StoryEditorOCM
DalmacijaBRZA REAKCIJA

Županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport riješio problem prijevoza prvašića iz Rudina i Raduna

Piše PSD.
25. rujna 2012. - 18:50
NOVIJE
Riješen prijevoz za 15 prvašića


Samo dan nakon saznanja za problem, županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport riješio je prijevoz za 15 učenika prvašića iz osnovne škole "Filipa Lukasa" u Kaštel Starom.  Time je djeci omogućeno da se sigurno voze u školu i kući, a njihovim je roditeljima skinuta barem jedna briga.

Budući da ovi učenici stanuju u Radunu i Rudinama imaju pravo na besplatan organizirani prijevoz, kao i ostalih 352 djece s tog područja, ali su sporošću školske administracije zaboravljeni.

Roditelji su tri tjedna sami dovodili djecu u školu i brinuli za njihov povrataka kući, a onda je ravnatelj škole Petar Mustapić od županijskog ureda zatražio i dobio   organizirani prijevoz.


RANIJE

Tri tjedna od početka nastave, za 15 učenika prvašića u Osnovnoj školi “Filip Lukas” u Kaštel Starom još uvijek nije riješen prijevoz iako spadaju u kategoriju “putnika”. Budući da stanuju u Radunu i Rudinama, Splitsko-dalmatinska županija ima zakonsku obvezu organizirati im besplatan prijevoz. Kako se to do danas nije dogodilo, sav teret organizacije i troška pao je na roditelje.

Problema zapravo nije trebalo biti budući da se broj školske djece, pogotovo prvašića, znao već u svibnju ove godine.

Problem zbog formiranja trećeg odjeljenja prvašića

 - To je točno, kazao nam je ravnatelj škole Petar Mustapić, samokritično priznajući da je reagirao sa zakašnjenjem. Mustapić obrazlaže da škola u Starome ima 352 djece s područja Raduna i Rudina uvrštene u “putničku smjenu” za koje je prijevoz pravodobno osiguran.

Problem se, međutim, pojavio s formiranjem trećeg odjeljenja prvašića (I.c) s ukupno 23 učenika, od toga 15 koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz.

Kako roditelji najčešće prva dva tjedna dovode djecu u školu i čekaju ih nakon završetka nastave, Mustapiću se činilo da problema neće biti, pa je od županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport tek sada zatražio intervenciju. Prvašići iz Rudina i Raduna bi, kako stvari stoje, mogli uskoro postati ravnopravnima s ostalim osnovcima - na pomolu je rješenje i njihova prijevoza do škole i natrag do kuće.

Piše Jadranka Matić 
Snimio Nikola Vilić / Cropix

Omrčen: Problem ćemo riješiti što prije

Bez obzira na sve probleme koje imamo s javnom nabavom, koja ne ide u korist djece, u dogovoru s ravnateljem Mustapićem i uz dodatni napor nastojat ćemo čim prije riješiti prijevoz za ove učenike SEnD kaže pročelnik Upravnog odjela Zdravko Omrčen.

Osiguranje prijevoza rješava se, naime, javnom nabavom, ali početkom godine s tada navedenim brojem učenika kako bi se mogao tražiti odgovarajući autobus. Za “zaboravljene” prvašiće prijevoz će se, po svoj prilici, rješavati dodatnim ugovorom s prijevoznikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 03:54