StoryEditorOCM
Mišljenja10. DAN ‘KUĆNOG PRITVORA‘

Gdje su nestali silni selfiji?

29. ožujka 2020. - 13:04
'Prokuburili' smo prvih deset dana 'kućnog pritvora'. Oni koji moraju svaki dan otići na posao i u trgovinu tek sada su shvatili da su zapravo sretni, bez obzira na opasnosti od koronavirusa koje ih vrebaju na ulici. Kako, tako razbiju dosadnu svakodnevnicu s kojom se bori velika većina Dubrovčana. A kad se vrate u nikad čišće domove, skinu cipele ispred vrata, operu i dezinficiraju ruke, prvo što ih ukućani pitaju je' Jesi li koga vidio? ' i 'Nisi valjda bio blizu nekoga'.

A dnevni ritam, za one koji ne moraju izlaziti, ide otprilike ovako: jutarnja kafa, izvješće Nacionalnog stožera Civilne zaštite u 9 sati, čišćenje kuće, izvješće županijskog Stožera CZ u 11 sati, kuhanje, objed, pižulet na kauču ispod dekice, izvješće Nacionalnog stožera CZ u 16 sati i priopćenje o najnovijim rezultatima testiranja na koronavirus županijskog stožera pa popodnevna kafa uz kakav reality show, sapunicu ili reprizu nogometne utakmice hrvatske reprezentacije na posljednjem svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Nastavlja se čišćenjem kuće, pa slijede TV dnevnici i to jedan po jedan. Lokalni na Dubrovačkoj televiziji u 18 sati pa nacionalni. U 18,30 na RTL-u, početak HTV-ovog u 19 sati pa onda se okreće onaj na Novoj u 19 i 15 sati. Pogleda se repriza kakvog filma ili serija uz večeru pa u krpe do sutra ujutro. I sve se to radi sa mobitelom u ruci.

Jer virtualni svijet ovih dana življi je nego ikada. Do prije mjesec - dva, virtualni svijet bio je prvenstveno tema SF filmova, no skoro pa preko noći postao je naša realnost. Više je nego sigurno da će nakon pandemije e-pismenost u Hrvatskoj neslućeno porasti. I sama državna administracija primorana je koristiti sve blagodati e – sustava, a klasične papirologije iz dana u dan sve je manje i manje. Za ono što bi nam u normalnim okolnostima trebalo četiri, pet godina savladat ćemo u ovih mjesec ili ne daj Bože dva mjeseca. U samo par dana zaživjele su u praksi platforme e-građanin, e-porezna, e – hzzo, e – ovo, e-ono i sve ono što već godinama skuplja prašinu u nekakvoj e-škrabici. Sad odjednom više ne treba pečat, ne treba vlastoručni potpis, a sve manje i ovjera kod javnog bilježnika. Više nitko ne traži kopiju uplatnice. Bez svega toga se sada odjednom može! Ma moglo se i prije, ali to su ta naša posla. Eto, izgleda ima i neke koristi od te korone. Samo da ne postanemo kiborzi!

Jer 'pimplaju' svi! Od 7 do 77! Užarili su se facbook, viber, whats app, instagram. Mobiteli' bibiču' od jutra do mraka. Otkivaju se sve čari besplatne komunikacije, video poziva, a posebice grupnog video komuniciranja. Obično se popodne pogleda presica nacionalnog stožera, skuha se kafa te se okupite sa prijateljima u free group conference calls pa zajedno komentirati stanje u zemlji i svijetu. Svatko na svom kauču, svatko u svom domu, svatko sa svojom kavom, a opet svi zajedno. A bez maske i rukavica!  Na e-kafi! U svemu tome prednjače naši stariji. Silom prilika morali su uzeti pametni telefon u ruke, otvoriti e-mail kako bi dobivali račune pa se onda i prikopčati na digitalno bankarstvo kako bi iste i platili. No već nakon pet dana uz instrukcija koje im u pravilu daje unučad, krenulo ih je sve u šesnaest. Vrlo brzo su shvatili koja je razlika između interneta, googlea, facebooka, vibera, whats appa i za što sve to služi. Pogotovo on line kupovina. Ali iako vlada nikad veća gužva na društvenim mrežama, nečeg je ipak manje. Jeste li primijetili? Pa od kada ne rade frizeri i kozmetički saloni, nikad manje selfija na facebooku.

A vjerojatno ih jedno duže vrijeme neće ni biti toliko jer niti jedna e-teretana nam neće pomoći skinuti kila koja smo samo u ovih deset dana nakupili. Kuha se kao da sutra nikada neće doći! 'Šeraju' se recepti, objavljuju se snimke kuhanja, mijesi se kruh, peču se kolači, mikserom se prave kapućini, a uz kiruršku masku i medicinski alkohol, najtraženiji proizvod je kvasac! Iako realno nema potrebe za gomilanjem kvasca, jer kruha Bogu hvala ne fali, proteklih desetak dana, Digo je u gradu prava 'špica'. Sreću kakvu izazovete kada donesete suhi Digo kvasac ne može se usporediti s ničim. U doba korone idealan poklon, primjerice za godišnjicu braka. Ma kakav buket crvenih ruža! Samo s Digom ćete boljoj polovici izmamiti suzu radosnicu. S druge strane, idealan znak pažnje za muškarca ovih dana je jupol ili bilo kakva boja za zidove. Sada, kada bi svi pituravali, jupol nemate gdje kupiti. Zato Vili, što prije otvori barem po jednu butigu od pitura u svakom gradu!
19. travanj 2024 00:41