StoryEditorOCM
MišljenjaKOMENTAR ANTON HAUSWITSCHKE

Dubrovački branitelji namjerno zaboravljeni? Ma kakvi! Da je tako, lakše bi nam bilo

Piše Anton Hauswitschka
20. srpnja 2022. - 13:32

U Dubrovniku smo već navikli da nas se u Hrvatskoj gleda tek kao na lopove koji cijenama pljačkaju turiste, kao prevarante koji im prodaju 'muda za bubrege', lijenčine kojima je teško i euro dignuti sa poda, kao izrabljivače radne snage… Tridesetak godine prije, kao kukavice koje su uhvatili maglu čim je 1991. godine zapucalo po gradu, kao na one koji se nikako nisu mogli odlučiti hoće li biti Hrvat, Srbi, Jugoslaveni…. Naviknuli smo da nas se podcjenjuje, da nas se gleda s visoka, da nam se malo daje, a puno uzima. Naviknuli smo da nas se zaboravlja, i naviknuli smo da o tome šutimo.

Dokaz tome je najavljeni program svečane ceremonije otvaranje Pelješkog mosta po kojem će se u utorak šepuriti pola Hrvatske. Neki zasluženo, poput branitelja iz 1. i 4. gardijske koji su u Domovinskom ratu oslobodili jug Hrvatske, poput dva genija od volana Mate Rimca i Nika Puljića, projektanata, izvođača, financijera, političara bez kojih mosta ne bi bilo…., ali i neki aposlutno koji će se tamo naći nezasluženo. Ok. To je takva prilika, svugdje u svijetu bilo bi isto. Ali da se u ceremoniju otvaranja mosta koji nama Dubrovčanima doslovce znači život, jednako koliko nam je život značio 1991. godine, zaboravi uključiti branitelje sa krajnjeg juga?

E pa to je ipak malo previše. I više o tome ne treba šutjeti. Dozapovjednik Odreda naoružanih brodova, Vlado Onofri, odlučio je o tome progovoriti. Svaka mu čast! Neće dubrovačkim braniteljima učešće u ceremoniji 'dati kruha', no radi se o poštovanju, o 'respectu čije značenje najbolje poznaju bikeri 1. i 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koji će sa svojim motorima prvi prijeći kinesko čudo na Jadranskom moru izgrađeno hrvatskom upornošću i europskim novcem. Možda se ONB-ovci ne bi baš proslavili jureći preko mosta na dvije rote, ali dajte im gliser pa da vidite kako se juri ispod mosta!

Onofri je u pravu kada kaže da mostovi povezuju i kada se pita tko je u ratu povezivao Dubrovnik sa Hrvatskom i svijetom ako ne Odred naoružanih brodova, onaj isti čiji su prepravljeni gliser i gumenjaci bili prvi ratni brodovi Hrvatske ratne mornarice. Onofri je također u pravu kada kaže da su Dubrovčane oslobodili Tigrovi i Pauci, ali je itekako u pravu kada podsjeća da Dubrovnik unatoč višemjesečnoj blokadi, bez struje, vode i hrane nije pao isključivo zahvaljujući dubrovačkim braniteljima.

Zaboravljeni su slučajno ili namjerno? Ma nema tu nikakve namjere, nema plana ili zavjere. Da ima, bilo bi nam lakše.

20. travanj 2024 08:29