StoryEditor
Zagorašto se događa?

Bivši policajac prijavio lovce iz Vrlike za krivolov, cijela priča se pretvorila u brutalni obračun prepun međusobnih optužbi i podmetanja

Piše Saša Ljubičić
28. siječnja 2020. - 14:01
Ivan Vučemilović s kukuruzom koji služi kao mamac za divlje svinje na mjestu navodnog krivolovaNikola Vilić/HANZA MEDIA

Ima li krivolova u Vrlici? I zbog čega su to "zaratila" tri Ivana - Vučemilović, Milan i Žeravica? Sudeći po onome što su do sada, a nakon poziva čuvarima reda i kaznenih prijava utvrdili policija i DORH - nikakvih nezakonitosti nema.

No, Ivan Vučemilović Vranjić iz Ježevića tvrdi suprotno. Dapače, kaže da je i osobno svjedočio krivolovu dvanaestoga siječnja ove godine.

- I večer ranije na području Drače, gdje je svaki lov zabranjen, uočio sam BMW X5 splitskih registracijskih oznaka. Motor je bio upaljen, a vozač koji je sjedio u automobilu očito je čekao da mu divlja svinja dođe na odstrjel. Na tom se mjestu divlje životinje prihranjuju kukuruzom i samo je pitanje trenutka kad će tu doći i tako postati laka meta krivolovcima - tvrdi Vučemilović i napominje da je lov noću strogo zabranjen.

- Međutim, toga dvanaestoga siječnja, a noć je već bila pala, začuo sam pucanj s područja Drače i cičanje divlje svinje. Sin i ja smo odmah požurili tamo. Zatekli smo tajnika lovačkog društva "Vrlika Svilaja" centralnog lovnika i lovočuvara Ivana Milana, kako traži divlju svinju u koju je pucao. Odmah sam kontaktirao policiju, međutim, policajka u dežurnoj službi u Sinju tu je prijavu ispočetka neozbiljno shvatila i tek je na intervenciju njezina kolege iz Splita pristala poslati policiju na teren. Do dolaska policajaca, sin i ja smo mu zapriječili put da ne pobjegne s lica mjesta. Nešto kasnije, na naše je zaprepaštenje s policijom stigao i predsjednik lovačkog društva Ivan Žeravica iako on s tim slučajem nije imao nikakve veze - kaže Vučemilović Vranjić, koji je, naglasit će više puta, bio zatečen činjenicom da su policajci u izvid poveli i Žeravicu, iako je on za krivolov prijavio Ivana Milana.

image
Nikola Vilic/Cropix

- Objasnili su mi da su to uradili zato jer je Žeravica, kao predsjednik lovačke udruge "Svilaja Vrlika", ovlaštena osoba. Da sve bude gore, Žeravica mi je pred policijom zaprijetio da više neću smjeti nogom stupiti u Drače, a kad sam to kazao policajcu, on mi je, kao da sam dijete, rekao: "Ma, pusti to, možeš ti ovdje doć kad te volja, ko ti brani". Uglavnom, policajci nisu ništa napravili pa sam krivolov osobno odlučio prijaviti - kaže Vučemilović Vranjić, inače, umirovljeni policajac.

- Nakon što sam napisao prijavu, dugo nije bilo nikakve reakcije, a onda sam odlučio nazvati i potražiti odgovore to više što sam čuo da je predsjednik lovačke udruge policajca koji je radio na tom slučaju i njegove kolege pozvao u lov, i to besplatno (?!), iako se dan lova plaća dvjesto kuna. Policijski inspektor kojem sam to prigovorio odbrusio mi je riječima "da ko san ja da njemu određuje di će se on kretat" - veli Vučemilović Vranjić, koji je, veli, šokiran evidentnim sukobom interesa inspektora iz PU splitsko-dalmatinske koji je odlučivao o osnovanosti prijave.

Kil' mesa pedeset kuna

Na kraju, njemu su samom, kaže, kolege lovci iz inata ograničili kretanje.

- Na Dinari mi se pokvario auto. Morao sam ga tu ostaviti što su iskoristili Žeravica i drugi iz lovačkog društva koji su mu odani, i pred auto postavili kamenja koja sam satima, uz pomoć prijatelja, morao otklanjati. Kad sam to prijavio policiji, opet od svega nije bilo ništa, jer, kao, tu nema puta pa se ni postavljena kamenja ne mogu protumačiti kao prepreka. Žalosno je da meni koji sam "otukao" cijeli rat, HDZ-ovci iz "münchenske bojne" postavljaju barikade u 21. stoljeću - ljutito će Vučemilović.

Boli ga, kaže, i to što se predsjednik lokalnog lovačkog društva ponaša faraonski; ne dozvoljava mu govoriti na skupštini, a kad se na jedvite jade izbori za riječ ne odgovara na konkretna pitanja o radu Udruge. Jedno od njih je gdje završava meso divljači koja je odstrijeljena za posebne prilike, kao što su lovačke večere ili humanitarne svrhe.

image
Predio Drače gdje se navodno dogodio krivolov
Nikola Vilic/Cropix

- Divlja svinja ima oko dvjesto kilograma, a kil' mesa je oko pedeset kuna, pa sad vi računajte. Zašto ja kao član Udruge ne bi smio znati koliko mesa imamo u hladnjaku? - pita Vučemilović Vranjić.

Ivanu Braci Vučemiloviću dijagnosticiran je PTSP, i kao takav nema pravo nositi oružje.

- Međutim, bez obzira na to ustrajat ću da lovačko društvo funkcionira sukladno statutu i zakonima što sada nije slučaj, jer mi lovci plaćamo 1200 kuna godišnje članarine, a Ivan Žeravica je samog sebe, kao predsjednika Udruge, oslobodio tih davanja što su mu članovi izvršnog odbora amenovali?! Oni ga jednoglasno podržavaju u svim njegovim odlukama jer su to redom njegovi prijatelji - naš će sugovornik ogorčeno.

Što o svemu kažu prozvani? Po onome što su do sada utvrdili policija i DORH, nikakvog kaznenog djela nije bilo, no Vučemilović ne odustaje od prijava za krivolov. U jednoj je čak i sam sebe apostrofirao kao jednog od krivolovaca na području Drače u kojem su se, kažu, zbog hranilišta i loga u šipražju koje ih okružuje, divlje svinje jako razmnožile pa su on i drugi lovci, uključujući i Žeravicu, tu svojedobno išli u lov. Veli da je to učinio zato jer je ranije "bio u dobre sa Žeravicom, a kad mu je stao na žulj, odlučio je prokazati krivolov".

Lovnik Ivan Milan ne demantira Vučemilovića Vranjića koji kaže da je on na Dračama odstrijelio divlju svinju, međutim, to za Milana nije sporno,

image
Propucani prometni znak na cesti pored Ježevića
Nikola Vilic/Cropix

- Istina, ustrijelio sam divlju svinju, ali je nisam pronašao. U međuvremenu, Braco Vučemilović Vranjić i njegov sin su mi zapriječili put i pozvali policiju. Policajci su došli na Drače i ustanovili da imam dopuštenje za lov. Odmah se sastalo i predsjedništvo lovačke udruge koje je također ustanovilo da je lov bio potpuno regularan, kao i to da za dopuštenje za lov na tom području imaju svi članovi koji su ga zatražili. Istina, na tom je području zabranjen lov divljih svinja, ali samo sa psima goničima, a ne lov dočekom kao što je bilo u slučaju kad sam tu ustrijelio divlju svinju - veli Milan, koji za Vučemilovića kaže "da je malo čudan tip".

- On i sin su mi pregradili put. Kako nisam mogao izaći iz auta, mobitelom sam pozvao upomoć. Vučemilovići su mi branili slobodno kretanje, a to je pravo zajamčeno Ustavom. Nije mu ovo prvi put da ovakve priče pokušava progurati kroz novine. Prvi put je govorio da smo ukrali pedeset tisuća kuna, pisao je o tome Ministarstvu financija, MUP-u, svako malo vam on nešto prijavljuje. Taj čovjek nema oružnog lista, što znači da ne bi smio nositi pušku, a mi u lovačkom društvu imamo i previše dokaza koji potvrđuju da koristi oružje. Samo, on vam je bivši policajac, koji je kao takav malo i zaštićen, a utjerao je svima i strah u kosti. Na području Dinare na kojem lovi, u njegov revir, koji je on sam u svojoj glavi zacrtao, i gdje ima neku kućicu, nitko ne ulazi - kaže Ivan Milan, koji nam je poslao i dopuštenja za lov na Dračama.

- Divlja svinja koju sam pogodio je ležala, bila je ranjena, međutim, uspjela je pobjeći. Ja sam je po mraku tražio uz pomoć baterije, ali nisam u tome uspio. A onda su došli Vučemilovići koji su me ometali, a tu se, dakle, radi u ometanju službene osobe u obavljanju njene dužnosti jer odstrjel rade lovočuvari. Svake godine pravimo zajedničku večeru za sve lovce i tim povodom odstrijelimo četiri, pet divljih svinja. Kažem, to je dužnost lovočuvara, a nas ima više, nisam sam - napominje Milan.

Nema labavo

Glavni dokaz da je Ivan Milan bio u zakonitom lovu, jest dopuštenje lovačkog društva "Dinara".

- Krivotvorenje tog dopuštenja je kazneno djelo. Blokove izdaje nadležno ministarstvo, a ja ih dužim i razdužujem. Za krivotvorenje dopuštenja se gubi lovište, a dopuštenje koje sam imao za lov na Dračama je izdano prošle godine, znači, nije moglo biti falsificirano kako to sada Vučemilović želi predstaviti. Lovni inspektor nam četiri puta godišnje dolazi u kontrolu. Nema tu labavo - kaže na kraju.

Kontaktirali smo i predsjednika lovačke udruge "Vrlika Svilaja" Ivana Žeravicu, inače, prvog rođaka Ivana Brace Vučemilovića, s kojim je, Vučemilović kaže, ranije bio u dobrim odnosima.

Ivan Žeravica je na čelu lovačke udruge već četvrti mandat.

- Nije istina da sam prijetio Vučemiloviću da neće više nikada stupiti na Drače. Tu sam došao isključivo na zahtjev policije jer su htjeli da budem prisutan kao predsjednik lovačke udruge. Ivan Milan je policiji pokazao dopuštenje za lov, a ja sam potvrdio da je taj dokument vjerodostojan i da se na tom mjestu može loviti dočekom jer je naredbom Ministarstva poljoprivrede naloženo da se krene u pojačani lov divljih svinja. Također, dozvoljen je i njihov lov u noćnim satima i uz pomoć svih elektroničkih pomagala: noćnim dvogledima, umjetnim svjetlima... Ivan Milan je lovočuvar i centralni lovnik, i kao takav je u lovu bio zakonito. Lovačko društvo je izdalo još dopuštenja za lov onima koji su za lov bili zainteresirani, prema tome lov je tu potpuno legalan. Te je večeri Ivan Vučemilović bio u vidno alkoholiziranom stanju, a policija je samo alkotestirala Ivana Milana?! Meni se, pred policajcima, unosio u lice - odgovara Žeravica protuoptužbama na ono što mu je Vučemilović zamjerio kao "krimen".

image
Nikola Vilic/Cropix

O lovu u koji je Žeravica navodno pozvao policajce, među ostalim i onoga koji je bio nadležan utvrditi je li Ivan Milan bio u krivolovu, predsjednik lovačke udruge kaže: "Ma, to nije istina. Svi se njegovi navodi mogu provjeriti kod policije. On je problematičan čovjek. On nije lovac, samo član Udruge koji nema pravo nositi oružje. Prijavljivao je lov na području na kojem samo lovačka udruga može odlučiti na koji će se način loviti", veli Žeravica, za kojeg je, citiramo, "Vučemilović jedan od najvećih krivolovaca u povijesti lovačke udruge "Svilaja Vrlika".

- On je prije godinu dana podnosio kaznene prijave protiv mene, ali su krim-policija i DORH sve to odbacili. Nikakvih kaznenih djela nisu pronašli, međutim, on se sukobio sa svima i u svojoj obitelji, i u selu... PItanje je vremena kad će se dogoditi incident, zlo, jer se nenormalno ponaša. Prije sedam mjeseci smo bili u vikendici na Dinari. Tu je nas desetak peklo janje, zafrkavali smo se, da bi on došao u vidno alkoholiziranom stanju i ostavio nam auto na jedinom putu! Navodno se pokvarilo? Nismo mogli proći pa smo probijali put pedeset, šezdeset metara, a policija iz Sinja koju smo zvali nije htjela izaći na teren znajući da se radi o njihovu bivšem kolegi - veli Žeravica, i ističe da desetak svjedoka potvrđuje da nitko Vučemiloviću nije kamenjem prepriječio put.

Crna ovca

- Možda je netko došao iza nas.., ne znam, a kad je policija stigla on nije htio izaći pred policajce - Žeravica će, od kojeg smo tražili i komentar Vučemilovićeve izjave prema kojem su "lovci nezakonito lovili mlade divokoze na Dinari i tako ih istrijebili".

- On nema pojma o lovu. Smatra da je to lovno područje njegovo. Njemu smeta što sam, nakon što sam postao predsjednik, doveo udrugu u red. Pitajte ljude u Lovačkom savezu u Splitu gdje sam u izvršnom odboru i u više lovačkih komisija, kako i što radim... Vučemilović je bio na skupštini lovačke udruge. Tu su svi podaci o radu Udruge izneseni. Prošlu smo godinu završili sa 125 tisuća kuna na računu. Napravimo feštu da je nema takve u Vrlici, počastimo tisuću građana jelom i pićem i nitko ne plati ni kune. Uz donaciju Grada Vrlike i iz naših sredstava, mi to radimo prvenstveno za Vrličane i naše goste. Ništa ne odlučujem sam. Uvijek se sastaje Izvršni odbor udruge "Svilaja Vrlika" i većinom glasova donosi odluke. Pa ne mogu ja sam upravljati sa 150 ljudi?

image
Predio Drače gdje se dogodio navodni krivolov
Nikola Vilic/Cropix

Ispada da je jedino on crna ovca koja nabija mak na konac, a svi u lovačkoj udruzi znaju tko je on, a tko sam ja. Kakvi krivolov, ma bože sačuvaj! Mi za tu lovačku večeru trebamo tristo, četiristo kila mesa, i zato, na dva tri mjesta gdje se divljač prihranjuje, dopustimo lov dočekom. To meso kasnije ide u naš frižider. Kasnije ga, kad u srpnju imamo natjecanje, dijelimo lovcima. Sad ćemo prvoga i drugoga veljače opet loviti za potrebe udruge, nastavit ćemo lov uz dopuštenje, ali bez pasa vodiča.

Vučemilović nas tri, četiri godine prijavljuje, a da nitko nije protiv nas podigao nikakvu prijavu. Sva dokumentacija potkrjepljuje ono što govorim, a to je da nikakvog krivolova na Dračama - nema! A sve i da je bilo krivolova, a nije, tko komu daje pravo da drugome zapriječi prolaz, a on je nama to više puta radio na Dinari. I to je za mene drumsko razbojništvo! I zato nije snosio posljedice!

Na Dračama je bazdio na alkohol, a policija ga nije htjela alkotestirati. Braco mi je jednom kazao: "Pazite što radite, ja nemam što izgubiti". To je rekao zato da bi mene i druge isprovocirao da napravimo ekces pa ostanemo bez oružja. On ga nema jer je lažni PTSP-ovac. Žalosno je na što se troše resursi poreznih obveznika. To je sramota! I to bi se trebalo već jednom završiti. U tome sam ustrajan i nadam se da ću to dotjerati do kraja - poručuje Žeravica.

#DINARA#KRIVOLOV#SVILAJA#DIVLJE SVINJE

Izdvojeno

27. svibanj 2020 16:58