StoryEditor
S mora i krajasve češće intervencije

Vatrogasci posljednja dva dana imaju pune ruke posla: pročitajte zbog čega su sve izlazili na teren od Splita preko Žrnovice do Brača, Hvara i Visa

Piše PSD
19. lipnja 2022. - 11:53

Vatrogasci posljednja dva dana imaju pune ruke posla i njihove intervencije sve su češće, prema informacijama Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita imala je tehničku intervenciju osiguranja brdske utrke Malačka 2022, zbog čega je na teren poslano jedno vozilo i četiri vatrogasca.

Na intervenciji u ulici Matice Hrvatske zbog požara otvorenog prostora, u kojem je opožareno 1200m2 trave i nagorio jedan el. stup od struje, bila su dva vozila i pet vatrogasaca JVP Grada Splita te od DVD Split jedno vozilo i tri vatrogasca.

Požar osobnog vozila u Vukovarskoj ulici poslao je na teren jedno vozilo i šest vatrogasaca JVP Grada Splita, kao i požar otvorenog prostora u kojem je opožareno 150m2 trave na Pujankama.

image

Vukovarska ulica u Splitu

Vladimir Dugandzic/Cropix

Tu je i jedna tehnička intervencija otvaranja vrata stubišta u Valpovačkoj ulici s jednim vozilom i tri vatrogasca, kao i, s četiri vatrogasca više, izvid u jednom od laboratorija nakon što se oglasio vatrodojavni alarm u ulici Ruđera Boškovića.

Nešto dalje, u Žrnovnici, tijekom noći na požarištu su aktivno dežurali pripadnici JVP Grada Splita i DVD-a Žrnovnica sa tri vozila i pet vatrogasaca.

Požar otvorenog prostora u Sitnom – zaseok Skelini, gdje je opožareno 1 ha trave, raslinja i zapuštenog voćnjaka, pogašen je od strane pripadnika DVD Kaštela 1/5, DVD Mladost 1/3 i DVD Gomilica 1/4.

A preko mora, na Braču, u Pučišćima, zbog požara otvorenog prostora u kojem je opožareno cca 20ha guste borove šume tijekom noći na terenu se aktivno dežuralo s čak 12 vozila i 55 vatrogasaca.

Aktivno noćno dežurstvo sa šest vozila i 14 vatrogasaca je zabilježeno i na Hvaru (Jelsa, Pitve), i to zbog požara otvorenog prostora u kojem je opožareno cca 20ha maslinika, makije i borove šume.

Konačno, vatrogasci su izlazili na teren i na na Visu (Komiža) zbog požara el. cestovnog skutera koji su pogasili pripadnici DVD Komiža nakon što su izašli na teren s jednim vozilom i dva vatrogasca.

Požari na Braču i Hvaru pod kontrolom, HVZ poziva građane na dodatan oprez

Požari u Pučišćima na Braču i Pitvama na Hvaru pod kontrolom su vatrogasaca koji su noćas sanirali rubove požarišta, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) koja zbog visokog indeksa opasnosti od šumskog požara poziva građane na dodatan oprez.
Požar koji ne na brdu iznad Pučišća izbio u subotu prijepodne stavljen je u večernjim satima pod kontrolu vatrogasaca, a tijekom noći rubove požarišta saniralo je 55 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila.
Vatrom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na procijenjenoj površini od 20 hektara te gospodarski objekt.
U požaru na području Pitvi koji je također pod kontrolom vatrogasaca zahvaćeno je nisko raslinje, makija, maslinici i borova šuma na procijenjenoj površini od 20 hektara.
U gašenju su sudjelovali pripadnici DVD-a Jelsa, Stari Grad i Hvar koji su noćas sanirali rubove požarišta s ukupno 14 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila. Jutros je organizirana dodatna pomoć iz DVD-ova Imotski i Lovreć radi smjene vatrogasaca na požarištu.
Djelomično je aktivan požar na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, unutar područja bivše vojne baze, a zahvaćeni su nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od osam hektara na minski sumnjivom terenu.
Tijekom noći na dežurstvu su ostali vatrogasci iz JVP Split i DVD Žrnovnica sa ukupno pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
HVZ upozorava da je indeks opasnosti od šumskog požara velik za područje Dalmacije, posebice za područje Splitsko-dalmatinske županije gdje je vrlo velik pa poziva građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 05:26