StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽIVOT U MALIM SREDINAMA

U doba korone u Janjini sretni jer imaju jedan bankomat i poštu, a Mljećani oduvijek naviknuti na izolaciju

Piše Ahmet Kalajdžić
3. travnja 2020. - 13:10
Kako se u vrijeme pandemije koronavirusa i ograničenja kretanja živi u malim općinama, posebice onima otočkim u kojima osim male lokalne trgovine mještani nemaju druge usluge poput primjerice banke, provjerili smo od načelnika Općine Janjina Vlatka Mratovića i Điva Marketa, načelnika Općine Mljet.

Povremene kontrole kretanja
Načelnik Janjina Vlatko Mratović ističe kako je u aktualnoj situaciji pandemije koronavirusa zadovoljan ponašanjem sugrađana te središnje pelješke Općine.

image
Načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović


- Sugrađani poštuju sve utvrđene mjere i odredbe Stožera Civilne zaštite te na području općine nema javnih okupljanja. Trgovine su i dalje dobro opskrbljene, kao i nedavno otvorena ljekarna koja je svima na punoj usluzi. Za razliku od istočnog dijela županije, cirkulacija ljudi i roba između općina na poluotoku Pelješcu teče bez ikakvih teškoća, a kontrolni punkt se nalazi samo na ulazu na Pelješac, nedaleko Stona te se tu provjeravaju propusnice za kretanje. Inače, na području općine Janjina postoje tek povremene kontrole poštivanja utvrđenih propisa i traju kraće vrijeme- ističe načelnik Mratović. Općina Janjina inače ima oko 550 stanovnika i zauzima površinu od 33 četvorna kilometra središnjeg dijela poluotoka Pelješca. Općina ima pet naselja Janjina, Drače, Sreser, Popova luka i Osobljava. Janjina se i prije isticala kao skladna lokalna samouprava, no u postojećim uvjetima pandemije ni ovdje trenutačno ne rade osnovna škola i vrtić, kao ni ugostiteljski objekti.

image
Pusto središte pelješke općine Janjine


Srećom bez provizije
Obzirom da se uskoro očekuje isplata mirovina stanovnicima treće životne dobi, Mratović podsjeća kako i Janjina ima poštanski ured koji radi u jednakim okolnostima kao i u ostatku države. -Imamo i bankomat OTP banke, ali nas ohrabruje činjenica kako je udruga banaka odlučila tijekom trajanja okolnosti koje su promijenile uobičajeni ritam života ne samo Pelješčana, ne naplaćivati proviziju klijentima drugih poslovnih banaka za uzimanje gotovine s bankomata. Raduje me i podatak u kojeg sam se osobno uvjerio te ne samo da nema okupljanja, nego su naši sugrađani vrlo savjesni i odgovorni te doista nije bilo neutemeljenih zahtjeva za izdavanje propusnica- naglasio je Mratović.

image
Puste ulice u Janjini, bez obzira što u toj općini živi svega petstotinjak mještana, svi se pridržavaju preporuka Stožera CZ


Uobičajeni otočki život
Njegov kolega i načelnik lokalne samouprave na susjednom otoku Mljetu Đivo Market ističe kako je uobičajeni životni ritam otoka oduvijek bila jedna vrsta izolacije. -Živimo uobičajenim životnim ritmom, te nas dodatne mjere izolacija nisu uznemirile niti su na nas nešto posebno utjecale. Istina, na ulicama se osjeća neobično stanje jer se otočani potpuno pridržavaju svih naputaka Nacionalnog i Stožera Civilne zaštite Dubrovačko- neretvanske županije. Prometne veze su djelomično ukinute tako da dnevna katamaranska linija od Dubrovnika kao središta županije do daljnjeg ne prometuje, dok trajektna linija Sobra- Prapratno koja je dnevno imala po četiri isplovljavanja u oba smjera, trenutno ima samo dva.

image
Načelnik Općine Mljet, Đivo Market


-Ttrajekt je u ovom izvanrednim okolnostima dostupan samo osobama s propisnim propusnicama Stožera CZ. Najčešće se pomorski prijevoz svodi na hitne medicinske slučajeve te prijevoz za potrebe opskrbe hranom i lijekovima. Trgovine su pristojno opskrbljene, a potrebnih lijekova je dostatno. Zaštitne je maske nabavila Općina Mljet, a šiju ih članice Lige protiv raka- ističe načelnik Općine Mljet Đivo Market i dodaje kako im pošta stiže uredno te ne vjeruju da će biti problema s isplatom mirovina. - Na terenu smo maksimalno angažirani te zahvaljujemo Stožeru CZ a posebno aktivistima koji redovito patroliraju po cijelom potoku te po potrebi otočane upozoravaju na puno pridržavanje svih propisanih mjera.

image
Na raskopanim ulicama Polača, samo su radnici


More i obitelj
Slično nam govori i poznati dubrovački ronilac s mljetskom adresom Mario Orlandini kojeg smo zatekli u Polačama. - Nemamo problema s dostavom, a reducirani promet trajekata je u ovim okolnostima sasvim dostatan. Koliko mi je poznato, nitko se od otočana ne buni. Osobno se, kao i cijela moja obitelj te prijatelji i susjedi pridržavamo svih mjera samoizolacije i socijalnog distanciranja. Kada to vremenske prilike dozvole, osobno najradije slobodno vrijeme provodim na moru, a sve ostalo u krugu svoje obitelji. Glede opskrbe smo u početku kratkotrajno imali samo problem s nabavkom kvasca, ali je i to brzo riješeno- kaže Orlandini i napominje da su, kao i na cijelom otoku, u Polačama ulice puste.

image
Pusto i uz to raskopano središte Polača


No u Polačama su trenutačno i raskopane zbog komunalnih radova na izgradnji vodoopskrbe i kanalizacijskog sustava koji se ni u ovom aktualnim okolnostima ne prekidaju.
25. travanj 2024 17:04