StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA U REGIJI

Raste broj oboljelih u Crnoj Gori, najveća stopa zaraženih koronavirusom je u Budvi

Piše Jutarnji list
5. kolovoza 2021. - 21:01

Crna Gora u četvrtak, treći dan zaredom, bilježi više od 200 novopozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok broj pozitivnih u ukupnom broju testiranih iznosi oko sedam posto, donosi Jutarnji

Kako je priopćeno iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, u posljednja 24 sata registrirano je 219 pozitivnih slučajeva, od kojih je 35 turista.

- Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva covida-19 u Crnoj Gori iznosi 2028, što na 100 tisuća stanovnika iznosi 322 - priopćili su crnogorski epidemiolozi.

Najveća stopa inficiranih je u Budvi, koju i nazivaju prijestolnicom crnogorskog turizma, koja ima blizu dvije tisuće oboljelih u odnosu na 100 tisuća stanovnika.

U Crnoj Gori još uvijek nije službeno potvrđena prisutnost novog delta soja koronavirusa, ali tamošnji epidemiolozi, dok čekaju rezultate uzoraka poslanih u međunarodne laboratorije, tvrde da je upravo ta mutacija uzrok naglog rasta broja inficiranih.

Crnogorske zdravstvene vlasti su krajem prošloga tjedna zabranile posluživanje gostiju unutar ugostiteljskih objekata bez potvrde o cijepljenju ili negativnog testa na koronavirus, dok isti ti uvjeti vrijede za ulazak u noćne i disko klubove bez obzira nalaze li se na otvorenome ili u zatvorenome prostoru. Također, svi zaposleni u ugostiteljstvu moraju biti cijepljeni.

Zbog tih epidemioloških mjera ugostitelji su za naredni tjedan najavili prosvjede u nekoliko crnogorskih gradova.

Inače, Crna Gora prema službenim podacima bilježi turistički posjet iznad očekivanja. U toj zemlji trenutno boravi oko 167 tisuća turista ili 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine koja se uzima kao rekordna u crnogorskom turizmu.

Crna Gora je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su, tvrdi se, dale rezultate. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone.

Crna Gora je dosad potpuno imunizirala trećinu odraslog stanovništva, donosi Jutarnji

20. travanj 2024 10:18