StoryEditorOCM
S mora i krajaEU ga zaštitila

"Dalmatinski med" proizvodi siva pčela od nektara kadulje, drače, vriska, mandarine. Kako ćemo ga prepoznati ?

Piše Stanislav Soldo
4. kolovoza 2024. - 12:12

Dalmatinski med” je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime j upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda proizvedenog po strogo propisanoj proceduri na području četiri dalmatinske županije.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Postupak zaštite naziva „Dalmatinski med” pokrenula je Udruga pčelara Dalmacije koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela  zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Dalmatinski med”.

„Dalmatinski med” je med kojeg proizvode pčelinje zajednice sive pčele od nektara kadulje, drače, vriska, vrijesa, mandarine te od medne rose koja se pojavljuje na maklenu i ostalim bjelogoričnim vrstama koje rastu u Dalmaciji.

Raznovrstan floristički sastav Dalmacije, zatim reljefni i klimatski čimbenici, kao i dugogodišnja pčelarska tradicija pridonijeli su bogatom pčelarskom iskustvu te znanju i vještini koje su povezane s optimalnim iskorištenjem pašnih resursa, čija vegetacija omogućava proizvodnju različitih vrsta „Dalmatinskog meda” iznimne kvalitete.

image

Api komora na OPG Kuran

Tonci Plazibat/Cropix
Botanička jedinstvenost ovoga područja očituje se u specifičnom profilu peludnog spektra, kao i senzorskim svojstvima „Dalmatinskog meda“. Način proizvodnje „Dalmatinskog meda“ usko je povezan s vještinama lokalnih pčelara, a one su rezultat višegodišnjeg iskustava i tradicije koja se generacijski prenosi. Stoga visoka razina pčelarskih vještina, u kombinaciji s jedinstvenim karakteristikama definiranog zemljopisnog područja omogućuje proizvodnju meda specifičnih svojstava, stoji među ostalim u obrazloženju odluke Europske komisije. 

Republika Hrvatska sada ima 51 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije. 

image

Josip Kuran Pčelar iz Kobiljače

Tonci Plazibat/Cropix

-Za nas pčelare je ovo velika stvar, što je dalmatinski med stavljen na popis proizvoda zaštićenog naziva u EU. Postupak zaštite naziva pokrenula je udruga pčelara Dalmacije,a riječ je o medu kojeg proizvode pčelinje zajednice, sive pčele od nektara  kadulje, vrijeska, drače,vrijesi, mandarine te od medne rose koje rastu u Dalmaciji i jako su oskudne to jest ima ga u manjim količinama.Dalmatinski med je jedan od najkvalitetnijih medova i zato je cijenjen u svijetu i jako tražen. Postoji dosta patvorenih medova koji nam stvaraju probleme na tržištu, radi cijene, ali sve više ljudi se je okrenulo pravim pčelarima i kupuju med od njih, jer su shvatili da je med lijek. Hvala svima koji su zaslužni za ovo i nadam se da će se dalmatinski med više cijenit i da će biti sve veća potražnja i da će  biti sve vise mladih pčelara, koji vide budućnost u pčelarstvu, kazao je pčelar, Josip Kuran iz Kobiljače u zaleđu Ploča.  

image
Tonci Plazibat/Cropix

Lički krumpir, Ogulinsko zelje, Poljički soparnik, Dalmatinska panceta...

Republika Hrvatska sada ima 51 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet. Uz sada registrirani naziv „Dalmatinski med“, registrirani su i nazivi proizvoda: Samoborski bermet, Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut/Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli/Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda - boškarina/Meso istrskega goveda - boškarina, Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica, Komiški rogač,  Novigradska dagnja, Varaždinsko bučino ulje, Meso turopoljske svinje, Meso crne slavonske svinje, Ludbreški hren, Vrbovečka pera i Istarski med/Istrski med. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 09:33