StoryEditorOCM
OstaloJUDO |

DAN NAKON USPJEHA U ZAGREBAČKOJ ARENI Osvajaju medalje unatoč ‘debelom‘ liječničkom dosjeu

Piše Tonči Vlašić
28. rujna 2020. - 12:54
Petrunjela Pavić, judašica Dubrovnika 1966. osvojila je broncu na juniorskom EP-u 2019. godine foto: Tonči Vlašić
Bio je čudan osjećaj nakon toliko dugo vremena opet doći na natjecanje. Zatim, prvenstvo je održano u zagrebačkoj Areni. Velika dvorana, najveća u kojoj smo ikad nastupali. Činilo mi se kao da je riječ o nekom većem natjecanju, dosta većem od državnog juniorskog prvenstva – priča Petrunjela Pavić, judašica Dubrovnika 1919. i hrvatska juniorska reprezentativka, koja je nakon bronce na juniorskom prvenstvu, koju je kao kadetkinja izborila 2017. godine, nanizala tri naslova juniorske prvakinje Hrvatske.

Pavić nije bila jedina u kimonu Dubrovnika 1966. s medaljom oko vrata u Areni. 'Ulov' ekipe trenera Matea Semiza je šest 'komada'. Josip Bulić je doprvak. Stigao je do svoje druge medalje na juniorskim prvenstvima. Imao je broncu, a sad ima i srebro. Plus, tu je i brončani kvartet iz Gospina polja (Bruna Bilić, Nika Viđen, Anđela i Luka Violić).

image
Trener Mateo Semiz, te Anđela Violić, Petrunjela Pavić i Josip Bulić, juniorski reprezentativci Hrvatske, članovi Judo kluba Dubrovnik 1966. foto: Tonči Vlašić


- Na pripremama, trening kampovima, te natjecanjima, osjetiš različite suparnike, različite načine borbe, i svega toga nije bilo proteklih gotovo osam mjeseci. Jesmo trenirali, ali unutar kluba, a svoje u klubu znaš u dušu. Znaš što tko i kako radi – priča Josip, a priča i Petrunjela. Je li zbog toga bilo straha uoči juniorskog državnog jer je zadnje natjecanje bilo 1. veljače – seniorsko državno prvenstvo?

- Možda je bilo malo prije prve borbe. Međutim, stoji, radili smo naporno. Nismo osam mjeseci sjedali, te ne radili ništa. Znali smo uoči prvenstva kako smo odlično pripremljeni, i kad smo izašli na tatami, čim smo osjetili gard, vratio se onaj stari osjećaj – istaknuo je Bulić, koji je baš u prvoj borbi imao za suparnika Stražu, konkurenta za mjesto u reprezentaciji, judaša od kojeg je izgubio u polufinalu seniorskog prvenstva.

- Iskreno, bilo mi je draže da je to prva borba

Uspio je. Stekao samopouzdanje. Hvali ga trener Semiz uz dodatak kako je imao i poslije težak ždrijeb, zahtjevne suparnike. Bulić je s tri pobjede stigao do finala u kojem je, kažu, žurio, te nije ispalo na kraju sve super, i sve za pet. I dok je Bulić napadao favorite, 'skinuo' jednog te na kraju otišao do finala i naslova doprvaka, Petrunjela je bila u ulozi favorita, koju su ostali 'lovili'.

- Trener nije stvarao zbog toga pritisak. Nije rekao uoči prvenstva: moraš. Iskreno, ne razmišljam kad izađem na tatami jesam li ja prvi nositelj ili je u toj ulozi moja suparnica, tj. tko je na kojem mjestu rang liste. Meni je u tom trenutku jedino važno pružiti sve od sebe. Ima svaka uloga svoje draži. Kad nisi favorit, tad možeš samo dobit. Nemaš što izgubit te je možda s te strane lakše. Uloga favorita je dokaz kako vrijediš, kako znaš – kaže Petrunjela uz dodatak trenera kako se vidjelo kod svih, tako i kod nje, nedostatak natjecanja, jakih borbi.

- Nismo znali što možemo očekivati jer smo trenirali samo u klubu više od sedam mjeseci. Petrunjela je opravdala status favorita. Bruna Bilić je opravdala očekivanja. Izgubila je polufinale od favorita kategorije, Viktorije Puljiz. Nika Viđen je još kadetkinja, te je za nju svaka medalja uspjeh. Anđela Violić je izgubila od Lare Cvjetko, koja je bila kadetska prvakinja i doprvakinja Europe, dakle, od vrhunske judašice. Luka Violić je prošle godine bio prvak, a sad brončani. Šteta, dojma sam kako je mogao bolje. Inače, što sam rekao za Petrunjelu, vrijedi za sve na juniorskom prvenstvu. Vidjela se kod svih nesigurnost, ali sve će se to promijeniti nakon nekoliko turnira, koji su pred njima. Petrunjela, Josip, Bruna, Luka i Anđela će nastupiti na Europskom seniorskom kupu, koji je idući vikend u nas, u Gospinom polju. Nakon toga imamo mlađe seniorsko prvenstvo Hrvatske. Glavni zadatak je Europsko juniorsko prvenstvo, koje je od 4. do 6. studenog, dok je mlađe seniorsko prvenstvo Europe 7 i 8. studenog također u Poreču. Petrunjela, Anđela i Josip su u najužem krugu za mjesto u reprezentaciji na EP-u – istaknuo je trener Dubrovnika 1966.

image
Petrunjela Pavić na Europskom seniorskom kupu u Dubrovniku 2018. godine foto: Tonči Vlašić


Petrunjeli i Josipu je drago što im je sad 'išaran' kalendar, što će gotovo svaki tjedan u akciju.

- Naviknuli smo na putovanja, odlaske na natjecanja, trening kampove, koji se održavaju po cijeloj Europi. Sad će opet, srećom, biti tako. Sad nam je to nekako bilo neobično jer smo osam mjeseci bili bez toga. Iskreno, oduševljeni smo što smo dočekali povratak na staro. Je li bilo teško raditi proteklih mjeseci, pripremat se za natjecanja, a ne znaš hoće li ih biti? Mi smo radili kao da će biti svako natjecanje – uglas će juniorska prvakinja i juniorski doprvak Hrvatske.

Pavić je prošle godine izborila broncu na Europskom juniorskom prvenstvu, koje je održano u Finskoj. Na tom natjecanju Bulić je imao debi za reprezentaciju.

- Europsko prvenstvo je top natjecanje. Nema tu laganih suparnika – naglašava Josip. Petrunjela gori od želje još jednom stajati na pobjedničkom postolju.

- Medalja na tako velikom natjecanju je najveća nagrada za uloženi trud. Bilo bi lijepo, naravno, popeti se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja tako velikog natjecanja. Ne znam sad što mogu očekivati. U odnosu na posljednje juniorsko prvenstvo Europe neke cure su otpale, one kojima je prošle godine završio juniorski staž, koje su bile godinu dana starije od mene. Tu su cure koje su moje godište, a koje su vrh. Bit će i onih mlađih, koje su bile uspješne u kadetskoj konkurenciji. S nekima sam se borila, s nekima nisam. Stoji kako nije bilo međunarodnih kupova osam mjeseci, te je dosta toga nepoznato. Ali, što je i Josip rekao, nema tu laganih suparnika – rekla je Petrunjela, koja, kao i Josip, te Anđela Violić, ima 'debeli' liječnički karton, a koji se, otkrivaju, 'podebljao' proteklih osam mjeseci.

- Imala sam problema s ramenom nakon prošlogodišnjeg Europskog prvenstva do 23 godine. Radili smo nakon toga terapije. Uredili to rame, ali prije tri mjeseca je opet izletjelo, te sam opet bila na terapijama. Srećom, sad je sve u redu – podvukla je Petrunjela. Josip?

- Ozlijedio sam se na trening kampu u Njemačkoj. Trener Semiz je rekao, Josipe bilo je dobro, a sad odmori. Želio sam još. Kad dođeš na jedan takav kamp želiš iskoristiti najbolje svaku sekundu, te naučiti nešto novo. Upustio sam se s tom željom u novu borbu, a bio sam umoran. Otišao je mišić u zadnjoj loži, te je, ako ćemo biti iskreni, meni dobro došla ova pauza zbog korone. Opet, kad sam mislio kako je sve ok, doživio sam prije mjesec dana na treningu 'sudar', udarac u kuk, te sam bio tri tjedna bez poštenog rada. Međutim, unatoč tome što nam je liječnički karton sve deblji i deblji, dobro smo. Rezultat na juniorskom to potvrđuje – naglasio je Bulić, te s Petrunjelom nakon razgovora otišao u dvoranu na trening.

Nema odmora ni dan nakon nastupa u Zagrebu na juniorskom prvenstvu Hrvatske, bez obzira što su kasno krenuli iz Zagreba, što su stigli doma u prvim satima novog dana, jer, čeka ih novi nastup već ovaj vikend u Gospinom polju (Europski seniorski kup)...
25. travanj 2024 06:00