StoryEditorOCM
S mora i krajaDAN OPĆINE

Bili smo u Dugopolju: Rade se novi projekti i ulaganja na kojima bi ovom mjestu pozavidjeli i mnogo veći gradovi

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
29. rujna 2024. - 07:00

Mještanima Dugopolja, male ali dinamične općine, prvoj stanici Dalmatinske zagore kada se iz Splita krene sjeverno, nikad nije nedostajalo ambicije, poslovnog vizionarstva i volje za radom. Jedino u takvoj kombinaciji bilo je moguće sredinom devedesetih pokrenuti impresivnu priču u kojoj je jedno zatureno selo, tada još uvijek u sastavu općine Klis, postalo propulzivna sredina.

U razgovoru, u povodu Dana općine i blagdana nebeskih zaštitnika Dugopolja – svetog Mihovila i svetog Jeronima, sa sadašnjim načelnikom, Pericom Bosančićem, te predsjednikom Općinskog vijeća Alenom Smodlakom, saznajemo da stvari i dalje stoje na zavidnoj razini u dalmatinskom "New Yorku", kako svojem mjestu tepaju Dugopoljci.

- Ponosni smo na činjenicu da se po podacima Ministarstva regionalnog razvoja nalazimo u osmoj skupini indeksa razvijenosti gradova i općina. Podatak je to koji treba veseliti svakog stanovnika općine Dugopolje, a ostvaren je marljivim i predanim radom svih generacija dugopoljskih čelnika od osnutka općine 1997. godine.

Živimo u sredini koja je po razvijenosti uz bok najrazvijenijim općinama i gradovima u RH koje su imale prirodne, kulturne i povijesne preduvjete da se mogu razvijati dok je općina Dugopolje imala kao jedini resurs krški plato u Dalmatinskoj zagori. Iz tog krškog platoa došli smo do razine da smo iznadprosječno razvijena općina. Da bih dočarao tu činjenicu cjelokupnoj javnosti, općina Dugopolje ima veći indeks razvijenosti od većih gradova kao što je i Grad Split.

Na tom putu ne namjeravamo stati te ćemo kroz daljnje projekte i poboljšanje u svim segmentima našeg društva nastaviti razvijati našu općinu na ponos svih njenih stanovnika. Stvaranjem uvjeta života dostojnih zapadnoeuropksih sredina osigurali smo našim sumještanima da ostanu u svom rodnom kraju, a veliki broj mladih obitelji prepoznao je benefite življenja u našoj općini. U našu općinu doselilo se više od 300 mladih obitelji te je sada Dugopolje bogatije za 250 novih prezimena - istaknuo je Smodlaka.

Načelnik Perica Bosančić, dok obilazimo nova gradilišta po općini, naglašava kako je Dugopolje danas deveta općina u Hrvatskoj po ukupnim prihodima. 

image

Načelnik općine Dugopolje, Perica Bosančić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka

Ante Čizmić/Cropix

- Općina Dugopolje na razini Republike Hrvatske ima najveći broj zaposlenih. Na tisuću stanovnika – čak 911. Znak je to snažnoga gospodarskog razvoja osobito vidljivog u poslovnoj zoni koja je jedan od temelja razvoja općine, u kojoj danas djeluje oko 300 tvrtki s više od 3000 zaposlenih.

Interes poduzetnika za ulaganje u zonu ne jenjava - samo tijekom prošle godine ostvareno je nekoliko značajnih investicija kao što su one tvrtke Medical Intertrade i Tommy logistički centar. Da je ovdje stvorena iznimno dobra poslovna klima dokazuju i nove velike investicije koje će uskoro realizirati tvrtke VGP i Pevex, a vrijednost ulaganja koja su u tijeku u gospodarskoj zoni iznosi gotovo 100 milijuna eura! Općina Dugopolje intenzivno radi na pripremi svih preduvjeta za proširenje zone i dodatnih 200 tisuća kvadrata za nove investicije i nova radna mjesta - objašnjava nam dugopoljski načelnik u srdačnom razgovoru.

Jednaku srdačnost, naš sugovornik pokazuje i prema radnicima zaposlenima na radovima rekonstrukcije Ulice 114. brigade. Tom ulicom dugopoljska djeca svakodnevno idu u školu, pa je svrha radova postavljanje cjelokupne infrastrukture, izgradnjom nogostupa i nove javne rasvjete.

image

Radovi u ulici 114. brigade, Dugopolje

Ante Čizmić/Cropix

- Njenim uređenjem podići će se sigurnost malih pješaka, a centar mjesta dobit će ulicu kakvu i zaslužuje. Ulica nosi ponosno ime proslavljene 114. brigade hrvatske vojske u kojoj je bilo i oko 200 dugopoljskih boraca. 114. brigada je dobitnica skupne godišnje nagrade općine Dugopolje, a uz nagradu na simboličan način dobiva i uređenu ulicu - kaže Bosančić.

Osviještenost za potrebe najmlađih članova društva se itekako isplati. Prema posljednjem popisu stanovništva Dugopolje bilježi povećanje od oko 9 posto, a po svemu sudeći uskoro će biti i veći. Uglavnom je to migracijski prirast stanovništva, ali i onaj prirodni iznimno je stabilan i stalno je u plusu.

Razvoj Dugopolja i povoljni uvjeti za život i rad pravi su magnet za doseljavanje novih stanovnika. Stambena izgradnja u punom je jeku i već kroz sljedeću godinu očekuje se dovršetak oko 100 novih stanova, a isto toliko novih obitelji ovdje će naći svoj dom. Stalni demografski plus u Dugopolju prati se uz nastojanje da bude maksimalno održiv. Sve to, kaže nam načelnik Bosančić, zahtijeva dodatne napore i ulaganja.

image

Radovi u ulici 114. brigade, Dugopolje

Ante Čizmić/Cropix

- Intenzivno se radi na poboljšanju uvjeta života za one koji ovdje žive i koji će tek doći, a velika pozornost posvećuje se djeci i mladima. Za funkcioniranje mladih obitelji prijeko je potrebna dobra organizacija predškolskog odgoja i zato se nastavlja s intenzivnim ulaganjem u povećanje vrtićkih kapaciteta.

Nedavno izgrađeni novi dječji vrtić s 200 mjesta, jedan od najmodernijih vrtića u državi, odmah je popunjen. U želji da roditeljima bude sve na ruku i da djeca budu u što sigurnijem okruženju, u susjedstvu vrtića pored stambenih zgrada napravljeno je i dječje igralište, jedno od pet novouređenih dječjih igrališta u Dugopolju.

Ovim putem mogu najaviti i skoru izgradnju još jedne vrtićke zgrade. Iz EU sredstava financirat će se izgradnja novih 8 odjeljenja čime će se osigurati izvrsni uvjeti za predškolski odgoj i garantirati upis u vrtić za svako dijete. Svjesni da građani žele što više uređenih prostora za rekreaciju i slobodno vrijeme osigurana su i sredstva za još jedno dječje igralište i rekonstrukciju jednog starog - s nemalom dozom ponosa rekao nam je Bosančić.

Čini se da je Dugopolje, za razliku od mnogih, uspješno savladalo lekciju iz izvlačenja europskih sredstava. U posljednje vrijeme Općina je uvelike angažirana na povlačenju sredstava iz EU fondova, a vrijednosti projekata bilježe se u milijunima eura. Priliku koja se ukazala kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti kojim je Vlada Republike Hrvatske osigurala velika europska sredstva, Općina je iskoristila za prijavu projekta nadogradnje i proširenja zgrade osnovne škole.

Projektom vrijednosti oko 6 milijuna eura planirana je izgradnja novog krila školske zgrade s 10 dodatnih učionica, što bi značilo dvostruko više školskih kapaciteta i uvođenje jednosmjenskog rada. Također, u kombinaciji s kuhinjom koja je već napravljena u novoj zgradi dječjeg vrtića, školskoj bi se djeci osigurao topli obrok i omogućio kvalitetan cjelodnevni boravak. Zaposlenim roditeljima tako će se omogućiti da djecu ostave u sigurnom školskom okruženju do kraja svog radnog dana.

No, ne ulaže se samo za potrebe vrtića i škola. Značajna sredstva Općina Dugopolje ulaže u izgradnju nove komunalne infrastrukture.

- U sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, sufinanciranog iz EU Kohezijskog fonda, na području Općine tijekom dvije godine njegova trajanja ugrađeno je oko 19 kilometara sekundarne kanalizacijske mreže u vrijednosti oko 4 milijuna eura. Projekt je pri kraju, a vrijednost mu je povećana zahvaljujući dodatnim sredstvima iz proračuna Općine koja je izdvojila oko 300 tisuća eura i iznova asfaltirala mnoge ulice koje su sada zasjale punim sjajem - veli naš sugovornik dok promatramo radove na rekonstrukciji jedne od dugopoljskih ulica.

Nijedan razgovor s bilo kojim dugopoljskim dužnosnikom ne bi bio potpun kad u sebi ne bi sadržavao i temu stadiona koji je s pravom na ponos svojem mjestu. Tim više što je stadion NK Dugopolje, izgrađen u prvoj fazi Sportskog centra ‘‘Hrvatski vitezovi‘‘, mjesto provedbe nekoliko novih investicija.

image

Stadion NK Dugopolje

/Općina Dugopolje

Upravo je dovršena obnova svlačionica vrijednosti oko 100 tisuća eura, na krovu stadiona ugrađena je fotonaponska elektrana snage 300 kilovata koja će donijeti značajne uštede, a krenulo se s obnovom i pomlađivanjem travnate površine nogometnog terena. Do kraja ove godine trebao bi krenuti veliki projekt dovršetka druge faze izgradnje sportskog centra.

S ugovorenih 3,2 milijuna eura iz programa Integriranog teritorijalnog ulaganja Europske unije dovršit će se kompletan okoliš, oplošje zgrade, izgraditi sportska dvorana, dva natkrivena nogometna terena kao i dva vanjska tenis terena s tvrdom podlogom. Bit će to još jedan veliki pomak u razvoja sporta i rekreacije u Dugopolju. Mnogobrojni sportski klubovi postižu iznimne rezultate i na nacionalnoj razini, uz snažnu podršku Općine koja nastoji osigurati maksimalno kvalitetne uvjete za njihov rad.

Načelnik Bosančić, pored infrastrukturnih projekata i sportskih ulaganja pohvalio se kulturnim životom općine za što su zaslužni turistička zajednica i kulturne udruge.

- Zajedno s našom turističkom zajednicom, Narodnom knjižnicom, našim KUD-om Pleter, ostalim kulturnim, sportskim i drugim udrugama organizirali smo sadržajan program ovoga ljeta. Susreti klapa, kulturno umjetničkih društava, dugopoljski Beerfest, sportski susreti, promocije knjiga, dramske predstave, koncerti.Bilo je zaista za svakoga ponešto. Naravno, posebno bi istaknuo veličanstveni koncert Marka Perkovića Thompsona na našem stadionu - rekao je Bosančić.

- Mislimo da su svakome, kad sve zbroji i oduzme, vidljiva snažna nastojanja općinskog tima kao i mnogih suradnika za stvaranje kvalitetnog života svih mještana Dugopolja kojima upućujemo srdačne čestitke za Dan Općine i blagdane nebeskih zaštitnika – svetog Mihovila i svetog Jeronima! - zaključili su načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić te predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 07:02