StoryEditorOCM
S mora i krajaSamo veslaj, veslaj

Traje borba za kup Slobodne Dalmacije. Svi ga žele, a samo jedna ekipa će ga dobiti. Pogledajte atmosferu iz Opuzena

Piše Stanislav Soldo
7. kolovoza 2024. - 20:14

 I ove je godine zapjenila Mala Neretva u Opuzenu pod udarcima vesala neretvanskih gusara koji voze brzinske utrke za startne pozicije na 27. Maratonu lađa.

Brzinske utrke, svojevrsni neretvanski "pole position“ odveslat će sve lađarske ekipe, njih 31, kako bi izborile što bolje pozicije na startu maratona lađa.

Ova lađarska manifestacija, koja je uvod u veliko sveneretvansko lađarsko natjecanje tradicionalno se vozi za kup Slobodne Dalmacije.

Samom natjecanju je prethodila Sveta misa u opuzenskoj crkvi Svetog Stjepana.

image
Joško Šupić/Cropix

Na stazi dugoj oko 120 metara s okretom oko bove i povratkom natrag na mjesto gdje se startalo lađari pokazuju svoju spretnost i uvježbanost. Vrijeme se mjeri pomoću preciznog lasera pa tako ne može biti nikakve greške.

Ništa ne može pokolebati neretvanske lađare, pojačane ekipama iz kontinentalne Hrvatske, te somborskim salašarima iz Vojvodine, koji su prihvatili vesla na Maloj Neretvi znajući da od plasmana na brzinskim utrkama ovisi startno mjesto ispod lučkog mosta u Metkoviću.

image
Joško Šupić/Cropix

Prema propozicijama natjecanja u lađi je deset veslača, kormilar I bubnjar, koji “udara” ritam veslanja. Prvo odmjeravanje snaga neretvanskih lađara u Opuzenu nagovještava veliki spektakl i grčevitu borbu za mjesto pobjednika u subotu na 27. Maratonu lađa.

Neretvani sa kojima smo razgovarali nadaju se da će štit kneza Domagoja ostaje u Neretvi i da će pobijediti neka od uvježbanih domaćih lađarskih posada. Međutim, štit bi mogao otići ponovno u Zagreb, ovaj put u trajno vlasništvo (jer bi to bila treća uzastopna pobjeda lađara Zagreba što znači da dobivaju štit u trajno vlasništvo). 

image
Joško Šupić/Cropix

Predsjednik udruge lađara nerete Luka Oršulić očekuje grčevitu borbu među lađarima. Kaže da će sekunde odlučivati jer ima pet šest uigranih lađarskih ekipa koje bi mogle iskočiti na prvo mjesto. Naglasio je da su da su utrke za startne pozicije iznimno važne jer se na taj način bira mjesto ispod mosta u Metkoviću.

Nije pravilo da pobjednik brzinskih utrka lađa u Opuzenu bude pobjednik maratona, Neretva je nepredvidiva sa svojim strujama i virovima, kazao je Oršulić. Ovo je najbitniji segment maratona lađa, kazao je Oršulić.

image
Joško Šupić/Cropix

Maraton lađa se toliko profesionalizirao da odlučuju sekunde. Poredak na brzinskim utrkama, dakle, ne mora biti poredak i na maratonu lađa i ovdje lađarske ekipe pokazuju svoju snagu i uvježbanost. Zagreb je u određenoj prednosti, ali mislim da i ove druge neretvanske ekipe će se boriti za štit kneza Domagoja - poručio je Oršulić.

Na maratonu lađa je i povratnička ekipa Sveti Roko Podrujnica.

image
Joško Šupić/Cropix

- Da nam je neko prije dva mjeseca rekao da ćemo biti danas ovdje i biti na Neretvi ne bismo mu vjerovali. Ali ekipa se sastala i odlučila idemo na maraton idemo na Neretvu. I tako je sve krenulo. Tko bi im rekao ne. Neretvansko srce je veliko - kazao je Toni Prusac, šlapa kapetan Svetog Roka. Posebno bih se zahvalio našim sadašnjim i bivšim lađarima, zaključio je Prusac. Brzinske trke u Opuzenu nagovjestile su grčevitu borbu i neizvjesnu utrku za štit kneza Domagoja.

image
Joško Šupić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:39