StoryEditorOCM
S mora i krajaU Opuzenu vrije!

HDZ ne želi javni natječaja za državnu zemlju: ‘Ministarstvo poljoprivrede ima drugačije planove, to je bolje za sve‘

Piše Stanislav Soldo
11. listopada 2024. - 19:48

Zašto gradski odbor HDZ-a Opuzena i klub vijećnika HDZ-HSLS-a ne glasuju za raspisivanje natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta? Svi Opuzenci, posebno poljoprivrednici koji obrađuju države parcele na kojima su odavno istekli ugovori za zakup već su izludjeli što na ovo pitanje nema odgovora. Poljoprivreda je ono od čega se živi u Neretvi.

- Natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem nije osobni projekt gradonačelnika niti bilo koje političke stranke već je to egzistencijalno pitanje svih korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta te u istom nema mjesta politikantstvu, ističu u opuzenskom HDZ-u.

image

Mandarine

Nikola Vilic/ Cropix

Program raspolaganja državnim parcelama

Gradonačelnik stalno navodi da je na Gradskom vijeću ingerencija raspisivanja Natječaja u čemu je i u pravu. Isto tako, da podsjetimo gradonačelnika, da za svaku izmjenu u programu raspolaganja poljoprivrednog zemljišta mora dobiti prethodnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Izmjena i dopuna programa je bilo, ali gradski vijećnici, ni dan danas ne mogu dobiti informaciju od gradonačelnika koje su to zadnje i važeće izmjene i dopune Programa upućene Ministarstvu na suglasnost.

-Prije svega toga, neka objasni građanima po kojem je to zakonu objavljen i izvršen javni uvid u izmjene i dopune Programa raspolaganja, pozivaju lokalni HDZ-ovci gradonačelnika Ivana Matagu.

Javnog uvida koji je u skladu s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije bilo, a izmjena Programa je itekako bilo-upozoravaju i pitaju se nadalje kako je moguće da su natječajem obuhvaćene čestice koje nisu sadržane u Programu raspolaganja državnim zemljištem te zašto se ponavljaju isti brojevi proizvodno-tehničkih cjelina. Od Gradonačelnika je tražena kompletna dokumentacija poslana uz zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za provedbu natječaja te korespondencija s Ministarstvom poljoprivrede, što nikad nije dostavljeno, kaže predsjednik GO HDZ-a Opuzena, Zoran Popović.

image

Zoran Popović

Natječajna dokumentacija

Podsjetimo, klub vijećnika HDZ/HSLS nije podržao prijedlog gradonačelnika, Ivana Matage o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Opuzena, istaknuvši kako Zakon propisuje da se kompletno zemljište u vlasništvu RH mora obuhvatiti Programom raspolaganja, koji je više puta tražen na uvid, ali im ga gradonačelnik nikad nije dostavio. Upozoravaju  da se javni natječaj za zakup raspisuje se za sve raspoloživo zemljište u vlasništvu države na području jedinice lokalne samouprave na temelju odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup, a ne po fazama kako je gradonačelnik zamislio. Pa i sami gradonačelnik je, uvidjevši sve ukazane propuste povukao točku s dnevnog reda.

Upornim ponavljanjem istih točaka dnevnog reda s potpuno istom dokumentacijom, bez ikakvih izmjena ili usklađivanja, nameće se odgovornost Gradskom vijeću i optužuje ga se da radi na štetu građana. Upravo suprotno, Klub vijećnika HDZ/HSLS je u više navrata upozoravao da je sva dokumentacija pripremljena aljkavo i nemarno te da bi samim raspisivanjem natječaja na ovakav način, građani potrošili svoje vrijeme i svoj novac jer je Ministarstvo poljoprivrede nikad neće dati svoju suglasnost na takav natječaj ili odluku o odabiru., naglašava Popović.

Tako je i 3. listopada 2024. gradonačelnik, bez temeljite pripreme natječaja, ponavlja iste točke vezane za javni natječaj pazakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Opuzena premda nije promijenio niti jedno slovo od istih koje je predložio u travnju. Dakle, kristalno je jasno tko politizira oko ovog gorućeg pitanja, tko prekriva svoj nerad, a tko želi rješenje.

image

Državno zemljište na području grada Opuzena

Jakov Prkic/Cropix

Sukobi na terenu

Ovo je nedopustiv šlamperaj od strane predlagatelja –gradonačelnika i vanjskih suradnika koji evidentno ovom problemu ne pristupaju stručno, a isti bi mogao generirati niz problema na terenu, te dovođenja u pitanje potencijalnih sukoba, a oni nam ne trebaju, rezolutni su u opuzenskom HDZ-u.

Stav Gradskog odbora HDZ-a Grada Opuzena i kluba vijećnika HDZ-HSLS ostaje nepromijenjen, i bio bi takav bez obzira na radni sastanak s ministrom poljoprivrede gospodinom Josipom Dabrom održanom dana 28. rujna 2024. godine, na kojem je i sam resorni ministar, na naš prijedlog, na prijedlog predstavnika proizvođača i predstavnika udruga, ponudio drugačija rješenja za pitanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH-a koje se rješava i provodi u skladu sa zakonskim propisima, a ne prema mišljenju gradonačelnika ili njegovih vanjskih suradnika, a koja će, kad se provedu prema prijedlozima, dovesti državno poljoprivredno zemljište u ruke sadašnjih posjednika koji ga već konzumiraju 28 godina, navode HDZ-ovci u priopćenju upućenom javnost. 

image



 

Nikola Vilic/ Cropix

Nećemo dopustiti bilo kakve prepreke u cilju pozitivnog rješavanja ovog problema,ali nećemo dozvoliti niti raspisivanje natječaja za koji se već vidi da se neće završiti pozitivno jer se nisu odradile sve potrebne predradnje. U tom cilju organizirali smo radnu skupinu koja je već, a koja će i dalje biti u direktnom kontaktu sa službama u Ministarstvu poljoprivrede i ovim putem apeliramo na sve zainteresirane da se priključe radu skupine, nevezano za stranačku pripadnost, a sve u cilju što kvalitetnije obrade i otklanjanja svih potencijalnih problema koji bi sutra mogli dovesti u pitanje pozitivnog rješenja ovog problema. Kad se otklone sve poteškoće i kad bude pripremljena sva dokumentacija u skladu sa Zakonom riješit će se problem raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u Gradu Opuzenu. Poljoprivredno zemljište nije političko pitanje. Nepripremljenom, neispravnom i neprihvatljivom dokumentacijom, riskira se egzistencijalno pitanje korisnika poljoprivrednog zemljišta grada Opuzena. Tražeći informacije, ispravljajući, ukazujući i nepopuštajući štitimo svakog korisnika Poljoprivrednog zemljišta bez obzira na stranačku pripadnost ili nepripadnost i od toga nećemo odstupati. Napominjemo da su istekom ugovora, svi korisnici i dalje u mirnom posjedu ako izvršavaju obaveze iz ugovora, a to su uredno plaćanje i izvršavanje svih agrotehničkih mjera.

image
Jakov Prkic/Cropix

Kvalitetna priprema dokumentacije je na prvom mjestu, a sam termin par mjeseci prije ili kasnije neće nikome napraviti štetu, osim možda političku, stoji u priopćenju GO HDZ-a Opuzena koje potpisuje predsjednik Zoran Popović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 19:50