StoryEditorOCM
Ostalo42. JUŽNODALMATINSKA REGATA

Orsanovci kolo vode nakon druge etape i po OPEN-u, i po ORC-u, Ivo Kvestić prepustio kormilo Tihani Tadinac: Zadnja ‘para gaće‘!

Piše Tonči Vlašić
6. kolovoza 2022. - 20:01

Prvu etapu je izgubio za 47 sekundi, toliko je prije njega ciljem u Pomeni prošao Mareus 3, a sad je Niko Kmetović sa svojom Hydro Stravaganzom dobio drugu etapu 42. izdanja Južnodalmatinske regate s 13 minuta i 20 sekundi prednosti pred prvim pratiteljem, upravo Mareusom 3, Labudovim adutom za čijim je kormilom Denis Stanojević, dok je 32 minute i 20 sekundi u cilj ispred Prožure ušao prije treće Fatamorgane 2 čije je kormilo u rukama Mate Arapova.

Jučer Orsanovci drugi i treći (Vedran Kosović s Outsiderom je 65 sekundi kasnio za Mareusom 3), a danas taj dvojac prvi odnosno četvrti (Kosović je ciljem prošao 50 minuta i 19 sekundi poslije Kmetovića).

U TOP 10 po realnom vremenu četiri posade Orsana (Dubrovnik s Alecom Cvinarom za kormilom osmi, a Južni vjetar s Jadranom Gamulinom deseti)…

image

Niko Kmetović sa svojom Hydro Stravaganzom dobio drugu etapu 42. izdanja Južnodalmatinske regate

Tonči Vlašić/

- Evo nas ispred Pomene, čekamo start druge etape. Jučer smo startali ispred Orebića, prvo se jedrilo prema Korčuli, tu je bila bova, nakon što su se okrenuli oko nje, više od trideset brodova je krenulo prema Mljetu, i cilju prve etape, a gdje je danas start druge. Ide se ove subote prvo prema Pelješcu, kraj otočića Lirica je bova, a zatim povratak na Mljet, cilj je u Prožuri gdje je sutra start posljednje treće etape čiji je cilj u Dubrovniku – rekao je Marinko Mikulandra u javljanju za drugi program Hrvatskog radija, te za Radio Dubrovnik, neposredno pred start druge etape.

- Svi sudionici govore kako je ovo regata od gusta. Jer, kratka je, ne jedri se puno, druženje je izvanredno, a završna svečanost je takvog ozračja u kojem se svi osjećaju da vrijede – naglasio je Mikulandra.

image

Marinko Mikulandra

Tonči Vlašić/

U Prožuri sreća je bila i na brodu slovenske Sreće za čijim je kormilom Gorazd Krajnik, koji je osvojio drugu etapu po ORC-u. Tu je odnio pobjedu ispred dvije posade Orsana, drugi je bio Lero Iva Kvestića, a treća Analea Igora Šikića. Pobjednik prve etape po ORC-u, Adriatica Jedriličarskog klub Split s kormilarom Andrejem Šoošom Maceljskim, sad je bila šesta, jučer drugi crnogorski Favorit s kormilarom Maksimom Nemchenkom peti u drugoj etapi, tako je jučer treći Lero preuzeo vodstvo u lovu na slavodobitnika 42. Južnodalmatinske regate…

- Danas je bio vrlo promjenljiv vjetar, i po snazi, i po smjeru. Trebalo se stalno prilagođavati vjetru. To smo dobro radili. Bilo je stresnih situacija, vjetar u leđa, pa vjetar u 'nos', ali je na kraju bilo uspješno. Čak smo hvatali priključak za većim brodovima, ali smo po ORC-u osvojili etapu, te sutra, kad je zadnja etapa, sve ovisi o nama. Zadnja 'para gaće' – istaknuo je Kvestić.

Nikad nije podigao veliki prijelazni pokal, njegovo ime još nije na listi slavodobitnika. Inače, Kvestić je kormilo Lera prepustio Tihani Tadinac iz Splita. Još jedna Splićanka je u ekipi, Maja Juzbašić, te dvije jedriličarke iz Dubrovnika, Laura Pasković Čavara i Nives Vidak.

- Prije svega uživamo. Zahvalna sam Ivu što je ustupio brod. Zajedničke odluke, nas dvije iz Splita, te njih troje iz Dubrovnika, dobitna je kombinacija. Meni je ovo također prva prilika osvojiti po ORC-u regatu. Fokusirani smo na to. Nadamo se najboljem – istaknula je Tadinac, jedna od najboljih hrvatskih kormilarki, koja je debi na Južnodalmatinskoj regati imala 2003. godine. 

image

Posada Lera na 42. Južnodalmatinskoj regati

Tonči Vlašić/
image

Posada Lera na 42. Južnodalmatinskoj regati

Tonči Vlašić/

Treća etapa je u nedjelju, 7. kolovoza. Tko će u đardinu hotela Lapad, gdje se održava završna svečanost, podići pokal Atlantske plovidbe?

USKORO FOTOGRAFIJE S DRUGE ETAPE

19. travanj 2024 12:40