stdClass Object ( [id] => 1310429 [title] => Ne, ovo nije Teksas nego Konavosko polje: posjetili smo Katarinin ranč, uz puno ljubavi sve je dovela do savršenstva [alias] => ovo-nije-teksas-nego-konavosko-polje-posjetili-smo-ranch-novakovic-mlada-vlasnica-sve-je-dovela-do-savrsenstva [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaki ima svoje mušice, hiroviti su ali redom umiljati i iznad svega vole pažnju. Osmorica veličanstvenih veći dio dana provode na prostranstvima Konavoskog polja u ispaši, kasu ili galopu, uz jedinstvenu panoramu i prijateljicu koja svakog od njih poznaje u dušu. Nevelika ergela na Ranchu Novaković živahna je i željna druženja, ali i poslastica.

---

---

Najdraži su im peleti od mrkve zbog kojih svakom posjetitelju zavire u torbu u nadi da će ih tamo naći, kaže nam o svojim ljubimcima konjima mlada Konavoka Katarina Novaković.

Krenulo se sa Sokolom

Njezina ljubav i privrženost ovim plemenitim životinjama traje od najranijeg djetinjstva. Mnogi su je, pa i neki od najbližih, uvjeravali da će je fascinacija konjima prije ili kasnije proći, ako ne u osnovnoj, a ono u srednjoj, kad počnu izlasci i povećaju se školske obveze. Njihova prognoza se, jasno, nije ostvarila. I u svojoj 29-toj Katarina druguje s konjima s jednakom strašću kao i onda kad su joj kao devetogodišnjakinji doma darovali prvog mezimca. Sokol iz Kune Konavoske je umjesto u klaonici tad završio kod djevojčice koja ga je pripitomila i iz njega izvukla sve ono najbolje. Prijateljuju i danas, kad se starini Sokolu priključilo još sedam mlađih ljepotana. Katarina im je na ranču osigurala svaki komod, imaju hektare za ‘rastrčavanje’ i ispašu, dovoljno hladovine, pun spremnik hrane i pojilišta vode. U ograđenom manježu je uvijek živahno, no zbog vrućina ekipa ipak čeka predvečerje da bi se razgibala kad sunce ne prži.

---

image

‘Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije naučiti na sedlo, opustiti ga i uvježbati tako da stekne snagu i prihvati jahača‘, otkriva Katarina

Tonći Plazibat/Cropix
---

Svakodnevica na tratinama Rancha Novaković strogo slijedi pravila horsemanshipa, objedinjene umjetnosti treniranja, jahanja i brige za konje koju je mlada vlasnica dovela do savršenstva.

- Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije naučiti na sedlo, opustiti ga i uvježbati tako da stekne snagu i prihvati jahača – otkriva Katarina dok jednu za drugom gladi grive svojih miljenika. Objašnjava nam kako je velika razlika u kvaliteti grive u ovisnosti o tome je li životinja u boksu ili na otvorenom – ako je zatvorena, dlaka je kruta, a priroda je najbolji regenerator. O uzgoju i prirodi konja doznala je mnogo od domaćih, a ‘rupe u znanju’ upotpunila prateći edukativna videa na Youtubeu. Neki misle da je dovoljno zgrabiti uzde i odjahati, no ni Katarina se ne usuđuje reći da sve zna o toj vještini.

Manikura po sinjski

Katarinini konji prosječno teže 700 kila, a cijelo im masivno tijelo ‘počiva’ na kopitima koje svako mjesec i pol do dva potkiva stručnjak iz Sinja.

U Konavlima je na malom prostoru ukupno šest uzgajivača koji u grupi međusobno dogovore raspored manikure konja i sve štima. Na ranču usred poja Katarina je s mladićem Župljaninom Tomislavom Miloslavićem i ekipom uredila štalu, sjenicu, interijer i eksterijer, sve vlastitim snagama. Susjedi Čilipljani ponudili su viškove pokošenog sjena za prehranu konja koji godišnje pojedu tisuću i pol do dvije tisuće bala. Tomislav isprva nije bio toliko zagrijan za konje, no morao se prilagoditi i danas mu nije nimalo žao. Kao konobar u Gradu uglavnom radi popodne pa stigne asistit’ konje. Katarina pak svoj često izazovan posao medicinske sestre u Domu za starije na Grudi fino kombinira sa skrbi za konje koji je, priznaje, opuštaju, pune pozitivnom energijom i pomažu joj da svaki dan nauči nešto novo o sebi, mentalno ojača i upozna bolje ‘konjsku’ psihologiju. Kao ni ljudi, ni konji ne vole prisilu, nervozu, nestrpljivost ni pretjeranu strogoću.

---

image

Nakon napornog radnog dana u Domu umirovljenika, dolazak na ranč Katarini je pravi lijek

Tonći Plazibat/Cropix
---

Ravnoteža je ključna u malom kutku koji je u Konavoskom polju zaživio u doba korone da bi se nakon pandemije razvio toliko da osim jahanja uz najavu, uključuje i dječje rođendane, tratamente, a ponekad i roštilj:

- Dječji rođendan i rođendani naših štićenika u Domu na Grudi ne razlikuju se previše, svi slave i razvesele se, bude puno emocija. Samo što mame kad ovdje dođu na početku umiru od straha kad vide koliki su konji, a kad se uvjere da ne grizu, ne udaraju kopitima i slično, brzo se opuste – priča nam domaćica dok nam, jednog po jednog, predstavlja pripadnike ‘ergele’.

’Rodeo djevojka’

Uz već spomenutog veterana ‘Bosanca’ Sokola, bosansko-brdskog ‘ata’, jednog je mezimca Katarina nabavila za 18. rođendan i zbog toga se ‘sukobila’ s većinom ukućana. No, ustrajnost se isplatila, danas su tu uz nju i Teddy, Rony, Indigo...neki su podrijetlom iz Dubrovačkog primorja, neki dolaze iz Samobora i Zagreba, neki su iz Osijeka, a nekima je zavičaj u susjednoj BiH. Uzgajivači međusobno kontaktiraju i dogovaju se kad žele ‘ojačati’ ili podmladiti krdo.

Veliki su ozbiljni i ponosni i doslovce se kreću utabanom stazom posred polja. Zašto idu baš tim puteljkom koji vijuga kroz polje i nije širi od pola metra teško je objasniti, možda je to stvar sigurnosti makar blizu nema zmija ni drugih ‘uljeza’ koji bi mogli prestrašiti ili dekoncentrirati životinju. Stazicom nam se primiče i maskota ranča, najmanji ali najslađi član obitelji.

---

image

Poni Rony poseban je mezimac

Tonći Plazibat/Cropix
---

Pony imenom Rony nekad je bio jako nestašan, kaže nam Katarina, provlačio se ispod ograde pa ga je trebalo vraćati s ceste, a danas poštuje regule, putanja mu je skorz predvidiva, a elegancijom oduševljava sve, nadasve najmlađe. U družini je i Mali kojemu ime baš i ne odgovara fizičkom opisu jer se već s deset mjeseci prerastao cijelu ekipu.. Ima on i rezervno ime, Blackberry, no ni to ne odaje stvarno stanje: mnogo je, mnogo, veći od prosječne borovnice. Poglede privlači i ljepotan Indigo, smiren u pokretu i nastupu. A s druge strane ceste, u posebnom su ‘apartmanu’, dva su mistera, Lord i Blacky. Jedan od dvojice je pastuh, jedini u ‘krdu’, ostali su već kastrati ili će to tek postati. Sustanar mu je svojeglav i voli dominirati pa ih je radi ‘mira u kući’ Katarina malo odmaknula od ostatka ekipe, što dvojcu nije teško palo. Suživot u separeu im sasvim godi, šarmirati se znaju obojica, s tim da je jedan skloniji rekreativnom istezanju dok drugom bolje leži skrivanje u dubokoj sjeni nadstrešnice.

Katarinini konji vole se i kupati, u rijeci ili moru, svejedno uživaju u osvježenju u doba ljetnih omarina. Njište, ržu, poigravaju se i rastrčavaju kroz pustopoljine. Uz njih je uvijek njihova ‘rodeo djevojka’, a country kao glazbena podloga čest je motiv spotova kojima Katarina s ekipom pozdravlja nova jutra u konavoskom krajoliku? Ili je to ipak Teksas? Tko ne zna bolje, mogao bi se još i zabuniti.

---

image

Katarina ima puno povjerenje u svoje konje

Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Biraju društvo

Konji se vole međusobno družiti, ali ako su u mogućnosti, vole i birati društvo, baš kao i čeljad. Slično se sličnom veseli, pa se znaju separirati. Točno je da i kod njih postoji alfa mužjak koji s vremenom stječe autoritet i ‘rastjeruje’ mušku konkurenciju dok oko sebe ne okupi sve kobile. Konji koji bježe su gubitnici, oni koji ostaju ustrajni pobjeđuju, tumači nam Katarina.

---

---

image

Natpis u sjenici govori sve

Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Malo blago u sjenici

Sjenica po sredini ovog konjskog malog raja nastala je trudom Katarine, Tomislava i prijatelja koji su krovne daske, primjerice, nosili požarnim skalinima, a po sudoper koji je na Faceu darivala jedna gospođa išli na najviši kat zgrade. Sjenica je danas jednako drago okupljalište i čeljadi i četveronožnim divovima, štiti od sunca, vjetra, a nudi i osvježenje te atraktivne suvenirčiće poput privjesaka s imenima i ‘profilnim’ fotografijama konja stanara ranča, ručno rađene narukvice s potkovicama i malu zidnu galeriju fotografija vedre mladosti u druženju s ergelom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => živahna ergela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => živahna ergela 2 0 6571 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-28 10:01:41 [created_by] => 3121 [created_by_alias] => Gabrijela Bijelić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-30 16:20:48 [modified_by] => 3121 [publish_up] => 2023-07-30 15:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo nije Teksas nego Konavosko polje: posjetili smo Ranch Novaković, mlada vlasnica sve je dovela do savršenstva [metakey] => Konavle, Katarina Novaković, ergela, konji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344721.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344736.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344979.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344975.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344952.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344754.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344709.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/28\/25344715.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Katarinina ljubav i privr\u017eenost ovim plemenitim \u017eivotinjama traje od najranijeg djetinjstva<\/p>","

\u2018Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije nau\u010diti na sedlo, opustiti ga i uvje\u017ebati tako da stekne snagu i prihvati jaha\u010da\u2018,\u00a0otkriva Katarina<\/p>","

Katarina ima puno povjerenje u svoje konje<\/p>","

Natpis u sjenici govori sve<\/p>","

Nakon napornog radnog dana u Domu umirovljenika, dolazak na ran\u010d Katarini je pravi lijek<\/p>","

Prijateljstvo i su\u017eivot u Konavoskom polju<\/p>","

Poni Rony poseban je mezimac<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25344721_1920.jpg":"1920x1080","k_25344721_1280.jpg":"1280x1280","k_25344721_1024.jpg":"1024x1024","k_25344721_640.jpg":"640x640","k_25344721_480.jpg":"480x480","k_25344721_340.jpg":"340x340","k_25344721_220.jpg":"220x220","o_25344721_1280.jpg":"1280x853","o_25344721_1024.jpg":"1024x682","o_25344721_640.jpg":"640x426","o_25344721_480.jpg":"480x320","o_25344721_340.jpg":"340x226","o_25344721_220.jpg":"220x146","h_25344721_1280.jpg":"1280x854","h_25344721_1024.jpg":"1024x683","h_25344721_640.jpg":"640x427","h_25344721_480.jpg":"480x320","h_25344721_340.jpg":"340x227","h_25344721_220.jpg":"220x147","pp_25344721_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344721_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344721_640.jpg":"640x814","pp_25344721_480.jpg":"480x611","pp_25344721_340.jpg":"340x432","pp_25344721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344736_1920.jpg":"1920x1080","k_25344736_1280.jpg":"1280x1280","k_25344736_1024.jpg":"1024x1024","k_25344736_640.jpg":"640x640","k_25344736_480.jpg":"480x480","k_25344736_340.jpg":"340x340","k_25344736_220.jpg":"220x220","o_25344736_1280.jpg":"1280x853","o_25344736_1024.jpg":"1024x682","o_25344736_640.jpg":"640x426","o_25344736_480.jpg":"480x320","o_25344736_340.jpg":"340x226","o_25344736_220.jpg":"220x146","h_25344736_1280.jpg":"1280x854","h_25344736_1024.jpg":"1024x683","h_25344736_640.jpg":"640x427","h_25344736_480.jpg":"480x320","h_25344736_340.jpg":"340x227","h_25344736_220.jpg":"220x147","pp_25344736_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344736_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344736_640.jpg":"640x814","pp_25344736_480.jpg":"480x611","pp_25344736_340.jpg":"340x432","pp_25344736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344979_1920.jpg":"1920x1080","k_25344979_1280.jpg":"1280x1280","k_25344979_1024.jpg":"1024x1024","k_25344979_640.jpg":"640x640","k_25344979_480.jpg":"480x480","k_25344979_340.jpg":"340x340","k_25344979_220.jpg":"220x220","o_25344979_1280.jpg":"1280x853","o_25344979_1024.jpg":"1024x682","o_25344979_640.jpg":"640x426","o_25344979_480.jpg":"480x320","o_25344979_340.jpg":"340x226","o_25344979_220.jpg":"220x146","h_25344979_1280.jpg":"1280x854","h_25344979_1024.jpg":"1024x683","h_25344979_640.jpg":"640x427","h_25344979_480.jpg":"480x320","h_25344979_340.jpg":"340x227","h_25344979_220.jpg":"220x147","pp_25344979_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344979_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344979_640.jpg":"640x814","pp_25344979_480.jpg":"480x611","pp_25344979_340.jpg":"340x432","pp_25344979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344975_1920.jpg":"1920x1080","k_25344975_1280.jpg":"1280x1280","k_25344975_1024.jpg":"1024x1024","k_25344975_640.jpg":"640x640","k_25344975_480.jpg":"480x480","k_25344975_340.jpg":"340x340","k_25344975_220.jpg":"220x220","o_25344975_1280.jpg":"1280x853","o_25344975_1024.jpg":"1024x682","o_25344975_640.jpg":"640x426","o_25344975_480.jpg":"480x320","o_25344975_340.jpg":"340x226","o_25344975_220.jpg":"220x146","h_25344975_1280.jpg":"1280x854","h_25344975_1024.jpg":"1024x683","h_25344975_640.jpg":"640x427","h_25344975_480.jpg":"480x320","h_25344975_340.jpg":"340x227","h_25344975_220.jpg":"220x147","pp_25344975_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344975_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344975_640.jpg":"640x814","pp_25344975_480.jpg":"480x611","pp_25344975_340.jpg":"340x432","pp_25344975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344952_1920.jpg":"1920x1080","k_25344952_1280.jpg":"1280x1280","k_25344952_1024.jpg":"1024x1024","k_25344952_640.jpg":"640x640","k_25344952_480.jpg":"480x480","k_25344952_340.jpg":"340x340","k_25344952_220.jpg":"220x220","o_25344952_1280.jpg":"1280x853","o_25344952_1024.jpg":"1024x682","o_25344952_640.jpg":"640x426","o_25344952_480.jpg":"480x320","o_25344952_340.jpg":"340x226","o_25344952_220.jpg":"220x146","h_25344952_1280.jpg":"1280x854","h_25344952_1024.jpg":"1024x683","h_25344952_640.jpg":"640x427","h_25344952_480.jpg":"480x320","h_25344952_340.jpg":"340x227","h_25344952_220.jpg":"220x147","pp_25344952_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344952_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344952_640.jpg":"640x814","pp_25344952_480.jpg":"480x611","pp_25344952_340.jpg":"340x432","pp_25344952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344754_1920.jpg":"1920x1080","k_25344754_1280.jpg":"1280x1280","k_25344754_1024.jpg":"1024x1024","k_25344754_640.jpg":"640x640","k_25344754_480.jpg":"480x480","k_25344754_340.jpg":"340x340","k_25344754_220.jpg":"220x220","o_25344754_1280.jpg":"1280x853","o_25344754_1024.jpg":"1024x682","o_25344754_640.jpg":"640x426","o_25344754_480.jpg":"480x320","o_25344754_340.jpg":"340x226","o_25344754_220.jpg":"220x146","h_25344754_1280.jpg":"1280x854","h_25344754_1024.jpg":"1024x683","h_25344754_640.jpg":"640x427","h_25344754_480.jpg":"480x320","h_25344754_340.jpg":"340x227","h_25344754_220.jpg":"220x147","pp_25344754_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344754_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344754_640.jpg":"640x814","pp_25344754_480.jpg":"480x611","pp_25344754_340.jpg":"340x432","pp_25344754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344709_1920.jpg":"1920x1080","k_25344709_1280.jpg":"1280x1280","k_25344709_1024.jpg":"1024x1024","k_25344709_640.jpg":"640x640","k_25344709_480.jpg":"480x480","k_25344709_340.jpg":"340x340","k_25344709_220.jpg":"220x220","o_25344709_1280.jpg":"1280x853","o_25344709_1024.jpg":"1024x682","o_25344709_640.jpg":"640x426","o_25344709_480.jpg":"480x320","o_25344709_340.jpg":"340x226","o_25344709_220.jpg":"220x146","h_25344709_1280.jpg":"1280x854","h_25344709_1024.jpg":"1024x683","h_25344709_640.jpg":"640x427","h_25344709_480.jpg":"480x320","h_25344709_340.jpg":"340x227","h_25344709_220.jpg":"220x147","pp_25344709_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344709_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344709_640.jpg":"640x814","pp_25344709_480.jpg":"480x611","pp_25344709_340.jpg":"340x432","pp_25344709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344715_1920.jpg":"1920x1080","k_25344715_1280.jpg":"1280x1280","k_25344715_1024.jpg":"1024x1024","k_25344715_640.jpg":"640x640","k_25344715_480.jpg":"480x480","k_25344715_340.jpg":"340x340","k_25344715_220.jpg":"220x220","o_25344715_1280.jpg":"1280x853","o_25344715_1024.jpg":"1024x682","o_25344715_640.jpg":"640x426","o_25344715_480.jpg":"480x320","o_25344715_340.jpg":"340x226","o_25344715_220.jpg":"220x146","h_25344715_1280.jpg":"1280x854","h_25344715_1024.jpg":"1024x683","h_25344715_640.jpg":"640x427","h_25344715_480.jpg":"480x320","h_25344715_340.jpg":"340x227","h_25344715_220.jpg":"220x147","pp_25344715_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344715_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344715_640.jpg":"640x814","pp_25344715_480.jpg":"480x611","pp_25344715_340.jpg":"340x432","pp_25344715_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38154597 Threads: 5 Questions: 7083254805 Slow queries: 3297189 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607978555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/ovo-nije-teksas-nego-konavosko-polje-posjetili-smo-ranch-novakovic-mlada-vlasnica-sve-je-dovela-do-savrsenstva-1310429 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/ovo-nije-teksas-nego-konavosko-polje-posjetili-smo-ranch-novakovic-mlada-vlasnica-sve-je-dovela-do-savrsenstva-1310429?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 522573 [name] => Konavle [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => konavle [link] => /tag/konavle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724758 [name] => Katarina Novaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 12:45:14 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-novakovic [link] => /tag/katarina-novakovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 112975 [name] => ergela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ergela [link] => /tag/ergela ) [3] => stdClass Object ( [id] => 524942 [name] => konji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => konji [link] => /tag/konji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => živahna ergela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne, ovo nije Teksas nego Konavosko polje: posjetili smo Katarinin ranč, uz puno ljubavi sve je dovela do savršenstva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3121 [name] => Gabrijela Bijelić [username] => gabrijela-bijeli [email] => gabrijela-bijeli@sd.hr [password] => $2y$10$MzGO215ZxpKpO7boPaUEXufaQufdBfrHMkW3lbp3UMsAaJqj4qL7. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-bijelic-3121 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1639 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/75e9b744de69fe8b08fe4a5026fd036a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344721.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Katarinina ljubav i privrženost ovim plemenitim životinjama traje od najranijeg djetinjstva

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344721.jpg [title] =>

Katarinina ljubav i privrženost ovim plemenitim životinjama traje od najranijeg djetinjstva

Tonći Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344736.jpg [title] =>

‘Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije naučiti na sedlo, opustiti ga i uvježbati tako da stekne snagu i prihvati jahača‘, otkriva Katarina

Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344979.jpg [title] =>

Katarina ima puno povjerenje u svoje konje

Tonći Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344975.jpg [title] =>

Natpis u sjenici govori sve

Tonći Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344952.jpg [title] =>

Nakon napornog radnog dana u Domu umirovljenika, dolazak na ranč Katarini je pravi lijek

Tonći Plazibat/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344754.jpg [title] =>

Prijateljstvo i suživot u Konavoskom polju

Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344709.jpg [title] =>

Poni Rony poseban je mezimac

Tonći Plazibat/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/28/25344715.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaki ima svoje mušice, hiroviti su ali redom umiljati i iznad svega vole pažnju. Osmorica veličanstvenih veći dio dana provode na prostranstvima Konavoskog polja u ispaši, kasu ili galopu, uz jedinstvenu panoramu i prijateljicu koja svakog od njih poznaje u dušu. Nevelika ergela na Ranchu Novaković živahna je i željna druženja, ali i poslastica.

---

---

Najdraži su im peleti od mrkve zbog kojih svakom posjetitelju zavire u torbu u nadi da će ih tamo naći, kaže nam o svojim ljubimcima konjima mlada Konavoka Katarina Novaković.

Krenulo se sa Sokolom

Njezina ljubav i privrženost ovim plemenitim životinjama traje od najranijeg djetinjstva. Mnogi su je, pa i neki od najbližih, uvjeravali da će je fascinacija konjima prije ili kasnije proći, ako ne u osnovnoj, a ono u srednjoj, kad počnu izlasci i povećaju se školske obveze. Njihova prognoza se, jasno, nije ostvarila. I u svojoj 29-toj Katarina druguje s konjima s jednakom strašću kao i onda kad su joj kao devetogodišnjakinji doma darovali prvog mezimca. Sokol iz Kune Konavoske je umjesto u klaonici tad završio kod djevojčice koja ga je pripitomila i iz njega izvukla sve ono najbolje. Prijateljuju i danas, kad se starini Sokolu priključilo još sedam mlađih ljepotana. Katarina im je na ranču osigurala svaki komod, imaju hektare za ‘rastrčavanje’ i ispašu, dovoljno hladovine, pun spremnik hrane i pojilišta vode. U ograđenom manježu je uvijek živahno, no zbog vrućina ekipa ipak čeka predvečerje da bi se razgibala kad sunce ne prži.

---

image

‘Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije naučiti na sedlo, opustiti ga i uvježbati tako da stekne snagu i prihvati jahača‘, otkriva Katarina

Tonći Plazibat/Cropix
---

Svakodnevica na tratinama Rancha Novaković strogo slijedi pravila horsemanshipa, objedinjene umjetnosti treniranja, jahanja i brige za konje koju je mlada vlasnica dovela do savršenstva.

- Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije naučiti na sedlo, opustiti ga i uvježbati tako da stekne snagu i prihvati jahača – otkriva Katarina dok jednu za drugom gladi grive svojih miljenika. Objašnjava nam kako je velika razlika u kvaliteti grive u ovisnosti o tome je li životinja u boksu ili na otvorenom – ako je zatvorena, dlaka je kruta, a priroda je najbolji regenerator. O uzgoju i prirodi konja doznala je mnogo od domaćih, a ‘rupe u znanju’ upotpunila prateći edukativna videa na Youtubeu. Neki misle da je dovoljno zgrabiti uzde i odjahati, no ni Katarina se ne usuđuje reći da sve zna o toj vještini.

Manikura po sinjski

Katarinini konji prosječno teže 700 kila, a cijelo im masivno tijelo ‘počiva’ na kopitima koje svako mjesec i pol do dva potkiva stručnjak iz Sinja.

U Konavlima je na malom prostoru ukupno šest uzgajivača koji u grupi međusobno dogovore raspored manikure konja i sve štima. Na ranču usred poja Katarina je s mladićem Župljaninom Tomislavom Miloslavićem i ekipom uredila štalu, sjenicu, interijer i eksterijer, sve vlastitim snagama. Susjedi Čilipljani ponudili su viškove pokošenog sjena za prehranu konja koji godišnje pojedu tisuću i pol do dvije tisuće bala. Tomislav isprva nije bio toliko zagrijan za konje, no morao se prilagoditi i danas mu nije nimalo žao. Kao konobar u Gradu uglavnom radi popodne pa stigne asistit’ konje. Katarina pak svoj često izazovan posao medicinske sestre u Domu za starije na Grudi fino kombinira sa skrbi za konje koji je, priznaje, opuštaju, pune pozitivnom energijom i pomažu joj da svaki dan nauči nešto novo o sebi, mentalno ojača i upozna bolje ‘konjsku’ psihologiju. Kao ni ljudi, ni konji ne vole prisilu, nervozu, nestrpljivost ni pretjeranu strogoću.

---

image

Nakon napornog radnog dana u Domu umirovljenika, dolazak na ranč Katarini je pravi lijek

Tonći Plazibat/Cropix
---

Ravnoteža je ključna u malom kutku koji je u Konavoskom polju zaživio u doba korone da bi se nakon pandemije razvio toliko da osim jahanja uz najavu, uključuje i dječje rođendane, tratamente, a ponekad i roštilj:

- Dječji rođendan i rođendani naših štićenika u Domu na Grudi ne razlikuju se previše, svi slave i razvesele se, bude puno emocija. Samo što mame kad ovdje dođu na početku umiru od straha kad vide koliki su konji, a kad se uvjere da ne grizu, ne udaraju kopitima i slično, brzo se opuste – priča nam domaćica dok nam, jednog po jednog, predstavlja pripadnike ‘ergele’.

’Rodeo djevojka’

Uz već spomenutog veterana ‘Bosanca’ Sokola, bosansko-brdskog ‘ata’, jednog je mezimca Katarina nabavila za 18. rođendan i zbog toga se ‘sukobila’ s većinom ukućana. No, ustrajnost se isplatila, danas su tu uz nju i Teddy, Rony, Indigo...neki su podrijetlom iz Dubrovačkog primorja, neki dolaze iz Samobora i Zagreba, neki su iz Osijeka, a nekima je zavičaj u susjednoj BiH. Uzgajivači međusobno kontaktiraju i dogovaju se kad žele ‘ojačati’ ili podmladiti krdo.

Veliki su ozbiljni i ponosni i doslovce se kreću utabanom stazom posred polja. Zašto idu baš tim puteljkom koji vijuga kroz polje i nije širi od pola metra teško je objasniti, možda je to stvar sigurnosti makar blizu nema zmija ni drugih ‘uljeza’ koji bi mogli prestrašiti ili dekoncentrirati životinju. Stazicom nam se primiče i maskota ranča, najmanji ali najslađi član obitelji.

---

image

Poni Rony poseban je mezimac

Tonći Plazibat/Cropix
---

Pony imenom Rony nekad je bio jako nestašan, kaže nam Katarina, provlačio se ispod ograde pa ga je trebalo vraćati s ceste, a danas poštuje regule, putanja mu je skorz predvidiva, a elegancijom oduševljava sve, nadasve najmlađe. U družini je i Mali kojemu ime baš i ne odgovara fizičkom opisu jer se već s deset mjeseci prerastao cijelu ekipu.. Ima on i rezervno ime, Blackberry, no ni to ne odaje stvarno stanje: mnogo je, mnogo, veći od prosječne borovnice. Poglede privlači i ljepotan Indigo, smiren u pokretu i nastupu. A s druge strane ceste, u posebnom su ‘apartmanu’, dva su mistera, Lord i Blacky. Jedan od dvojice je pastuh, jedini u ‘krdu’, ostali su već kastrati ili će to tek postati. Sustanar mu je svojeglav i voli dominirati pa ih je radi ‘mira u kući’ Katarina malo odmaknula od ostatka ekipe, što dvojcu nije teško palo. Suživot u separeu im sasvim godi, šarmirati se znaju obojica, s tim da je jedan skloniji rekreativnom istezanju dok drugom bolje leži skrivanje u dubokoj sjeni nadstrešnice.

Katarinini konji vole se i kupati, u rijeci ili moru, svejedno uživaju u osvježenju u doba ljetnih omarina. Njište, ržu, poigravaju se i rastrčavaju kroz pustopoljine. Uz njih je uvijek njihova ‘rodeo djevojka’, a country kao glazbena podloga čest je motiv spotova kojima Katarina s ekipom pozdravlja nova jutra u konavoskom krajoliku? Ili je to ipak Teksas? Tko ne zna bolje, mogao bi se još i zabuniti.

---

image

Katarina ima puno povjerenje u svoje konje

Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Biraju društvo

Konji se vole međusobno družiti, ali ako su u mogućnosti, vole i birati društvo, baš kao i čeljad. Slično se sličnom veseli, pa se znaju separirati. Točno je da i kod njih postoji alfa mužjak koji s vremenom stječe autoritet i ‘rastjeruje’ mušku konkurenciju dok oko sebe ne okupi sve kobile. Konji koji bježe su gubitnici, oni koji ostaju ustrajni pobjeđuju, tumači nam Katarina.

---

---

image

Natpis u sjenici govori sve

Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Malo blago u sjenici

Sjenica po sredini ovog konjskog malog raja nastala je trudom Katarine, Tomislava i prijatelja koji su krovne daske, primjerice, nosili požarnim skalinima, a po sudoper koji je na Faceu darivala jedna gospođa išli na najviši kat zgrade. Sjenica je danas jednako drago okupljalište i čeljadi i četveronožnim divovima, štiti od sunca, vjetra, a nudi i osvježenje te atraktivne suvenirčiće poput privjesaka s imenima i ‘profilnim’ fotografijama konja stanara ranča, ručno rađene narukvice s potkovicama i malu zidnu galeriju fotografija vedre mladosti u druženju s ergelom.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix

Katarinina ljubav i privrženost ovim plemenitim životinjama traje od najranijeg djetinjstva

Tonći Plazibat/Cropix

‘Prije nego konj napuni tri godine, nema jahanja. Treba ga prije naučiti na sedlo, opustiti ga i uvježbati tako da stekne snagu i prihvati jahača‘, otkriva Katarina

Tonći Plazibat/Cropix

Katarina ima puno povjerenje u svoje konje

Tonći Plazibat/Cropix

Natpis u sjenici govori sve

Tonći Plazibat/Cropix

Nakon napornog radnog dana u Domu umirovljenika, dolazak na ranč Katarini je pravi lijek

Tonći Plazibat/Cropix

Prijateljstvo i suživot u Konavoskom polju

Tonći Plazibat/Cropix

Poni Rony poseban je mezimac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/ovo-nije-teksas-nego-konavosko-polje-posjetili-smo-ranch-novakovic-mlada-vlasnica-sve-je-dovela-do-savrsenstva-1310429 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=57439b59094cadb2f877df3438fad3077a5915f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne%2C+ovo+nije+Teksas+nego+Konavosko+polje%3A+posjetili+smo+Katarinin+ran%C4%8D%2C+uz+puno+ljubavi+sve+je+dovela+do+savr%C5%A1enstva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fovo-nije-teksas-nego-konavosko-polje-posjetili-smo-ranch-novakovic-mlada-vlasnica-sve-je-dovela-do-savrsenstva-1310429 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fovo-nije-teksas-nego-konavosko-polje-posjetili-smo-ranch-novakovic-mlada-vlasnica-sve-je-dovela-do-savrsenstva-1310429 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => živahna ergela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaživahna ergela

Ne, ovo nije Teksas nego Konavosko polje: posjetili smo Katarinin ranč, uz puno ljubavi sve je dovela do savršenstva

Piše Gabrijela Bijelić
30. srpnja 2023. - 17:20

Svaki ima svoje mušice, hiroviti su ali redom umiljati i iznad svega vole pažnju. Osmorica veličanstvenih veći dio dana provode na prostranstvima Konavoskog polja u ispaši, kasu ili galopu, uz jedinstvenu panoramu i prijateljicu koja svakog od njih poznaje u dušu. Nevelika ergela na Ranchu Novaković živahna je i željna druženja, ali i poslastica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:01