StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA

STAR TREK PICARD Patrick Stewart u pesimističkom prikazu međuplanetarnih sukoba

Piše Gabrijela Bijelić
3. travnja 2020. - 15:40
Za razliku od posljednjeg TV proizvoda iz franšize s Picardom 'The next generation' s kraja 1980-tih, ovaj novi ne odiše optimizmomIlustracija
Kad je potkraj siječnja, uoči svjetske pandemije koronavirusa, lansirana prva epizoda Amazonprimeova web serijala iz obitelji Zvjezdanih staza, nitko nije očekivao da će se oda omiljenom kapetanu Jean-Lucu Picardu (nezamjenjivi Patrick Stewart), prometnuti u filozofsko promišljanje opstanka u vremenu globalne ugroze.

U nekoliko tjedana prikazivanja prve sezone, i stvarni svijet 21. stoljeća i onaj izmišljeni, tri stoljeća mlađi iz 'Star Trek: Picard',doživjeli su mnoge kušnje. Mi naše s patogenom tek prolazimo dok Picardove nude brojne mračne zavjere i interplanetarne tajne koje razdvajaju dva zakrvljena entiteta: Zemljane i ostale rase začete prirodnim putem i sintetički nastala bića koje radikalniji 'prirodnjaci' terete za genocid i žele iskorijeniti.

Za razliku od prethodnika na koji se naslanja, posljednjeg TV proizvoda iz franšize s Picardom, 'The next generation' s kraja 1980-tih, ovaj novi ne odiše optimizmom. Federacija planeta više nije sklona međuzvjezdanoj harmoniji. Izolacionizam prevladava nad pacifističkim istraživačkim misijama, paranoja nad povjerenjem.

Na stara dobra vremena podsjeća tek niz Trekkijima poznatih lica. Vraćaju se Jonathan Frakes kao zapovjednik Riker, Marina Sirtis kao savjetnica Troi i Brent Spiner kao android Data, dok plavokosa ex 'borgica' Jeri Ryan nadograđuje ulogu iz 'Star Trek: Voyager'.

Mlađu publiku privući će novi likovi poput Riosa, osebujnog kapetana broda 'Sirena' (Santiago Cabrera) ili Picardova štićenika, svemirskog 'samuraja' Elnora (Evan Evagora). Mlada Isa Briones uvjerljiva je u trostrukoj roli sintetičkih žena (Dahj Asha/Soji Asha/Sutra).

Iskusni holivudski tandem scenarista Akiva Goldsman i Michael Chabon osmislio je dramski zamršen zaplet koji se sve do druge polovice vuče u sporom ritmu. Zavlačenje dobiva smisao u završnici koja otkriva mnoge nijanse međuodnosa junaka u pogibelji. Forma TV serijala omogućila je bolju razradu interpersonalnih i političkih spona unutar intergalaktičke nacije ratnih stradalnika Romulanaca.

Iako prisutni od samih početaka franšize 1966., Romulanci su tek u 'Picardu' dobili tretman ravan poznatijim srodnicima Vulkancima, što je veliki dobitak za ukupni Star Trek univerzum, i ovdje 'ukrašen' zastrašujućim borgovskim kockama.

Nakon finala sezone posljednjeg četvrtka u ožujku, ZF zanesenjaci čekaju nove nastavke. Već sad ih mami neizvjesna nova misija veterana Picarda koji u finišu na krajnje neobičan način izmiče smrti.
20. travanj 2024 09:20