StoryEditorOCM
DalmacijaDOK TRAJU RADOVI NA UKLANJANJU NAPUŠTENIH OBJEKATA U CEMENTARI

Solin: peć ponovno upaljena u 10. kolovozu

Piše PSD.
17. travnja 2009. - 00:55

Nešto poboljšano stanje na tržištu dopustilo nam je u tvornici ‘10. kolovoz’ ponovno pokretanje proizvodnje klinkera. Peć će do daljnjega biti upaljena – rekao je direktor Goran Lončar

Tvrtka CEMEX, u čijem je sastavu Dalmacijacement, počela je s uklanjanjem starih, napuštenih objekata u tvornici “10. kolovoz” u Majdanu.

Riječ je o objektima koji se prostiru na površini većoj od 10 tisuća četvornih metara, a njihovo uklanjanje poklopilo se sa stogodišnjicom izgradnje postrojenja vertikalnih peći, koje su s radom počele 1. veljače 1909. godine. Dozvolu za uklanjanje izdalo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a radovi će se izvoditi u dvije faze.

Nakon rušenja objekata u prvoj fazi, u drugoj će se utvrditi sigurnost pokosa na kojima su objekti bili izgrađeni, te će se pristupiti uređenju i ozelenjavanju okoliša. Rušenje objekata počelo je u veljači i, prema prvom planu, radovi su trebali trajati godinu dana, ali najvjerojatnije će biti završeni do kraja ove godine.

− Rušenju objekata pristupili smo u prvom redu kako bismo povećali sigurnost naših djelatnika, a nakon što utvrdimo sigurnost pokosa, pristupit ćemo ozelenjavanju površine kako bi se tvornica uklopila u vizuru okruženja u kojem se nalazi – objasnio nam je direktor tvornica “10. kolovoz” i “Sveti Kajo” Goran Lončar tijek radova, te je objavio još jednu dobru vijest.

– Nešto poboljšano stanje na tržištu dopustilo nam je u tvornici “10. kolovoz” ponovno pokretanje proizvodnje klinkera. Proizvodnja je pokrenuta 1. travnja i peći će do daljnjega biti upaljene – objavio nam je Lončar.

Kad je u pitanju uklanjanje starih objekata, treba kazati da će se obaviti drobljenjem. Izvođač radova reciklirat će sav materijal nastao rušenjem starih pogona, nakon čega se on može ponovno koristiti u građevinarstvu. Tako će se izbjeći opterećenje okoliša otpadom i očuvati prirodni resursi.

Materijal će se selektirati po vrsti otpada na mjestu nastanka, te će se sa svakim tipom postupati sukladno Zakonu o otpadu i mjerama zaštite okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 18:40