StoryEditorOCM
S mora i krajaGRAD NA POTEZU

Drama u dječjem vrtiću u Opuzenu; nemaju ravnatelja, tete rade bez plaća: ‘Dosta nam je čekanja, ovo morate napraviti!‘

Piše Stanislav Soldo
4. rujna 2024. - 15:32

Dječji vrtić u Opuzenu još nije našao ravnatelja, a pedagoška godina za 128 opuzenskih mališana započela je u ponedjeljak.

Dosadašnja ravnateljica Anamarija Čović, koja je na toj funkciji bila nešto više od godine dana, podnijela je neopozivu ostavku, pa vrtić nema odgovorne osobe koja bi trebala potpisivati akte ustanove pa i ugovore s roditeljima čija su djeca primljena u vrtić. Kako nema ravnateljice nema tko potpisati ni isplatu plaća tetama i drugom osoblju.

Premda su roditelji to nestrpljivo čekali, vrtić nije na službenoj web stranici objavio raspored odgojno obrazovnih grupa s imenima teta odgajateljica. Naime, u odluci o rezultatima upisa djece u vrtić i jaslice, istaknuto je da će se odgojno-obrazovne skupine objaviti na web stranici vrtića najmanje tri dana prije početka pedagoške godine.

image

Dječji vrtić u Opuzenu

Nema objavljenog ni jelovnika, iako je do sada bila praksa da se i jelovnik objavljuje. Međutim, s obzirom na to da vrtić nema ravnatelja, a tete se očito ne smatraju ovlaštenima za to, nitko već danima ne ažurira web stranicu ustanove. Ipak, vrtić normalno radi, djeca dolaze, jedino nema ravnatelja. 

Deblje bušte

Tete traže povećanje plaće i usklađivanje s plaćama u javnim službama, odnosno u osnovnom školstvu što je propisano člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju. Kako su plaće u osnovnim školama povećane proljetos u sklopu velike reforme koeficijenata u javnim službama, tete u opuzenskom vrtiću očekuju da se i njima povećaju primanja.

Prema grubim izračunima, plaće bi im se trebale povećati za tridesetak posto.

Međutim, u slučaju Uredbe o koeficijentima u javnim službama, plaće se za javne službenike osiguravaju izravno iz državnog proračuna, dok se dječji vrtići financiraju iz proračuna jedinica lokalne uprave, pa je veliko pitanje ima li grad Opuzen prostora za takva povećanja i može li to uopće financijski podnijeti.

image

Opuzen trese kriza upravljanja u jedinoj predškolskoj ustanovi

Vojko Bašić/Cropix

I to je zasigurno jedan od razloga što se nitko od teta i drugih stručnih radnika unutar vrtića ne želi prihvatiti ravnateljske funkcije. Nuđeno je svim zaposlenicima koji ispunjavaju uvjete za odgajatelja i stručnog suradnika (završen studij odgovarajuće vrste za rad na radnome mjestu odgojitelja ili stručnog suradnik) i imaju položen stručni ispit, ali nitko neće, pa se sada ravnatelj traži izvan granica grad Opuzena, na području čitave Republike Hrvatske, jer je natječaj objavljen u Narodnim novinama. 

Ima politike

Čini se ipak, da se u ovaj opuzenski slučaj upetljala politika, s jedne strane je gradonačelnik Ivan Mataga, koji je nezavisni kandidat i koji u konačnici imenuju ravnatelja na temelju prijedloga Upravnog vijeća.

Podsjetimo, prošlo ljeto je došlo do preslagivanja omjera snaga u Gradskom vijeću u kojem je Most izgubio većinu, koja se formirala na strani HDZ-a. HDZ i partneri su imenovali svoja upravna vijeća u gradskim ustanovama tako i u Dječjem vrtiću.

image

Gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga

Ante Čizmić/Cropix

Neslužbeno, ravnateljica nije mogla naći zajednički jezik s novim upravnim vijećem kojega čine članovi HDZ-a i HNS-a, što je, kažu upućeni, bio i glavni razlog za ostavku. Međutim, opet neslužbeno saznajemo da upravno vijeće od ravnateljice nije tražilo ništa nenormalno već samo da se organizira rad tijekom kolovoza, da se uredi unutarnji ustroj vrtića, radno vrijeme, zaduženja teta i drugog osoblja, godišnji odmori i ostala prava i obveze zaposlenika. 

U pregovore s gradom Opuzenom na strani teta uključio se Sindikat obrazovanja, medija i kulture s kojim je u studenom prošle godine Grad Opuzen potpisao kolektivni ugovor za Dječji vrtić.

image

Sindikalistica Božica Žilić

Jure Mišković /Cropix

- Imamo krizu upravljanja u Dječjem vrtiću Opuzen. Nitko ne želi preuzeti vođenje ustanove, nema tko potpisati plaće zaposlenicima - kaže nam sindikalistica Božica Žilić, koja pojašnjava da imenovanje ravnatelja i vršitelja dužnosti ravnatelja nije na sindikatu. Ipak postoji problem jer se sve lomi preko leđa teta, koje su poprilično uznemirene zbog ovakvog razvoja događaja, kaže nam Žilić.

Kolektivni ugovor

Sindikalistica Žilić pojašnjava da u ovom slučaju nije riječ o klasičnom povećanju plaće već o usklađivanju s osnovnim školstvom.

Podsjeća da je potpisan i kolektivni ugovor s gradonačelnikom za Dječji vrtić u Opuzenu.

- Tete više ne žele čekati. One žele samo svoja zakonska prava. Stoga smo gradu Opuzenu uputili prijedlog dinamike isplate plaća počevši s plaćom za listopad s tim da bi u 2025. godinu tete ušle s novim koeficijentima za obračun plaća - ističe Žilić, koja naglašava da vrtić ne može funkcionirati bez ravnatelja koji je stručni i poslovodni voditelj.

- Kada se povećaju materijalna prava zaposlenika, sigurna sam, promijenit će se i razmišljanje unutar kolektiva i odgajateljice će dobiti dodatnu motivaciju da se jave na natječaj ta za izbor i imenovanje ravnatelja - zaključila je Žilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 11:30