StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMrtvi umorni

Procurile fotografije ruskog batuljuna ‘Tigr‘, vojnicima sve piše na licima, a još jedan detalj šokira: ‘Slike govore više od riječi...‘

Piše Luka Fišić/JL
12. kolovoza 2022. - 14:53

Kada u modernim ratovima intenzivne borbe traju onoliko koliko traju ove u Ukrajini, one ne rezultiraju samo daleko većom potrošnjom streljiva od očekivane, ili golemim gubicima u opremi i vozilima — već one prije svega brzo iscrpljuju ljude, piše na svome specijaliziranom blogu Tom Cooper, austrijski analitičar zračnog ratovanja i povjesničar, piše Jutarnji.

Drugim riječima: sve više trupa s obje strane ne samo da je ‘mrtvo umorno‘, nego je u međuvremenu i emocionalno iscrpljeno. Tu ipak prestaju sličnosti između Rusa i Ukrajinaca, napominje Cooper. Premda Rusija dnevno izgubi i do deset puta više vojnika nego Ukrajina, Putinov bazen iz koga može izvlačiti nove pijune za prvu crtu bojišta, neizmjerno je dublji.

image

Ruska Bojna Tigr

Cooperov dojam jest kako Putin zapravo uopće nema problema s kvantitetom vojnika, već prije svega s kvalitetom ratnika. Ruski vojnici koji stižu u Ukrajinu tijekom posljednjih nekoliko tjedana uglavnom imaju preko 40 godina i nisu u najboljem fizičkom stanju. Cooperovoj tezi u prilog svakako ide i priča o bojni Tigr.

image

Ruska Bojna Tigr

Institut za proučavanje rata (ISW) već je pisao kako je Ruska Federacija pokrenula veliku akciju formiranja dragovoljačkih bojni u 85 ruskih regija. Novačenje za dragovoljačke bojne započelo je u lipnju, a intenziviralo se u srpnju. Nove dragovoljačke postrojbe nastaju svakodnevno. Sastoje se od otprilike 400 muškaraca, između 18 i 60 godina. Od novaka se ne traži prethodno iskustvo u vojnoj službi i proći će samo 30 dana obuke prije nego što krenu u Ukrajinu.

Jedna od takvih jest i gore spomenuta bojna Tigr. Fotografije i video snimke članova bojne Tigr jasno pokazuju kako su njeni članovi stariji od 50, a često i od 60 godina.

Ruski mediji 9. srpnja izvijestili su da "Tigr" regrutira dobrovoljce u Primorskom kraju, regiji na najjugoistočnijem djelu Ruske Federacije, na obalama Japanskog mora, koja graniči s Kinom i Sjevernom Korejom. Guverner Primorskog kraja izvijestio je da bojna Tigr uključuje samo stanovnike toga kraja i da ta regija ima najveći broj registriranih dragovoljaca u cijeloj Rusiji. Kandidati za bojnu „Tigr“ trebaju proći 30-dnevnu obuku koju provode časnici 155. brigade mornaričkog pješaštva na poligonima Bamburovo i Gornostaj. Oni koji se pokažu najboljima u procesu obuke dobit će bonus od 50.000 rubalja (860 američkih dolara), a svi vojnici dobit će isplatu od 150.000 rubalja (2.575 USD) nakon završetka obuke. Sredstva će se izvući iz proračuna Primorskog kraja, a pripadnici “Tigra” primat će mjesečnu plaću od 200.000 rubalja (3.430 dolara), a nakon rata imat će status vojnih veterana.

image

Ruska Bojna Tigr

‘Takav sustav proizvesti će „vojnike“ daleko niže vojne spreme nego što ju imaju prosječni ročnici u ruskoj vojsci, a za njih će morati izdvojiti gotovo jednako novca kao i za profesionalne vojnike. To jasno sugerira kako ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje ne može nagovoriti ljude da se prijave u vojsku bez značajnih financijskih poticaja, kao i da nije spreman za opću mobilizaciju‘, zaključuje se u analizi ISW-a.

16. travanj 2024 21:55