StoryEditorOCM
DalmacijaVIŠE ŠTEDE, VIŠE VRIJEDE

U učionicama više ne caruje 'promaja': Splitsko-dalmatinska županija nastavlja provoditi projekt energetske obnove školskih zgrada

1. travnja 2019. - 17:17

Splitsko-dalmatinska županija uhvatila se ozbiljno posla energetske obnove regionalnih ustanova, ponajprije obrazovnih, pa je prvim projektom obnovljeno pet školskih zgrada, a drugim se sada kreće u "šminkanje" još njih pet!
Uloženo je tako 15,7 milijuna kuna u poboljšanje uvjeta za rad školaraca u četiri osnovne škole i jednu srednju, sve kako bi se smanjio trošak za grijanje objekata od 57 posto pa do čak 86 posto.

– Uz uštedu toplinske energije, za grijanje i hlađenje, niži su i troškovi investicijskog održavanja, a ono što je najvažnije jest da su stvoreni znatno bolji uvjeti rada za učenike i nastavnike, po mjerama Državnog pedagoškog standarda – zadovoljan učinjenim, a posebno što se projekt nastavlja i dalje s novim ulaganjem od 21,5 milijuna kuna, zbori nam Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Pa se tako pod egidom "Obnovljene zgrade više štede, više vrijede" od 1. prosinca 2016. pa do 20. ožujka 2019. godine gradilo i radilo u Omišu, Sinju, Postirima na Braču, Dicmu i u Vrgorcu. Obnavljali su se krovovi, vanjske ovojnice zgrada, mijenjala se stolarija na prozorskim okvirima, ugrađivali bolji sustavi grijanja, zamijenjena je rasvjeta...

– Obnovom objekta Osnovne škole "Josip Pupačić" u Omišu sada se štedi 65,06 posto energije za grijanje, a smanjili smo 58,08 posto emisije ugljikova dioksida. Najbolji pokazatelj koliko je ovoj zgradi, izgrađenoj davne 1978. godine, trebalo novo ulaganje jest to da se iz energetskog D-razreda sada može podičiti ulaskom u "viši" nivo, u energetski razred A+ – pojašnjava nam dalje sugovornik o projektu vrijednom 3,4 milijuna kuna.

Još veća ušteda postignuta je u osmoljetki "Marko Marulić" u Sinju, i to s ulaganjem od 5,7 milijuna kuna.

– Dobili smo smanjenje računa za grijanje za čak 86,28 posto, uz smanjenje emisije ugljikova dioksida za 86,39 posto, te također energetski razred A+. Uz jedan kuriozitet, ugrađena je i rampa za osobe s invaliditetom, pa sada bolju pristupačnost imaju svi učenici – doznajemo od drugog županijskog čovjeka na ovim investicijama Petra Škovrlja, koji nam iznosi i brojčane podatke u jedinoj otočnoj školi koja je obuhvaćena ovim "štedljivim" ulaganjima:

– U Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Postirima uložilo se 1,4 milijuna kuna, a dobilo 64,84 posto uštede energije, te se "pobjeglo" iz dosadašnjeg D-razreda u onaj energetski bolji – B.

Sada je u razredu B i zgrada dicmanske osmoljetke "Ante Starčević", koja je zahvaljujući ulaganju od 1,8 milijuna kuna "pobjegla" iz kategorije C energetske štedljivosti, pa će sljedećih zima imati račune manje za grijanje od 64,67 posto.
Skok iz "nižeg" D-razreda u onaj bolji A+ bilježi se i u jedinoj srednjoj školi u prvoj etapi energetske obnove, a to je vrgoračka "Tin Ujević". Kod njih se investiralo 3,3 milijuna kuna, što je rezultiralo s 56,90 posto uštede na grijanju, kao i prelazak iz D u A+ energetski razred.

– Projekti su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., gdje je ukupno uloženo 15,7 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova sufinancirano 6,4 milijuna kuna te iz nacionalnih izvora Ministarstva regionalnog razvoja još dodatnih 5,14 milijuna kuna. To je sada okončano, a slobodno se mogu pohvaliti kako smo počeli s novim postupkom nabave za radove na energetskoj obnovi za još pet objekata – detalje nastavka projekta kazuje nam pročelnik Đonlić, pa pojašnjava:

– Upravo je u tijeku postupak prethodnog savjetovanja s gospodarskim subjektima vezano uz nabavu radova energetske obnove za novih pet škola.

Pa bi tako novo, "toplije" ruho trebala dobiti Srednja tehničko-prometna škola Split, u koju bi se uložilo 5,3 milijuna kuna, sve kako bi sutra anulirali "niski" razred C i imali energetsku uštedu od 59,12 posto. Imotska Obrtničko-industrijska škola imat će investiciju od sedam milijuna kuna, što bi im donijelo smanjenje računa za grijanje od 58 posto, kao i "bijeg" iz energetskog razreda D.

Manji trošak za toplije učionice i ugodniji boravak đaka i profesora imat će i dvije sinjske osnovne škole. Prva ona u Hanu, OŠ "Ivan Mažuranić", gdje će se s 4,5 milijuna kuna financirati postizanje uštede od fascinantnih 85,96 posto, dok je druga područna škola u Radošiću "Ivan Lovrić". U malu "školicu" uložit će se 684.000 kuna te dobiti ušteta od 74,58 posto ulaganja u toplinsku energiju, kao i osigurati "skok" iz energetskog razreda F u onaj viši, štedljiviji.

– Najmanje rasipanje energije imat ćemo nakon obnove Učeničkog doma u Splitu. Planiranim ulaganjem od 3,9 milijuna kuna, taj objekt za boravak đaka iz drugih sredina tijekom školovanja bit će "izbrisan" iz razreda C i imati uštedu od čak 89,17 posto za grijanje – planove nam otkriva Tomislav Đonlić, koji očekuje početak radova na ovim objektima u drugoj polovini lipnja, a trajali bi najdulje devet mjeseci.

Završetak provedbe svih projekata predviđen je za kraj rujna 2020., čime bi ukupno bilo obnovljeno deset obrazovnih ustanova. Sve u vrijednosti od 37,1 milijun kuna, od čega su više od sedamdeset posto nepovratno sredstva EU-a i nacionalnih izvora. No novčano neprocjenjivo ako znamo kako sutra naši školarci neće sjediti u učionicama gdje caruje "promaja", neće se igrati u dvorištu u kojem im prijeti opasnost da im na glavu padne neki od prastarih prozora, te nastavu neće slušati odjeveni u kapute, zamotani šalovima...

Već će sutra naši školarci sjediti u uređenim i toplim učionicama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:29