StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRESSICA STOŽERA

Dva nova slučaja su iz doline Neretve, svi kontakti su u samoizolaciji 

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
2. travnja 2020. - 11:16
Konferencija za medije Zupanijskog kriznog stozera ispred opce bolnice Dubrovnik. Priopceno je da je 12 novih zarazenih u Dubrovniku. Na fotografiji: Dr. Marijo Bekic.CROPIX
U našoj županiji danas su zabilježena dva nova slučaja COVID-19. Oba su iz doline Neretve, rekao je župan Nikola Dobroslavić na pressici Županijskog kriznog stožera ispred Opće bolnice Dubrovnik.
Da podsjetimo, ukupna brojka zaraženih u županiji je 43. Jučer su zabilježena 4 novooboljela.
Hospitalizirano je 13 pacijenata, 3 su prethodno prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihov stanje je teško, ali i dalje stabilno. Izliječene su 2 osobe.
- Od jučerašnje pressice dva su nova pozitivna na koronavirus – rekao je župan. – Stanje im je stabilno, no jednako ozbiljno kao i do sada. I dalje moramo ustrajati na ovim mjerama koje smo i dosad poštivali. Dobili smo dva novozaražena iz doline Neretve, očito ni taj dio županije nije mogao proći bez zaraženih u ovoj epidemiji. Što se tiče mjera, želim reći da sam vrlo zadovoljan kako se naši građani odnose prema mjerama, bio je jedan mali izuzetak sa samoizolacijom. Odao bih priznanje i našim zdravstvenom djelatnicima u borbi protiv koronavirusa, također i svima ostalima, Stožeru, policiji, inspekciji, jedinicama lokalne samouprave, Crvenom križu, dobbrovoljcima. Vijest o novim mjerama koje je Vlada odredila za pomoć gospodarstvu je dobra i pozitivna činjenica jer stvara pozitivno ozračje u borbi protiv koronavirusa. Ustrajmo na ovim mjerama i pobijedit ćemo ovaj virus  - poručio je župan.
Joško Cebalo istaknuo je da je iz Dubrovačko-neretvanske županije ukupno poslano 330 uzoraka, od toga su 43 osobe pozitivne i trenutno očekuju rezultate 33 uzorka. U Općoj bolnici Dubrovnik je 13 osoba s COVID-19, 3 osobe su prebačene u Split i dvije izliječene.
- U posljednja 24 sata imali smo jedno kršenje samoizolacije i to upravo s područja doline Neretve, gdje su prva dva pozitivna slučaja na korovirus. Zato držite se svih mjera, jer je to najbolji način za borbu protiv pandemije - rekao je Cebalo. 
Ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić istaknuo je da je 11 hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom stabilno i nalaze se na odjelu za infektivne bolesti i 2 koja su na respiratoru, ali nisu intubirani i nalaze se na jedinici intenzivnog liječenja. Troje pacijenata iz naše županije koji su prebačeni u KBC Split još su uvijek na respiratoru i nepromijenjenog općeg stanja, radi se o starijim ljudima s prethodnim komorbitetima, istanuo je dr. Bekić. 
- Što se tiče naših djelatnika, dvoje je pozitivno na COVID-19, jedan liječnik i jedna medicinska sestra koja je bila u pratnji pacijenta u transportu, ali u punoj medicinskoj opremi pa isključuju mogućnost da se tu zarazila, rekao je Bekić. Neki su iz predostrožnosti u samoizolaciji, 10 liječnika, 7 medicinskih sestara i jedna osobe iz nemedicinske djelatnosti. Zasad su općeg dobrog stanja i nemamo pozitivne rezultate na COVID-19 - rekao je Bekić i zahvalio se Vallamaru zato što su dali smještaj medicinskim sestrama u samoizolaciji, gdje u Solitudu boravi 11 njihovih djelatnica. 
Dr. Mato Lakić, ravnatelj dubrovačkog ZZJZ-a rekao je da su obrađeni svi kontakti dvoje novooboljelih iz doline Neretve. Svi su u samoizolaciji. U tijeku je edukacija radnika Doma zdravlja Dubrovnik za uzimanje uzoraka, pakiranje i slanje za Zagreb, te kako se oblači i svlači zaštitna oprema. Tijekom idućeg tjedna počinje edukacija radnika Domova zdravlja Korčula i Metković, da im se omogući uzimanje briseva pomoću automobila.
Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević dao je informacije o gužvama na nekim punktovima, od jučer je pojačan punkt Dubac koji je najfrekventniji i gdje se kontroliraju osobe s valjanim propusnicama i svim drugim valjanim ispravama.
- Ukinuli smo punkt Plat, što ne znači da smo ukinuli kontrole. Odlukom Vlade, od jučer je ukinuta većina graničnih prijelaza za pogranični promet, u DNŽ ih je pet - Gabela Polje, Unka, Vukov Klanac, Imotica i Slano - rekao je načelnik policije. 
 
20. travanj 2024 13:00