StoryEditorOCM
ZagoraBIKE AND WINE

Imoćani i stranci biciklirali 35 kilometara i uživali u šest vinarija: ‘Već smo rezervirali termin dogodine‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
4. lipnja 2024. - 20:58

Ako ste sudionik na imotskoj biciklijadi koju već šest godina u kasno proljeće organizira grupa imotskih biciklista okupljenih u neformalni sastav BIKE IM, sasvim je izvjesno da ćete degustirati i koju kapljicu dobrog imotskog vina.

Bike and wine, koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj biciklista, profesionalaca i amatera uz potporu TZ Imota i vinski blagoslov imotskih vinarija, ove ture se zavrtio oko broja 200 - dobro raspoloženih Imoćana i prijatelja koji su na dva kotača bez problema odvozili 35 kilometara cesta i puteva, a praveći pauzu družili se u šest punktova i vinarija na kojima su ih dobrodošlo dočekali poznati imotski vinari.

Zanimljiva ruta

Glavni organizator, Mario Milas, kaže da je ruta po dobrom starom običaju “ispremiješana” kako bi bila što zanimljivija sudionicima, no kako su vinski i hedonistički ciljevi isti – dobro se zabaviti, uživati u vrhunskim kapljicama iz OPG-ova i imotskih vinarija Grabovac, Katić, Jerković, Sočo, Đuzel i Šimunović.

Premda je vrijeme pravo proljetno i nestalno, vrhunska organizacija uz nadzor makarskog HGSS-a i imotske policije, duga ruta kojom se moralo savladati i 200 metara nadmorske visine i ulazak u sam grad, ipak je prošla bez kišnih trenutaka i idealnim uvjetima za bicikliranje.

image

Biciklisti u vinariji

Josipa Rimac Vlajčić

Imoćani su standardno ugostili i biciklističke klubove iz Hercegovine koji poslovično hvale najsvjetliji primjer, kako kažu prekogranične suradnje.

Željko Kolobarić iz biciklističkog kluba Grude ima samo riječi hvale za imotsku biciklijadu:

- Ne propuštamo već pet, šest godina imotski Bike and wine, a ove godine nas ima dvadesetak i taj broj se povećava iz godine u godinu. I u Hercegovini smo nedavno održali sličnu manifestaciju na kojoj su i Imoćani bili naši gosti.

Slično razmišlja i kaže ekipa iz Ljubuškog i predsjednik biciklističkog kluba Mirko Luburić:

- Sedamnaest Ljubušaka se došlo “odužiti” Imoćanima koji su nas zadužili dolazeći na naše biciklijade i prateći nas i ovo je pravo prijateljstvo. Već godinama sudjelujemo i imamo samo riječi pohvale, za imotska vina i imotske bicikliste i prijateljstvo koje traje.

Imotske biciklističke i vinske pute pohodili su sudionici iz cijele Dalmacije i Hercegovine. Ivica Romac, sinjski planinar i član HPD-a Mosor, ovom je turom planinu odlučio zamijeniti imotskim stazama i savladavanjem nešto manje visinske razlike:

- Bio sam prošle godine i toliko mi se svidjelo da sam morao doći i ove. Zvali me na sve strane, planinarske ture i pohode, ali ovo mi je bio izbor broj jedan. I opet se rezerviram i za dogodine jer Imoćani znaju posao.

A kako imotski Bike and wine prelazi okvire, ne samo Dalmacije nego i Hrvatske, rekao nam je i Francesco, biciklist koje je ove godine prvi put na kotačima prošao Zagorom, iako u Imotski već godinama dolazi turistički:

- Već nekoliko sezona u Imotski dolazim na mjesec dana početkom ljeta i to mi je baza za neke bliže destinacije Dalmacije i BiH. Nije teško pedalirati, kada znam da na svakih par kilometara ima vinska pauza koja je odličan motiv. Pohvale za imotska vina i organizaciju, budem li i dogodine ovdje u ovo vrijeme, opet ću se pridružiti.

Glavni turistički adut

Zanimljivo je kako su se Imoćani i gosti prvi put provozali i stazama koje su, odnedavno i dio UNESCO-ovog Geoparka Biokovo-Imotska jezera. TZ Imota i direktor Luka Kolovrat, koji i sam rekreativno biciklira, pohvalio je suradnju imotskih biciklista i ostalih aktera manifestacije:

- Trudimo se svake godine učiniti rutu zanimljivom i zabavnom, a opet dovoljno komercijalnom i za amatere kako bismo privukli što veći broj ljudi koji žele upoznati Imotu iz biciklističke perspektive. Naša vina su uz našu prirodu glavni turistički adut Imotske krajine, a ova simbioza je samo korak u još boljem brendiranju naše ponude.

Uz bicikle i imotska vina, pri dolasku na cilj poslužena je gostima i dalmatinska pašticada uz još jednu jasnu poruku i pouku - dođite opet u Imotu, jer Imoćani baš znaju kako se to radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 11:26