StoryEditor
Zagorastrogo zabranjeno

Krivolov u prirodnom rezervatu: vrlički lovac tvrdi da je u nezakonitoj radnji uhvatio samog lovočuvara - sam sebi je izdao dozvolu za lov?!

Piše Saša Ljubičić
4. veljače 2020. - 14:22
Tea Cimaš/HANZA MEDIA

Vrlički lovci istjeruju pravdu na čistac. Ivan Vučemilović Vranjić tvrdi da su on i njegov sin uhvatili lovočuvara i centralnog lovnika Ivana Milana u krivolovu.

Bilo je to, veli, dvanaestog siječnja na predjelu Drače gdje je lov, ističe Vučemilović Vranjić - zabranjen, no nadležne institucije (još) nisu pronašle ništa suspektno. Naime, Ivan Milan je policiji pokazao dopuštenje za lov koji se odobrava u iznimnim situacijama. Vučemilović Vranjić lovočuvara proziva i za lov noću, koji je, kazao je potpisanom novinaru, izričito zabranjen zakonom.

S obzirom na to da su se nakon objavljenog teksta u “Slobodnoj” vrlički lovci podijelili oko ove teme, kontaktirali smo predsjednika Nadzornog odbora udruge “Svilaja Vrlika” Filipa Duvnjaka.

- Objavili ste to što ste objavili, s druge strane ja čujem i neke druge priče, a na meni je jedino štititi uredan rad lovačke udruge “Svilaja Vrlika”, znači, voditi računa ne o pojedincu, nego o Udruzi - kaže Duvnjak i dodaje kako je uz dva člana Nadzornog odbora udruge “Svilaja Vrlika” upoznat s onim što se dogodilo u spornom slučaju.

Noćni ciljnici

- Mi nikad nismo lovili u Dračama. Postoji naputak koji su oni vama pročitali, ali lovci za njega ne znaju. Članovi Izvršnog odbora udruge “Svilaja Vrlika” su ti koji donose odluku o odstrjelu divljači u tom prirodnom rezervatu i bez njihove se odluke tu ne može loviti.

U Dračama se lovilo samo u slučajevima humanitarnog lova ili za potrebe Hvidre kad se slavi Dan Oluje, pa braniteljima darujemo meso. U drugim slučajevima tu nije bilo lova - kategoričan je Duvnjak.

Naš sugovornik ističe da je tajnik Udruge i lovočuvar Ivan Milan samom sebi izdao dopuštenje za lov u Dračama.

- To i nije neko djelo, ali lovci koji su ga pratili u Dračama, a koji su ranije imali nešto protiv njega, iskoristili su priliku da ga prijave. Nisam ulazio u detelje da bih mogao ustanoviti što je tajnik tu točno napravio, ali je istina da odluka članova Izvršnog odbora udruge “Svilaja Vrlika” o lovu u Dračama ne postoji. Trebalo bi sve odluke u vezi toga preispitati, pročitati naputak o lovu u Dračama koji zaista postoji - potvrđuje Duvnjak.

Što je s noćnim lovom? Je li strogo zabranjen kako tvrdi lovac Ivan Vučemilović Vranjić, koji za krivolov i nesavjestan rad proziva lovočuvara Ivana Milana i predsjednika lovačkog društva Ivana Žeravicu?

- Prema Zakonu o lovu, točka 66., kaže se da je noćni lov uz pomoć lampi zabranjen. No u tom se naputku spominje da se zbog situacije s afričkom svinjskom kugom mogu upotrebljavati noćni ciljnici, ali to običan lovac ne zna.

Naputak kojim se u Dračama dopušta taj lov ja nisam vidio, a pogotovo 140 lovaca lovačke udruge “Svilaja Vrlika” - veli Duvnjak, i pojašnjava na koji način funkcioniraju tijela lovačkog društva.

Akcije većeg intenziteta

- Izvršni odbor udruge donosi sve odluke na prijedlog pojedinog člana, predsjednika, tajnika. Tajnik i predsjednik sami ne mogu donijeti nikakvu odluku bez Izvršnog odbora udruge “Svilaja Vrlika” - konstatira Duvnjak i kaže da je “sve uzelo maha i da jedna i druga strana poduzima akcije većeg intenziteta, a kako bi druge državne institucije bile upoznate onim što se događa u lovačkom društvu”.

- No u to ne mogu ulaziti dok se ne sastanem s drugim članovima Nadzornog odbora Udruge, a kako bi zauzeli određeni stav što će biti dalje i hoće li ičega biti - inzistira Duvnjak na tome da tijela lovačkog društva sukladno Statutu udruge i zakonu donesu pravednu i zakonitu odluku u ovom slučaju.

Na kraju potvrđuje da se svake godine, u iznimnim prilikama, ipak lovi u Dračama.

- Mi svake godine imamo određene štete u polju i u tim se slučajevima dozvoli lov s čeka, ali samo na dijelu koji ne zadire duboko u Drače koje su prirodni rezervat.

Od 1995. godine tu nije bilo nikakvog aktivnog lova, osim u slučajevima kad to dozvoli Izvršni odbor Udruge.

Moja je obveza, i obveza Nadzornog odbora, da pratimo sve odluke koje se donose unutar Udruge. Sva tijela promatramo bez prava odlučivanja, ali možemo ih usmjeriti da rade u skladu sa Statutom, Pravilnikom i Zakonom o lovu. U tom smjeru mi i radimo, kontrolirajući Udrugu i kroz financijska i druga izvješća koje Nadzorni odbor donese. Kontroliramo i Stegovno vijeće, Vijeće za procjenu štete i Vijeće za dodjelu trofeja. Kontroliramo, ali ne odlučujemo - zaključuje Filip Duvnjak.

#VRLIKA#KRIVOLOV#IVAN VUČEMILOVIĆ VRANJIĆ#IVAN MILAN#DRAČE#LOVCI

Izdvojeno

29. svibanj 2020 07:46