StoryEditorOCM
S mora i krajahrabar podvig

Morskog psa kod Lošinja zavezao pa vukao za rep, građani su odmah reagirali: ‘Znamo zašto je to radio‘

Piše PSD.
21. lipnja 2023. - 15:39

Iz Instituta Plavi svijet u srijedu su zahvalili građanima na njihovoj brizi za morskog psa i objasnili ih kako se, prema njihovim saznanjima, radi o spašavanju.

Naime, brojni uznemireni građani zvali su ih zbog snimke na kojoj se vidi kako čovjek uz obalu Sunčane uvale na Lošinju vuče morskog psa modrulja zavezanog konopom za rep.

- Želimo vas stoga obavijestiti kako se prema našem saznanju radi o spašavanju morskog psa koji se u više navrata nasukao na plažu, unatoč pokušajima da ga se vrati u more. Osoba na snimci nakon toga je modrulja plovilom odvukla na otvoreno more prema Susku gdje je pušten.

image
Institut Plavi Svijet/

S obzirom na to da je modrulj zakonom zaštićena vrsta zahvaljujemo svima koji su iskazali zabrinutost te su nam se javili! Modrulj je inače vrsta otvorenog mora te stoga ne predstavlja opasnost za kupače - dodali su.

Napomenuli su kako je u sličnim situacijama opažanja zaštićenih vrsta kao što su morski sisavci, morske kornjače ili morski psi (nasukanih, ozlijeđenih ili zapletenih u ribarske alate) potrebno obavijestiti nadležne institucije putem broja 112 ili Institut Plavi svijet s obzirom na to da je njihovo osoblje jedinou našoj zemlji osposobljeno za postupanje u takvim situacijama.

Čovjek koji je spasio morskog psa, Robi Maršanić, rekao je kako su se ljudi uznemirili kad su vidjeli morskog psa, pa je morao vrlo brzo reagirati.

- Neki su bili nezadovoljni što sam ga vezao konopcem za rep i vukao, ali nisam imao drugog rješenja. Najprije sam ga maknuo od ljudi, a onda sam ga odveo dalje i pustio. Odmah je otplivao u dubinu - rekao je Maršanić za Jutarnji list.

image
Institut Plavi Svijet/

Kako piše portal Priroda Hrvatske, pas modrulj (Prionace glauca) najopasniji je od svih jadranskih morskih pasa, ali su vrlo mali izgledi da će napasti ljude. Umjesto straha, moramo se diviti ovoj predivnoj životinji.

Sam pogled na modrulja ulijeva nelagodu. Njegovo je vitko tijelo pojam za eleganciju, ali i snagu te nemilosrdnost grabežljivca. Nema previše blagih linija, već ušiljenih, izduženih dijelova tijela stvorenih za eksploziju pokreta. Katkad, doduše, djeluje letargično. Naraste od 3 do 4 m, a ženke su veće od mužjaka. Repna mu je peraja velika, a gornja polovica duža od donje. Njome snažno pliva dok ostale peraje omogućuju okretnost. Prsne su peraje snažne i velike, a leđna je peraja manja. Zahvaljujući hidrodinamičnom tijelu postiže brzinu od 35 do 90 km/h, pa je jedan od najbržih morskih pasa na svijetu.

image
Institut Plavi Svijet/

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:15