StoryEditorOCM
AutomobilizamUSPON NA KOZJAK |

ZAGRIJALI SE ZA AUTO UTRKU JUREĆI GLISEROM Žarko Knego provozao i aktualnog europskog prvaka prije 23. Nagrade Malačka - Sveti Dujam

Piše Tonči Vlašić
10. srpnja 2020. - 11:14
'Desant' na Paklene otoke - skok Christiana Merlija, Žarko Knego čeka da dvostruki europski prvak napusti brod kako bi ga mogao privezati foto: Tonči Vlašić
Damir Katunarić slavi svojih (kaže 'tek prvih') 50 godina u automobilizmu. Mogao bi legendarni Splićanin godinama pričati o svojim zgodama i nezgodama na asfaltu. Prvu pobjedu je ostvario 1971. godine baš u svom Splitu, na pozivnoj državnoj utrci. Bio je poslije dva puta najbolji u bivšoj državi.

- Za pokal se u moje vrijeme trebalo dobro, baš dobro oznojit. Konkurencija je bila daleko, daleko brojnija. Jednu utrku sam udario s autom, izašao iz njjega, pogledao i vidim, pa nije da ne bi mogao nastavit vozit. Vratio sam se u njega, te krenuo u lov za ostalima. Uspio sam preteći gotovo trideset auta te pobijediti. Zahvaljujući uspjesima primao sam od ondašnje SOFK-e 80-ih godina hranarinu, to je u ono doba bilo oko tisuću njemačkih maraka. Nije to bilo baš malo, a bilo je tad dosta, dosta više sponzora u automobilizmu te smo bez problema mogli ići na sve utrke – prisjetio se Katunarić, dugogodišnji tajnik SAK-a, Splitskog auto kluba, sjedeći u društvu s Brankom Poljanićem, nadaleko poznatim splitskim urbanistom, koji je na čelu Organizacijskog odbora 23. Nagrade Malačka – Sveti Dujam, međunarodne brdske utrke, koja će se održati ovog vikenda.

Nikad prije utrka na Malačkoj nije najavljena na način da je 'plovila' od Splita do Hvara i do Paklenih otoka, i to, pamtit će se, s Christianom Merlijem, dvostrukim europskim prvakom, koji neće biti jedini sa 'zvjezdicama' europskog prvaka u Radošićima, u zaleđu Kaštela, 'priko brda', preciznije u općini Lečevica gdje je staza.

image
Damir Katunarić, legenda splitskog automobilizma foto: Tonči Vlašić

image
'Oktanski cirkus', ekipa međunarodne brdske auto utrke 23. Nagrada Malačka Sveti Dujam, na Hvaru foto: Tonči Vlašić


Podsjetnik, koronavirus je zaustavio sezonu prvenstva Europe na brdu i kad je tako, kad se već negdje vozi, a vozi se u Hrvatskoj, neki od najboljih europskih vozača su (opet) došli u Lijepu našu. Bili su i neki dan u Skradinu, a ovog vikenda će se u Malačkoj okupiti u još većem broju.

Prva utrka na Malačkoj održana je 1998. godine, a 23. će okupiti prema najavama čak dvadesetak formula, ukupno više od 120 vozača iz Poljske, Mađarske, Italije, Češke, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske...

Merli ima dva naslova europskog prvaka, a njegov sunarodnjak Simone Faggioli je čak jedanaest puta bio prvak Europe i jedini je u povijesti prvenstva na europskim brdima s dvoznamenkastim brojem naslova. I mi 'konja za utrku imamo' jer će voziti i Leteći Konavljanin, Niko Pulić, koji je bio trostruki europski prvak, ne u kategoriji II u kojoj 'šibaju' Merli i Faggioli, već u kategoriji I.

- Ovogodišnja Nagrada Malačka će biti najjača u povijesti – podvukao je Katunarić čiji je mobitel zazvonio 'milijun' puta u četvrtak, i koji je jedva uspio 'doći do zraka' te se nije uspio poput Merlija opustiti tijekom izleta koji je bio uvertira u događanja na Kozjaku idućih dana.

Za izlet je 'kriv' Žarko Knego, član najuspješnijeg hrvatskog kluba, Auto kluba Dubrovnik Racinga, koji je osvajao i pojedinačne naslove prvaka. Dubrovčanin obožava i more, i asfalt. Jedrio je kao mali nakon čega je uhvatio u ruke i volan, ali ostala je ta ljubav prema moru i brodovima. Ukrcao je Knego ekipu u Splitu u svoj gliser, odveo ih kroz splitska vrata do Hvara te Paklenih otoka. Jurili su brzinom od 27 milja, ali to je ništa, kaže, koliko se zna juriti stazom na Malačkoj.

- S obzirom na brzinu koja se postiže na Malačkoj, ide se prosječnom brzinom većom od 110 kilometara, ovo je upoznavanje staze – nasmijao se Knego dok je ‘rezao’ morsku pučinu.

image
Čeka nas najjača Nagrada Malačka Sveti Dujam u povijesti - istaknuo je Damir Katunarić, legendarni splitski automobilist, tajnik SAK-a, Splitskog auto kluba foto: Tonči Vlašić

image
Branko Poljanić i Christian Merli te Damir Katunarić, koji je imao 'milijun' poziva vezanih za utrku foto: Tonči Vlašić

image
Žarko Knego i Christian Merli foto: Tonči Vlašić


Crnogorac Miloš Asanović drži rekord staze na Malačkoj, 4100 metara je projurio za dvije minute i sedam sekundi, ali teško će taj njegov rekord preživjeti ovaj vikend, kao što je bilo s rekordom u Skradinu. Tamo ga je uz Krku godinama držao Mađar Laszlo Szasz, a onda su došli vladari europskog brda s formulama, stisnuli gas, te poslali u povijest Szasza, koji u ‘dresu’ Dubrovnik Racinga juri ove godine devetu uzastopnu titulu u kategoriji II, Dijamantnu kacigu.

Tako je u četvrtak ‘plovila’ 23. Nagrada Malačka – sv. Dujam, Merli je malo reći bio oduševljen viđenim, a za vikend je za nju rezerviran asfalt na Kozjaku na kojem će se naći uvjerljivo najjača ekipa u povijesti utrke, a to je razlog zbog čega stižu novinari iz Francuske i Italije. Inače, dok je Merli plovio, Faggioli je trenirao. Ne pada mu na pamet, nema tko nije istaknuo, izgubiti još jednom od Merlija, a što se dogodilo na kraju prošle sezone, ali i u Skradinu. Naravno, neće se na Kozjaku samo pitati njih dvojicu, još neki gore od želje da skinu rekord Asanovića. Najvažnije, neće biti samo zanimljivo u dvobojima velikana s europskog brda za pobjedu na Nagradi. Tu je i naše brdsko prvenstvo, prvenstvo povijesnih automobila, te prvenstvo regije jug, a tu je dvoboja 'velikih prijatelja na asfaltu' koliko ti srce hoće. 

image
Laszlo Szasz i Christian Merli sa svojim timovima uživali su dok je Žarko Knego držao kormilo foto: Tonči Vlašić


Subota, 11. srpnja, na Kozjaku je rezervirana od 15.30 do 19.30 sati za treninge 23. Nagrade Malačka Sveti Dujam. Prva od dvije vožnje, koje se boduju za FIA CEZ  prvenstvo, prvenstvo Hrvatske, prvenstvo Hrvatske povijesnih automobila te prvenstvo regije jug, počinje u nedjelju, 12. srpnja, točno u podne.

image
Branko Poljanić, predsjednik Organizacijskog odbora 23. Nagrade Malačka – Sveti Dujam i Christian Merli, dvostruki europski prvak, u điru Hvarom foto: Tonči Vlašić

image
Žarko Knego,Branko Poljanić i Christian Merli foto: Tonči Vlašić

image
Talijan Christian Merli, dvostruki europski prvak, sa svojim mehaničarima na Hvaru foto: Tonči Vlašić

image
Žarko Knego, Laszlo Szasz i Christian Merli foto: Tonči Vlašić

image
Laszlo Szasz i Christian Merli u điru Hvarom foto: Tonči Vlašić

image
Žarko Knego, Laszlo Szasz i Christian Merli na Hvaru foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 18:51