StoryEditorOCM
GastroKUHAJTE SEZONSKO|

BERU SE ČIČIMCI: Volimo ih sirove, ali odlični su i pečeni. Evo recepta!

Piše DH
18. listopada 2021. - 11:30

Plod žižule (Ziziphus jujuba), zvan još žižola, čičimak ili cicindra, a znan i kao kineska datulja, drevno je azijsko voće koje se rasprostranilo Mediteranom pa ga tako nalazimo i u našim primorskim krajevima. Upravo u ovo vrijeme godine kreće berba ove voćke koja traje sve do početka zime, donosi Dobra hrana.

Žižula raste na kvrgavom stablu s bodljikavim granama koje je vrlo otporno na visoke temperature, ali i na hladnoću. Preporučljivo je ovu stabljiku posaditi u blizini drugih mediteranskih biljaka, poput primjerice masline. Sada, na počecima berbe, dozrijevaju koštunjičavi plodovi koji su narančasto-crveno-smeđi. Koža im može biti glatka, ali i naborana i to je sasvim uredu. Neka vas naborana kože ne navede na krivu pomisao da je plod možda suh ili da je prošlo puno vremena od branja. Ne, plod upravo takav mora biti. Ovisno o sorti, žižula može biti oblikom slična maslini, datuljama ili manjim šljivama.

Pripazite kad ih jedete jer imaju košticu pa budite blagi sa zagrizom. Meso žižule je ugodnog slatkasto-kiselkastog okusa, a kad je zagrizete, na prvu ćete vjerojatno pomisliti da je svojom teksturom vrlo slična jabuci, dok će vas njena slatkoća podsjetiti na aromu datulje.

Mogu se jesti svježe poput fine voćne grickalice, ali i suhe. Žižula je u konačnici vrlo hranjiv i zdrav međuobrok. Svježi plodovi žižule imaju vrlo malo kalorija i puno vlakana, bogati su vitaminima i mineralima, posebice vitaminom C i kalijem. Osim u svježoj varijanti, žižule su dostupne i osušene. Svježe imaju malo kalorija, dok osušene imaju veliku koncentraciju šećera pa treba biti oprezan prilikom konzumiranja, donosi Dobra hrana.

Od žižule možete napraviti marmeladu, sok, kompot... Možete ju kandirati, ali i ukomponirati u ljekoviti liker ili rakiju. Ocat od žižule i med česte su delicije u dalekim istočnim zemljama. Osim što se koristi u slatkim jelima, žižula se odlično slaže s mesom, poglavito sa svinjetinom, koja je zastupljena i u našem receptu. Uživajte!

LUNGIĆ PUNJEN ČIČIMCIMA

Potrebno je:

1 svinjski lungić - svinjski file (oko 400 g)

250 g svježih žižula

sol

papar

50 g maslaca

3-4 žlice suncokretova ulja

2 pušleka mladog luka

Priprema:

Svinjski file spada u kategoriju najukusnijeg dijela mesa. Riječ je o duguljastom dijelu mišića svinjskog buta. Nema masnoće te treba biti vrlo pažljiv kada se priprema. Prije pripreme file očistite od žilica i opni uz pomoć oštrog noža. Budite pažljivi da ne oštetite mekano meso. Kako biste izbjegli rezanje ovog finog komada mesa po pola, polegnite mišić i lagano po sredini drškom kuhače napravite udubinu. Žižule koje ste prethodno oprali prerežite na pola i izvadite košticu. Polako uz pomoć drške kuhače napunite unutrašnjost lungića. Pazite samo da ne radite nagle pokrete da ne napravite rupu sa strane. Napunjeni lungić začinite solju i pustite da malo odstoji. Na grill tavi prepecite svinjski lungić sa svih strana dok ne dobije smeđu boju. Nakon toga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 13 minuta na 180°C da se ispeče i iznutra u lim u koji ste stavili maslac. Kod pripreme lungića se jako mora paziti na vrijeme jer zahtijeva kratku termičku obradu. Kad meso izvadite iz pećnice, prekrijete ga aluminijskom folijom i ostavite da stoji oko sedam ili osam minuta da se sokovi stabiliziraju. Dok se meso odmara, na grill tavi na kojoj ste prethodno pekli meso dodajte ostatak žižula i mladi luk. Kratko popržite i poslužite uz svinjski lungić. Meso začinite paprom prije serviranja.

18. travanj 2024 08:52