StoryEditorOCM
S mora i krajaNEUNIŠTIVI DUH

Izložba ‘Delmati - snaga zajedništva‘, nakon turneje po BiH, dogodine grandiozno predstavljanje u srcu Dalmacije

Piše Dalmacija
12. lipnja 2024. - 16:17
Izložba ‘Delmati: snaga zajedništva‘ prati stvarni, povijesni, migracijski put od Delminija prema SaloniDuje Klarić/Cropix

U petak, 14. lipnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Tomislavgradu otvara se prva u nizu izložbi u sklopu međuinstitucionalnog i međunarodnog projekta "Delmati: snaga zajedništva“. Zašto baš u Tomislavgradu?

"Dobro došli u Delminij, nekadašnji glavni grad hrabrih Delmata! Tamo gdje je započela njihova povijest, započinje i naša priča.“ – javljaju organizatori.

Svi znamo da je područje Dalmacije koja svoje ime baštini prema imenu ilirskog naroda Delmati, nekada bilo puno veće od onoga što danas zovemo Dalmacijom. Danas promatrano, delmatski prostor se proteže na području dviju država; Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. No koliko zapravo znamo o Delmatima? Jako malo. Kada se u osnovnoj školi uči o vlastitoj povijesti, na pitanje po čemu je Dalmacija dobila ime, odgovor najčešće glasi: po ilirskom plemenu Delmati. I tu staje cijela priča.

Upoznavanje vlastitog identiteta

"Izložba priča priču o Delmatima koju želimo približiti široj javnosti te na taj način upoznati vlastiti identitet. Naša djeca ne znaju tko su oni po kojima je Dalmacija dobila svoje ime i ovim projektom mi muzealci dajemo svoj obol obrazovnom sustavu. Po prvi puta javnosti će biti predstavljeni materijali koji su se do sada čuvali u depoima naših muzeja.

Uz iznimno zanimljivu i reprezentativnu građu, izložba je pripremljena po najmodernijim standardima i vjerujemo da će biti interesantna svima“ – najavljuje Daria Domazet, ravnateljica Muzeja cetinske krajine – Sinj, ujedno i koordinatorica projekta u Republici Hrvatskoj.

Kompleksan je ovo projekt u kojoj sudjeluje čak 11 institucija iz dviju država: Splitsko-dalmatinska županija, Muzej Cetinske krajine – Sinj, Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Gradski muzej Šibenik, Muzej grada Kaštela, Muzej triljskog kraja, Franjevački muzej Livno – Gorica, Franjevački muzej Tomislavgrad i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine te Sveučilište u Mostaru, a svoj su doprinos izložbi dali i Zavičajni muzej Imotski, Franjevačka arheološka zbirka svetog Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Sinju te Zbirka Franjevačkog samostana u Imotskom.

Zaštita arheoloških lokaliteta

Sam projekt traje dvije godine te se odvija kroz nekoliko aktivnosti. Jedan od najvažnijih segmenata projekta za cilj ima zaštitu arheoloških lokaliteta i provedbu sustavnih istraživanja prapovijesne ostavštine Delmata čiji nesalomljiv duh i dalje živi na ovim prostorima. Drugi, izložbeni segment koji upravo započinje 14. lipnja 2024., za cilj ima prezentaciju građe i edukaciju javnosti o Delmatima.

"Kroz ovaj sjajan projekt, po prvi puta predstavlja se hvalevrijedna izložba i projekt Delmati u kojem se, brišući današnje administrativne granice, ujedinjuju institucije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine prezentirajući zajedničko, delmatsko, kulturno naslijeđe.

Snaga zajedništva, naznačena u samom imenu projekta označava nesalomljivost Delmata koje Rimljani nisu uspjeli pokoriti čak 150 godina, a zajedništvom uz međuinstitucionalnu suradnju naglašavamo i zajednički kulturni identitet cijelog jednog većeg prostora od onoga koji danas nazivamo Dalmacijom.

Prostor je to od Kupreške visoravni do mora, odnosno Salone, a koji danas obuhvaća dvije države. Ovim projektom brišemo geopolitičke granice i ponovo se ujedinjujemo predstavljajući po prvi puta život i duh Delmata. U sljedećih godinu dana izložbom pratimo prirodni put Delmata od Duvna do Salone uz nekoliko gostovanja van putanje.

image

Izložba će biti otvorena u Arheološkom muzeju u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

Počinjemo upravo u Delminiju, glavnom gradu Delmata – današnjem Tomislavgradu. Nakon toga, u kolovozu nastavljamo u Sarajevu, potom slijedi Livno, da bi sljedeće godine u proljeće velika završnica bila u Arheološkom muzeju u Splitu"  – objasnio je kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Stipan Dilber, koordinator projekta u Bosni i Hercegovini, dodajući da nijedna izložba nije ista. Na svakoj će u fokusu biti stavljen jedan aspekt života Delmata da bi veliki finale bio sljedeće godine upravo u Splitu.

Ne ostaje dakle ništa nego skoknuti do Tomislavgrada i popratiti početak ovog zanimljivog putovanja. S nestrpljenjem iščekujemo i dolazak ove velike izložbe u Split u proljeće sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 22:06