na nogomentnom prvenstvu u zemlji s 144 milijuna stanovnika i drugom sa 67 milijuna. Što se sporta tiče, 2018. godinu bilo je teško nadmašiti. Međutim, ženske snage našeg sporta također su brilijirale u prošlom desetljeću. Godine 2010. naša velika Blanka Vlašić osvojila je titulu najbolje europske atletičarke, a nedugo nakon toga Sandra Perković je svojim svjetskim uspjesima pokorila svijet.


Na najlokalnijoj razini, Grada i županije, Kineski graditelji započeli su (napokon) najveći građevinski projekt na ovim prostorima, izgradnju Pelješkog mosta, projekta o kojem se počelo razmišljati sad već jako davne 1997. Da, mostovi su nam spori jednako kao i sudstvo.

Svi smo skupa 2012. godine "zajahali" na val serije Game of Thrones, i nakon što je led probijen, nastavili "jahati" na ostalim filmskim projektima snimanima na dubrovačkom području. Koliko smo samo posljednjih deset godina gledali scene Dubrovnika u različitim serijama i filmovima? Sve je to svakako utjecalo na turizam i donijelo mu novu smjernicu.


Tijekom prošlih deset godina svjedočili smo medijskoj halabuci oko pretrpanosti s kruzerima, u dva navrata i snijegom zatrpanim cestama te ponovnog otvaranja ikone dubrovačkog turizma, žičare! Da, vjerovali ili ne, nakon ratnog stradavanja žičara je ponovno otvorena tek 2010. godine! Što nas čeka u sljedećem desetljeću? Tko zna! Nostrodamus je predvidio velika politička i klimatska previranja. Vjerujem da je u pravu.


Od Brexita, preko izbora u SADu, a možda i Hrvatska započne novo desetljeće s novim/starom predsjednic(k)om. Klimatske prilike i dalje će nas zaokupljati, Majka priroda će nam i dalje uzvraćati udarce. Zato, započnite s donošenjem novogodišnjih odluka i desetoljetnih planova, i uvijek pamtite da sutra ostavite za sobom, nek' svatko danas bude novi početak. Budite najbolja verzija sebe i dospjet ćete kamo želite!

Sretna svima nova godina!



 
16. travanj 2024 14:26